cukier - 7600 przepisów (strona:129/507)

TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 206

Rozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie autorski od A-Z; współpraca z JOJO; / spód: 250g mąki 135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masła szklanka cukru 1 jajko 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1,5 szklanki soku pomarańczowego (z 8-10 pomarańczy) 2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku)* 200 ml kremówki 3 jajka(...)żółtko szklanka cukru Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia  i przyciskamy grochem lub fasolą (suche).  Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok. Jajka

W kuchni Karmel-itki
RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. 225

dopracowania techniki. Następnym razem będzie lepiej. RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. /z moimi modyfikacjami; z przepisów z Cafe Babilon ;/ na tortownicę 24-26 cm biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić olejkiem) szczypta soli różowy barwnik w proszku na czubku noża (są bardzo(...)intensywne)  krem waniliowy: 500 ml kremówki 500g mascarpone 3 łyżki cukru pudru barwnik różowy w proszku na czubku noża 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 śmietan-fix ponadto: 1 słoik konfitury malinowej Biszkopt: Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewam razem. Żółtka z cukrem ucieram na puszysta masę, białka z solą ubijam na sztywna pianę. Do piany stopniowo dodaję żółtka, ciągle

W kuchni Karmel-itki
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 231

ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM. /autorski od podstaw, od A do Z;/ na 5 babeczek: 75g mixy sałat Active Fit&Easy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski(...)wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.   Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę.    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko ucieram z cukrem brązowym na kremową,  puszystą masę (około 3-5 minut). Wanilię przecinam wzdłuż, wyskrobuję ziarenka i dodaję  do utartych jajek. Następnie na zmianę dodaję i mieszam po łyżce pasty z sałaty

W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 163

Czarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa.   Jak już wspomniałam na początku, melasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo(...)/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych  1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych) 1/4 szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI CYTRYNOWE. 273

mną Pan z aparatem. Co mam upiec, co ucierać, aby wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy poziom doskonałości. Wbijam jajka, wsypuję cukier i ucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe(...)przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę

W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 181

zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny, stąd czujemy wyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie.   TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. / własny; spód z: Moje Wypieki ; / spód: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki (po 375 ml) 4 łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy  1/3 szklanki proszku(...)wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie  mieszam je z ciastem za pomocą szpatułki, by składniki się połączyły

W kuchni Karmel-itki
KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. 471

borykać się z pozostałą ilością.   KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. / źródło: kotlet.tv ; z moimi modyfikacjami; / 1,5 paczki budyniu waniliowego 300 ml mleka 200g masła w temp. pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki kawy Inka 1 łyżeczka cukru waniliowego cała puszka masy krówkowej  Masło ucieram na puch z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gotuję budyń wg opisu na opakowaniu

W kuchni Karmel-itki
Melba z truskawkami 560

smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce listonic(...)durszlaku zebrał się ser i zostawiamy na 30 minut, aż dokładnie odcieknie (można go leciutko odcisnąć). Gdyby był jeszcze ciepły, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy

Poezja smaku
Walentynkowe kruche ciasteczka 195

małej modyfikacji - jest to kwestia wyczucia. Mam nadzieję, że sobie poradzicie! WALENTYNKOWE KRUCHE CIASTECZKA (składniki na 2 blachy ciasteczek) Ciastka: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka (M) - pół szklanki cukru pudru (jeżeli nie zamierzacie lukrować ciasteczek to możecie dodać 2/3 szklanki) - 100 gram zimnego masła - szczypta soli Lukier królewski: - białko z 1 jaja - szklanka cukru pudru - łyżka soku z cytryny(...)Mąkę przesiać przez sito, dosypać cukier oraz sól. Wymieszać, po czym wykopać dołek do którego wbić jajka. Dodać posiekane masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie całkowicie gładkie. Po wyrobieniu owinąć folią i odstawić do lodówki na około pół godziny.  Blat posypać mąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na placek o grubości 3-4mm (najlepiej to robić partiami). Z ciasta wykrawać

Zgrabne Gotowanie
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 261

zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta(...)soli Składniki na krem: - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki masła Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni

Zgrabne Gotowanie
Tort Wiśniowy 219

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka(...)mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka  wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka

Blondynka Gotuje
Bożonarodzeniowy Tort Korzenny 172

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa(...)śmietany kremowej 36% (Łaciata) - bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki cynamonu Dekoracja: tarta mleczna czekolada na boki cynamon na wierzch użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 205

Składniki: 250 g masła miękkiego skórka otarta z dwóch cytryn 200 g drobnego cukru 3 jajka 45 g wiórków kokosowych 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki soku z cytryny 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać(...)minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę. LUKIER 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Snikers 186

Ciasto z rodzinnego notesu.  Składniki: 45 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 1 jajko Cukier, masło, miód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części(...)temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu

Blondynka Gotuje
Ciastka z maszynki 241

polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie: Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem(...)pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować

Blondynka Gotuje