coś dobrego - 576 przepisów (strona:12/39)

Restauracja Kryształowa - Katowice 135

stolika.  O stolik raczej nietrudno, więc można pokusić się wejść „prosto z ulicy”, bez wcześniejszej rezerwacji, aczkolwiek na sali  byli goście. Menu otrzymałyśmy natychmiast. Miałyśmy założenie - dobry obiad zjeść….  zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej(...)coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre, jedynie w kapuście brak wyrazistości. Jednak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegański WROCŁAW 190

menu - można skompletować własny zestaw obiadowy lub wybrać już "gotowy". Do wyboru są zupy, kotlety, ziemniaki, sałatki i inne dodatki. Vega składa się z dwóch pięter - na dole jest coś w stylu baru mlecznego, zaś na górze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie(...)thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań, na minus malutki lokal, gdzie nie ma za bardzo miejsca, żeby spokojnie usiąść i zjeść. Coś za coś. Do wyboru są tortille, sushi i inne dania oraz

Bananowe Pole
Nalewka z rabarbaru 326

przypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała nam i mówi żebyśmy zgadli co to. Madzia umoczyła dzioba, ja umoczyłem i ni cholery nie wiemy. Wiemy tylko, że naprawdę dobre to jest! Pewnie gdybyśmy nieco bardziej trzeźwi byli to rozpoznalibyśmy smak rabarbaru. Bo uraczeni zostaliśmy właśnie nalewką rabarbarową! Była pyszna! Dlatego też postanowiłem sam taką zrobić. Składniki są proste(...)całkiem sporo cennej wódki. Robiąc pierwszym sposobem pewnie można wycisnąć rabarbar i coś tam jeszcze odbierzemy. Ale robiąc drugim sposobem cukier sam wyciągnie wódkę ze środka. A potem dodatkowo można jeszcze wycisnąć. Miałem dylemat, którym sposobem zrobić, bo po pierwsze chciałem żeby wyszło mi tak samo dobre jak w Karmniku, a po drugie nie chciałem nic zepsuć, bo sezon

Marder&Marder Manufacture
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 174

każdym dniem zastanawiam się, czy fizjoterapia to faktycznie kierunek dla mnie. Jak na razie nie czuję do tego pociągu jak kiedyś. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie wrócę na "dobrą" drogę i wszystko wróci do normy. Oby to było tylko chwilowe załamanie. W końcu jesienna chandra, krótsze dnie, dużo nauki może sprawiać takie wrażenie. Póki co, trzeba spiąć pośladki(...)posiłkami. Wiadomo, że w rzeczywistości długo bym tak nie wytrzymała, ale naprawdę dynia należy do jednych z moich ulubionych warzyw.  Czasami weganie mają takie chwile, że muszą zjeść coś, co chociaż w małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis

Be Fit Be Strong
Krem z zielonego groszku 182

Poza sezonem gdzie można kupić świeży groszek, ratuje się mrożonym. Dziś mam dla was coś fajnego i letniego, a my pojedziemy nad morze we wrześniu. Krem z zielonego groszku z gotowanym kurczakiem Potrzebujemy: 1 kg groszku cukrowego (może być mrożony poza sezonem) 1,5 dobrego bulionu drobiowego lub warzywnego ząbek czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki twarogu półtłustego

ladykitchen
Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 181

oznaczał całodzienne łażenie po mieście - fakt, że eM. chciał nawet wejść na Giewont chyba coś oznacza (nie, nie weszliśmy, wybiłam mu to z głowy ;) ) pojawiliśmy się za to na Skoczni Narciarskiej, Krupówkach (tam nawet kilka razy) i własnie Gubałówce. Relaks - mimo chodzenia - gwarantowany. Po dobrych kilku kilometrach skusiliśmy się na odpoczynek i obiad w restauracji Dobra Kasza Nasza. Całkowicie

Słodkie Przyjemności
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 571

była książka, czy może gazeta, czy ktoś mi go podyktował. Próbowałam sobie coś przypomnieć, przeglądałam przepisy, w pobliżu których się znajdował, ale nic mi do głowy nie przychodzi. No trudno, nic nie wymyślę. Mogę jedynie zaprosić na naprawdę pyszne ciasto, z równie dobrym kremem i polewą (mojego pomysłu). Torcik czekoladowo-bananowy podane składniki wystarczą na upieczenie okrągłego ciasta o średnicy

Ratunku obiad
SERNIK DYNIOWY. 177

wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak orzechy spadają na blaszanydach garażu. Wiedziona ochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura.Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie

