Składniki na blaszkę 22x24cm: 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 5 łyżek drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodaj 5 łyżek cukru(...)Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź. Możesz ewentualnie oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPotem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Na mus: 1,5 szklanki jagód 400g śmietany 30/36% 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru (mało słodzę, więc można więcej) Przygotowanie: Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Jagody zblendować na mus. Dodać do kremówki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną
Fabryka pomysłównowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć(...)spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez
Fabryka pomysłówSkładniki mokre: 1 szklanka maślanki naturalnej 100 ml oleju 2 jajka Składniki suche: 300 g mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodkie) 6 sztuk Princessy kokosowej ( 1 batonik -33g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. Wykonanie: Batony Princessa kruszymy na drobniutkie kawałki. Mieszamy wszystkie
Czerwona PorzeczkaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę. Pieczemy 7 minut w 220 stopniach. Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka: Oryginalny przepis mamy u Peggi w kuchni
Czerwona Porzeczkazachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15-20 minut Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Przepis znaleziony u Tsumiko w Kuchni
Czerwona Porzeczkaposypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy posypać cukrem pudrem dla dekoracji :) Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie
Czerwona Porzeczkawymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprowadzamy do wrzenia, energicznie mieszając, żeby krem się nie przypalił. Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- krem-biszkopt-krem-ciasto miodowe Wierzch można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 lub 3 spody bezowe 400g serka mascarpone 200ml śmietany kremówki 400g świeżych malin cukier puder Przygotowanie: Serek maskarpone mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej według uznania). Gotowe spody smarujemy przygotowaną masą i przekładamy świeżymi malinami (można użyć też innych owoców leśnych). Smacznego
cookplSkładniki: 3o dag serka waniliowego, 3 jajka, 25 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, olej rzepakowy, Dodatkowo: drobny cukier lub cukier puder Jajka mieszamy z serkiem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i proszek i dalej wszytko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej (oleju powinno być tyle, żeby pączki swobodnie w nim pływały) do temp. ok. 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4(...)używamy dwóch łyżeczek. Pączki będą się same obracać. Powinny się smażyć przez kilka minut. Po usmażeniu odsączamy na papierze ręcznikowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze lub posypujemy cukrem pudrem
Delicious Titbitsszklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanki mleka, 5 dag świeżych drożdży, 3/4 szklanki olej. Kruszonka: 50g masła (miękkiego), 35 g cukru, 75 g mąki, Wszystkie składniki zagnieść. Dodatkowo: cukier puder. Przygotowujemy miskę, do której kolejno dajemy składniki: najpierw 2 szklanki przesianej mąki, następnie 3 jaja ubite z cukrami, potem wlewamy mleko i kruszymy drożdże, a na końcu wlewamy olej
Delicious Titbitszalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy do zgęstnienia. Warstwa śmietankowo-truskawkowy: 400 ml śmietanki 30%, 1 śmietan-fix, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 szklanka truskawkowego musu. Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy 1 szklankę lekko zgęstniałego musu. Boki tortu
Delicious Titbitsgóry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem/ zmielonymi migdałami/ kandyzowaną skórką / orzechami- wybór należy do nas :). Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt(...)rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościprzepis znalazłam na blogu Zjem to! . Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie białe 2 śmietany kremówki 36% ( u mnie z Piątnicy
Czerwona PorzeczkaPrzepis pochodzi z : http://www.dwiechochelki.pl/2009/11/ciasteczka-korzenne.html Składniki: 250 g mąki (pszennej lub gryczanej bezglutenowej) 125 g margaryny Palmy, a jeszcze lepiej masło 100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki cukier waniliowy 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Proste Potrawy