rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej Składniki: 1 kg twarogu 4 jaja 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g czekolady deserowej 100 g wiórków kokosowych 200 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżki likieru kokosowego Sposób przygotowania: 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku(...)razem z łyżką cukru. Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać . Masę serową rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać masę kokosową a do drugiej masę czekoladową. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową
Słodkości i nie tylkośliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni(...)Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem
prawdziwe jedzeniejest: · 200g wiórków kokosowych · 50g masła · ¾ szklanki cukru · 3 łyżki zimnego mleka · 2 białka jaj · 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Masło i cukier rozpuścić i dodać wiórki (UWAGA ! Nie może zrobić się karmel) Ubić białka na puszystą sztywną pianę Do białek dodać mleko i mąkę cały czas mieszając Dodać wiórki z cukrem i masłem Mieszać aż będzie jednolita masa Blasze wysmarować grubo masłem Z masy formować kuleczki Ułożyć
Bonapetit2xMdość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie walory smakowe mają przygotowane potrawy? Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu temperatury, potrawy(...)można było usunąć. Hamburgery i kiełbaski dosłownie tańczyły na patelni. W żadnym razie nie musiałam odrywać mięsa od grilla, aby przewrócić go na drugą stronę. Podczas grillowania brzoskwiń, cukier zmienił się w karmel, ale się nie palił. Aby przekonać się jak łatwo/trudno się go czyści, część skarmelizowanych kropelek wytarłam suchym ręcznikem papierowym, a następnie ręcznikiem nasączonym wodą. Po lekkim
Mia Cucina Sofietajabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK: - 2 szklanki mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki: - 1-1,5 kg jabłek - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kakao - 4 łyżki cukru Ciasto kruche należy przygotowywać zgodnie(...)ciasto zagniatamy siekając nożem na stolnicy. Ciasto owiń w folię schładzaj w lodówce 30-60 minut. 3/4 ciasta wyłóż na blachę posyp kakao, ułóż posiekane jabłka, posyp cynamonem i cukrem. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, odrywając po kawałeczku formuj w małe kółka i wykładaj na jabłkach. Gotowe włóż do piekarnika i piecz 50 minut na złoty kolor. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIbraku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się w nowym mieszkaniu) oraz wałka, jakoś dałam radę. Z efektu jestem zadowolona, a w pracy mówili, że były smaczne. Składniki: 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g roztopionego masła 1 jajko 450 g mąki 16 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki Nadzienie(...)jeżyn 200 g twarożku lub serka śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć w misce (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt
Pasja Smakudomu tylko jeden budyń śmietankowy i jeden czekoladowy.. 1 kostka margaryny Kasia 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe [ u mnie śmietankowy i czekoladowy] 400 g malin szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę(...)proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodać Kasię i wymieszać lekko mikserem.Masę przełożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki na co najmniej 30 minut.Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim, wyłożoną papierem do pieczenia
Moje domowe kucharzenierazem pączuszki tradycyjnie smażone i lukrowane. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek(...)jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieobawy przed salmonellą. Na wszelki wypadek zawsze parzę jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa. Składniki : żółtka jaj cukier wersje: sok z cytryny, kakao, miód W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości(...)Innym sposobem na uzyskanie gładkiego kogla jest dodanie soku z cytryny, dzięki temu cukier szybciej się rozpuści. Ciemny kogel robi się z dodatkiem kakao a wersję kremową z miodem. Zimową porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów
prawdziwe jedzenieRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy(...)śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
prawdziwe jedzenieSodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody 2 jajka 3 łyżki cukru pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe(...)wałkujemy na grubość ciasta mniej niż 1 cm. Kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm. Jeśli sodziaki mają być bardzo słodkie to jeszcze posypuję je cukrem i dopiero wkładam na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy
prawdziwe jedzenieNadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według(...)pierwszy blat nakładam dżem i dokładnie rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni blat nakładam polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast
prawdziwe jedzeniewspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam syrop tylko z jednego buraka a nie kilku na raz. Składniki: średniej wielkości surowy burak łyżeczka cukru Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu a ze środka wydrążamy nożem część miąższu. W miejsce miąższu wsypujemy łyżeczkę cukru i nakrywamy wierzchnim plasterkiem. Odstawiamy na kilka godzin(...)naciągnie sok ale nie ogrzewamy go specjalnie). Jeśli chcemy uzyskać większą ilość (dla kilku osób) to lepiej buraki obrać, pokroić w plastry i wymieszać w słoiku z kilkoma łyżkami cukru. Syrop najlepiej zużyć w ciągu 2 dni. Jednorazowa dawka to jedna lub dwie łyżki
prawdziwe jedzenie