marchewki - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 jajka - 1 jabłko ok.150g - 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego) - 100g orzechów włoskich - 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi) - 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo) - 20g sody oczyszczonej - 180g oleju - 150g maślanki ( dałam kefir) + puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę) Marchewkę i jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce
Smaczne Zdrowesztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać lukrem. A oto pieguski dziewczyn, które
Moje domowe kucharzenieśmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe W garnku doprowadzić do wrzenia truskawki z ksylitolem i 1 szklanką wody. W reszcie wody rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotujących się truskawek wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 3 galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. + Dodatkowo: I. - 0,5 l kremówki - 3 łyżki mielonego ksylitolu ( lub pudru) - 3 śmietan
Smaczne Zdroweszklanki ksylitolu -olejek śmietankowy (kilka kropli) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -kostka masła (250g) -8 jaj -1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) Masło utrzeć z ksylitolem, cukrem waniliowym, olejkiem śmietankowym, dodać po jednym żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać ser i budyń z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu białka ubite na sztywno. Masę serową(...)kruchym spodem i piec około 90-100 minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować lub polać czekoladą. Lukier: - puder trzcinowy - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować serniczek. Smacznego
Smaczne Zdroweskładników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg ucierać z masłem do połączenia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz posiekaną czekoladę. Żółtka ubić z cukrem na kogel, białka na sztywną pianę. Wszystkie masy połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wylać na spód i piec godzinę. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Nie powinien wtedy(...)czekoladą. Jacobs Crema Gold to połączenie złotego smaku kawy i delikatnej kawowej pianki. To kawa o wyjątkowym, harmonijnym smaku, zwieńczonym delikatną pianką. Jacobs Crema Gold w formie delikatnego pudru sprawi, że twoja kawowa chwila będzie wyjątkowo przyjemna. To kawa dla wszystkich, którzy lubią delektować się kawą o przyjemnie delikatnym smaku
Magiczne Życie Martydwóch piątych zalecanego dziennego spożycia żelaza i jedną szóstą potasu. Niestety najmniej korzystnych właściwości mają brzoskwinie w puszce. tracą ponad 80 procent witaminy C, a jeśli do syropu użyto cukru, są bardziej kaloryczne. Brzoskwinia to nie tylko popularny i smaczny owoc, ale też produkt często wykorzystywany w kosmetyce. Bardzo często stanowi skład peelingów (zmielone pestki brzoskwiń) – oczyszcza skórę, nadaje(...)wykorzystywane jako składnik balsamów do ciała, żelów pod prysznic, a także w różnych kremów do twarzy. Brzoskwinie to cenne źródło beta-karotenu, dzięki temu ich ekstrakt wykorzystywany jest w pudrach i podkładach do twarzy. To właśnie dzięki temu barwnikowi zawartemu w brzoskiwniach może w prosty, naturalny sposób poprawić kondycję swojej skóry, obojętnie jaki rodzaj cery mamy. Miąższ z owoców brzoskwini
Kulinarne Przebojebiałej - 1,5 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 3/4 szkl oleju - 1/4 szkl wody - ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy) - 1 mały proszek do pieczenia Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek(...)nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają. Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego ( lub innego). Smacznego
Smaczne Zdrowekostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem. 3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy do sosu. "Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby zrobić puree to będzie potrzebował(...)natki pietruszki Ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. W osobnym garnku podgrzewamy masło z mlekiem, a gdy się zagotuje dodajemy śmietankę oraz zmielone na puder borowiki. Przelewamy całość do ziemniaków i miksujemy blenderem na puree. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojoną natkę pietruszki
Kraina Tysiąca Smakówłyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej Do miski wsypać mąkę, ksylitol, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i mleko. Zagnieść kruche ciasto. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Ser wymieszać ze śmietaną, mąką kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić(...)ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4 łyżki) -kremówka -aromat migdałowy (kilka kropli) Wszystko wymieszać razem do uzyskania masy lukrowej(ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę-5 kostek i troszkę kremówki, do rozpuszczenia. Dodatkowo posypałam płatkami migdałów
Smaczne Zdroweśmietanową: - 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta soli - 1/4 szkl ksylitolu - 60 kropli stewii fluid - 2 op. budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo : - 400g malin ( dałam mrożone) Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać kroplami stewię ( tak by dobrze wymieszała się(...)wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne ZdroweKolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego . Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła
Smaczne Zdrowepszennej - 50g drożdży - 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%) - 250g masła ( w temp.pokojowej) - 2 żółtka - 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2) - szczypta soli W naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne(...)łyżeczka kartoflanki - szczypta drożdży - kilka kropli olejku migdałowego - 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można dowolnie, np.skórka , rodzynki, orzechy, migdały + dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte migdały Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l wody na 0,5kg maku. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.Gdy używamy maku w całości trzeba
Smaczne Zdrowesmakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 żółtka - 1/2 szklanki mąki ryżowej - 1/3 szklanki kakao - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 120g czerwonej porzeczki (waga już bez ogonków) - mielony ksylitolt do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na sztywno białka jaj. Dodawać po 1 łyżce ksylitol i cały czas miksować. Masa musi(...)suchego patyczka) na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne Zdroweproszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło. W misie malaksera(...)obsypane kaszką manną lub mąką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut ( termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne Zdroweznalazłam go tutaj . A bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej - 1 paczka suchych drożdży - 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam) Przecier dyniowy(...)podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut. Można polukrować : puder trzcinowy z kremówką (lub wodą) i olejkiem migdałowym) Smacznego
Smaczne Zdrowe