mnie po obiedzie pyszny deser a tym czasie zmykam na spacer. Składniki na 12 babeczek: babeczki: 125 g masła 150 g czekolady gorzkiej 300 g mąki szklanka cukru pudru 2 jajka 170 ml maślanki lub jogurtu naturalnego łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao masa: 250 g truskawek 250 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Masło miksujemy(...)żółtkami i cukrem aż wszystko się z sobą nie zmiesza a cukier rozpuści. Następnie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy je do reszty składników. Wszystko razem mieszamy mikserem i dodajemy pozostałe produkty. Gotową gęstą masę przekładamy do przygotowanych wcześniej form na muffinki i pieczemy 30-35 minut w temp 180 stopni. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie
ciastkarnia na kruchym spodzieSezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1-2 łyżki roztopionego do posmarowania drożdżówek 1 duże roztrzepane jajko 450 g mąki pszennej opakowanie (7g) drożdży suchych lub 16g świeżych(...)mleka Dodatkowo ok 200 g serka śmietankowego 2 łyżki miodu cukier waniliowy truskawki Serek, miód i cukier wymieszać i odstawić. Ze składników kolejno łącząc najpierw suche potem mokre zagnieść miękkie elastyczne ciasto, może się lekko lepić. ( z drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny
Moje domowe kucharzenieworeczka żółciowego. Podnosi również ilość wydzielanych soków trawiennych i zwiększenie ilości produkowanego moczu, ale to nie oznacza, że jest moczopędny. Działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, a soki jakie wydziela, przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry.* NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO 100 kwiatów mniszka lekarskiego 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody(...)cukru Z wody i cukru gotuję gęsty syrop, studzę. Kwiaty układam na białym papierze na słońcu, zostawiam na około 2 godziny, aby pozbyć się robaczków. Następnie przekładam je do wielkiego słoja, zalewam spirytusem i syropem cukrowym. Mieszam, szczelnie zamykam słój i odstawiam na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas mieszając. Po tym okresie zlewam alkohol znad kwiatów
W kuchni Karmel-itkipołączyć ze świeżutkim pieczywem do porannej kawy. Dodatek jabłek i gruszek złagodził nieco smak cierpkiej aronii. Składniki: 1 kg owoców aronii 1 kg jabłek 1 kg gruszek 0.7 kg cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki
Gorący kąsekLubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów(...)Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku. Składniki na 6 słoiczków
Ze smakiem i z pasjąTradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej(...)osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem. Podajemy posypane cukrem lub polane masłem
prawdziwe jedzenieSkładniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier(...)rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy na sztywną pianę). Gotowe ! :) Wskazówka: Żeby uzyskać kakaowe babeczki, wystarczy dodać 2 łyżki kakao pod koniec miksowania
My Culinary Artkupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę(...)Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka
Tajskie smakirybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki do przybrania 1. Na rozgrzanego woka wrzucamy papryczki chilli i prażymy przez chwilę, dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy olej(...)wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego
Tajskie smakijajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy(...)rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku 15 minut. Gotowe
Tajskie smakifilety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok. 2. Imbir obieramy i kroimy w słupki
Tajskie smakiporcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno(...)odstawiamy na bok. 2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy razem z olejem sezamowym, olejem arachidowym, pastą z trawy cytrynowej i i cukrem (do całkowitego rozpuszczenia cukru). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy makaron i papryczkę pokrojoną
Tajskie smakiDzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z cukrem i śmietaną. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 5 starych ziemniaków Mąka pszenna (około 4 łyżki) Jajko sól Olej do smażenia Śmietana i cukier jako dodatek do placków. Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy około 4 łyżek mąki(...)pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło ze śmietaną i cukrem
Kolizje Smakówwygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni, zwłaszcza dla osób dbających o linie :) Składniki: Arbuz Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki) 0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii Niecała łyżka miodu Łyżeczka cukru Kubek płatków migdałowych Owoce Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe(...)koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyciągamy masę i jeśli
Kolizje SmakówDzisiaj propozycja dania z tradycyjnej kuchni polskiej: pierogi leniwe. Danie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane ziemniaki(...)końcem noża na kawałki. Pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wypływające pierogi wyjmujemy. Podajemy na ciepło polane roztopionym masłem i posypane cukrem
Kolizje Smaków