płatków owsianych "do kubka" (np. NesVita) kostka masła 2-3 łyżki mąki pszennej 500g agrestu + len mielony do wysypania foremek (lub płatki owsiane/bułka tarta) masło do wysmarowania foremek + cukier Agrest płuczę, obieram z ogonków. Foremki (kokilki/ramekiny) wysmarowuję masłem i obficie wysypuję mielonym lnem. Wypełniam foremki owocami do połowy. Wsypuję cukier - podczas pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, agrest(...)staje się bardzo kwaśny. Płatki wsypuję do miski, rozcieram z masłem na kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki
W kuchni Karmel-itkikruszonka: 600 g płatków owsianych błyskawicznych kostka margaryny ( wyjąć na 10 minut przed przygotowaniami ) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka(...)powrotem chowam do lodówki, a drugą wylepiam przygotowaną formę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez ok. 20 minut. masa serowo-dyniowa: Twaróg ucieram z jajkami i cukrem. Dodaję cukier i przyprawę do piernika. Następnie - puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę
W kuchni Karmel-itkismakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek(...)Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę
W kuchni Karmel-itkiZapominam o gniewie, o swoim gapiostwie, o zbitym kubku. Z utęsknieniem wypatruję za oknem śniegu. KATARZYNKI. /źródło: http://waniliowo.blox.pl/2011/07/Pierniczki-Katarzynki.html / cytuję: /ok.35 sztuk/ 500 g mąki, 150 g cukru, 250 ml mleka, 10 g sody oczyszczonej, 150 g miodu, 15 g przyprawy do piernika Zrumienić na patelni 50 g cukru, dodać miód, resztę cukru, przyprawy, wlac mleko, zagotować(...)zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlewać do niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam
W kuchni Karmel-itkiefektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie(...)gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny. Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku łyżeczki) lub w żelu. Dokładnie mieszam. KARMEL-ITKA LUKRUJE? 1. Na wystudzonym pierniczku rozsmarowuję jeden z kolorów lukru królewskiego
W kuchni Karmel-itkipora na przepis! Dalej, dalej, czas ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków 1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą, na dnie układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram(...)usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika, mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia
W kuchni Karmel-itkiRozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie autorski od A-Z; współpraca z JOJO; / spód: 250g mąki 135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masła szklanka cukru 1 jajko 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1,5 szklanki soku pomarańczowego (z 8-10 pomarańczy) 2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku)* 200 ml kremówki 3 jajka(...)żółtko szklanka cukru Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy grochem lub fasolą (suche). Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok. Jajka
W kuchni Karmel-itkidopracowania techniki. Następnym razem będzie lepiej. RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. /z moimi modyfikacjami; z przepisów z Cafe Babilon ;/ na tortownicę 24-26 cm biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić olejkiem) szczypta soli różowy barwnik w proszku na czubku noża (są bardzo(...)intensywne) krem waniliowy: 500 ml kremówki 500g mascarpone 3 łyżki cukru pudru barwnik różowy w proszku na czubku noża 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 śmietan-fix ponadto: 1 słoik konfitury malinowej Biszkopt: Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewam razem. Żółtka z cukrem ucieram na puszysta masę, białka z solą ubijam na sztywna pianę. Do piany stopniowo dodaję żółtka, ciągle
W kuchni Karmel-itkiZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM. /autorski od podstaw, od A do Z;/ na 5 babeczek: 75g mixy sałat Active Fit&Easy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski(...)wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko ucieram z cukrem brązowym na kremową, puszystą masę (około 3-5 minut). Wanilię przecinam wzdłuż, wyskrobuję ziarenka i dodaję do utartych jajek. Następnie na zmianę dodaję i mieszam po łyżce pasty z sałaty
W kuchni Karmel-itkiCzarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa. Jak już wspomniałam na początku, melasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo(...)/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych) 1/4 szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały
W kuchni Karmel-itkimną Pan z aparatem. Co mam upiec, co ucierać, aby wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy poziom doskonałości. Wbijam jajka, wsypuję cukier i ucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe(...)przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę
W kuchni Karmel-itkizapachu, w przeciwieństwie do żelatyny, stąd czujemy wyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie. TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. / własny; spód z: Moje Wypieki ; / spód: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki (po 375 ml) 4 łyżeczki agaru 5-6 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki naparu kawy 1/3 szklanki proszku(...)wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie mieszam je z ciastem za pomocą szpatułki, by składniki się połączyły
W kuchni Karmel-itkiborykać się z pozostałą ilością. KREM KAWOWO-KRÓWKOWY. / źródło: kotlet.tv ; z moimi modyfikacjami; / 1,5 paczki budyniu waniliowego 300 ml mleka 200g masła w temp. pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki kawy Inka 1 łyżeczka cukru waniliowego cała puszka masy krówkowej Masło ucieram na puch z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gotuję budyń wg opisu na opakowaniu
W kuchni Karmel-itkismażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce listonic(...)durszlaku zebrał się ser i zostawiamy na 30 minut, aż dokładnie odcieknie (można go leciutko odcisnąć). Gdyby był jeszcze ciepły, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na bardzo puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce sera (nie więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy
Poezja smakumałej modyfikacji - jest to kwestia wyczucia. Mam nadzieję, że sobie poradzicie! WALENTYNKOWE KRUCHE CIASTECZKA (składniki na 2 blachy ciasteczek) Ciastka: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka (M) - pół szklanki cukru pudru (jeżeli nie zamierzacie lukrować ciasteczek to możecie dodać 2/3 szklanki) - 100 gram zimnego masła - szczypta soli Lukier królewski: - białko z 1 jaja - szklanka cukru pudru - łyżka soku z cytryny(...)Mąkę przesiać przez sito, dosypać cukier oraz sól. Wymieszać, po czym wykopać dołek do którego wbić jajka. Dodać posiekane masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie całkowicie gładkie. Po wyrobieniu owinąć folią i odstawić do lodówki na około pół godziny. Blat posypać mąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na placek o grubości 3-4mm (najlepiej to robić partiami). Z ciasta wykrawać
Zgrabne Gotowanie