W kuchni Karmel-itki
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 165

Jakoś tak sporo odniesień do zwyczajowych tradycji Wielkanocnych. Dlatego pomyślałam, że dobrą ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza(...)wyrabiam do połączenia wszystkich składników. Łącznie z odrobiną soli. Do lepkiej, już w miarę jednolitej masy wlewam po kilku minutach stopione masło, musi być przestudzone. Wytrwale wyrabiam kilka dobrych minut, staram się już nie dodawać maki, ew. maksymalnie dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej odchodzi od naczynia. Dodaję rodzynki, wyrabiam jeszcze. Lekko je smaruję z wierzchu oliwą

I tu będę miała takie te
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 154

jest ich zatrzęsienie, i coś muszę z nimi robić. Odczuwam mocny wewnętrzny przymus, bo wiem, że niedługo się skończą, i wtedy będzie mi smutno, że nie wykorzystałam ich tak bardzo, jak mogłam. Poza tym ich cudowny, lekko kwaśny, jedyny w swoim rodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził. Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie(...)blogu Zielony stolik wiedziałam, że muszę go czym prędzej wypróbować. Tak naprawdę następnego dnia pobiegłam nazbierać jeżyn, i zabrałam się za pieczenie (pozostałe składniki zawsze mam w domu). Wyszło coś fantastycznego - focaccia, czyli włoski, płaski chlebek, wytrawny, delikatnie rozmarynowy, soczysty od jeżyn. Smakuje wyśmienicie zanurzony w oliwie, lub - mniej tradycyjnie - przekrojony na pół i posmarowany cienką warstwą ulubionego dżemu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grzane wino 205

oknem zima, prószy śnieg. Nakrywasz się kocem coraz wyżej i masz ochotę na coś ciepłego do picia. Grzane wino jest idealne na takie wieczory. Przyjemne w smaku, słodkie, korzenno-cytrusowe, rozgrzewające. Nie trzeba wyjeżdżać w góry, aby cieszyć się jego smakiem – wystarczy butelka dobrego wina i trochę przypraw, potem już tylko serial lub film i wieczór gotowy. Jeśli

Poezja smaku
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 199

poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba moja modyfikacja nie była potrzebna ;) Nie mniej jest to też dobry pomysł na zużycie resztki dżemu :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 189

jestem zdrowa jak koń! Nawet mój lekarz prowadzący był w szoku, że mam tak dobre wyniki. Żadnych niedoborów, żadnych nieprawidłowości i nawet ciśnienie w normie. O anemii mowy nie ma! Porównując z wynikami sprzed trzech lat, nim przerzuciłam się na wegetarianizm, polepszyły się o 75%. Coś jeszcze, niedowiarku? 14. Wegetarianizm szkodzi! Patrz punkt 13. Nie powiem, jestem świadoma, że wegetarianizm

W kuchni Karmel-itki
Zdrowy tryb życia - jak zacząć? 165

względu na ślepe podążanie za modą, czy zwyczajną chęć utrzymania dobrej wagi i samopoczucia, coraz więcej osób decyduje się na radykalne zmiany w swoim życiu.  Przecież wystarczy trochę ograniczyć słodycze, zacząć jeść warzywa, owoce... no i oczywiście ruszyć tyłek! (od czasu do czasu...) W rzeczywistości nie jest to takie proste. Zmiany te wymagają nie tylko ogromnej motywacji i samozaparcia(...)wiedzy. Dlaczego? Żeby przypadkiem nie nabawić się chociażby niedoborów na skutek ograniczenia wielu produktów. Niestety wiem coś o tym, chociaż zaczynałam z pozoru niewinnie (o czym  wkrótce powstanie osobny post). W każdym razie od tamtej pory jeszcze bardziej zainteresowałam się zdrowym gotowaniem. Ale takim naprawdę zdrowym (z uwzględnieniem wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.) Nie jestem żadnym specem

Kuchnia Ellie
Sezon na... #4 KALAFIORowe fochy 354

wtrąca! Ja mu śrubek w garażu nie układam. Nawet kiedy robi to w dobrej wierze, zawsze mam total zdenerwowania. Kuchnia to mój "garaż" i ja tu rządzę! Kością niezgody jest nieszczęsny kalafior niezgody, zalegający w lodówce, którym to dziwnym zbiegiem okoliczności, zainteresował się Stwórca. Musiałam coś szybko z nim zrobić. To jak szybko, to może tak! Dla mnie to połączenie

bastalena

Proponowane wyszukiwania