pyszny i zdrowy zielony koktajl ze szpinakiem i awokado. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 100 g szpinaku 1 awokado 2 jabłka 4 łodygi selera naciowego 1 szklanka wody niegazowanej Link do film z przygotowania: Zielony koktajl ze szpinakiem i awokado Przygotowanie : Umyte łodygi selera kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam blenderem. Awokado przekrawam na pół(...)łatwością obierzemy awokado ze skórki, delikatnie je ściskając, wtedy miąższ odchodzi od skórki. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Do rozdrobnionego selera dodaję jabłka, awokado, umyty i osączony szpinak, wodę i całość miksuję na jednolita masę. Zielony koktajl ze szpinakiem i awokado jest gotowy, można podawać. Życzę dużo zdrowa i smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia GotujeTradycyjna surówka z selera i jabłek. Składniki: 1 seler 4 jabłka 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku 10 dag płatków migdałowych majonez ze śmietaną Wykonanie: Selera, jabłka obrać i pokroić w zapałki, skropić sokiem z cytryny. Dodać 5 dag migdałów, wymieszać razem z przyprawami i majonezem wymieszanym ze śmietaną. Przełożyć do salaterki i posypać migdałami
Tradycyjna Kuchniapodwójna pierś z kurczaka, 1 kostka rosołowa, puszka kukurydzy konserwowej, puszka ananasów, słoik selera (najlepiej z ananasem), 2-3 łyżki majonezu. Dziś propozycja przepisu na bardzo prostą sałatkę z kurczakiem na słodko. Jej główną zaletą jest fakt, że do przyrządzania nie stosujemy żadnych przypraw - a wychodzi wyśmienita w smaku :) Zagotować około 1 litra wody w garnku. Wrzucić kostkę rosołową(...)mają jakiekolwiek kostki - to usunąć) i w całości wrzucić do bulionu. Gotować przez około 30 minut na średnim ogniu. Wystudzić i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę, ananasa i seler dobrze odsączyć. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki (kurczaka, kukurydzę, ananasa i seler) umieścić w misce. Dodać 2-3 łyżki majonezu. Wymieszać. Sałatkę najlepiej zrobić wieczorem i serwować rano
Świat Domowej Kuchniwiatraka. Dzisiaj zaserwowałam wegańską zupę/krem z pora, o której wiele razy słyszałam, jednak styczności z nią nie miałam. Uznałam, że czas sprawdzić dlaczego jest tak zachwalana. SKŁADNIKI: średni seler 250 ml wody łyżka sosu sojowego kawałek tofu marynowanego w sosie tamari 1/2 marchewki kawałek pora kawałek selera naciowego przyprawy:ziele angielskie, liść laurowy, chili, gałka muszkatułowa WYKONANIE: Wszystkie składniki
healthy dreamskarnawałową imprezę. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. SKŁADNIKI: 3,5 łyżki dzikiego ryżu SKWORCU , 1,5 szklanki wody, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż przesypuję do garnka. Zalewam wodą. Wodę solę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut(...)cały czas mieszając. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki mięsa smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 3. Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Mieszam. 5. Gotową sałatkę wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia KasiNiezwykle aromatyczny, wilgotny pasztet o bardzo wyraźnym tuńczykowym smaku. Idealny ze świeżym pieczywem. 3 puszki tuńczyka 600 g selera 100 g masła 4 jajka 2 cebule 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki kaszki manny 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz Seler zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości - około 5 minut(...)sicie. Cebule poszatkować na drobno i usmażyć na złoty kolor na maśle, dodać też kostkę rosołową aby się rozpuściła. Tuńczyka odcedzić i rozdrobić widelcem. Do miski wrzucić odcedzony seler, usmażoną cebulkę wraz z masłem, tuńczyka, bułkę tartą, kaszkę mannę, rozbełtane jajka, rozgniecione ząbki czosnku. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem
Jadło i czytadłokawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek z przyprawami, podpaloną na ogniu cebulą i gotować do miękkości. Grzyby podgotować. Boczek z czerwoną cebulą(...)podsmażyć na masełku. ugotowane mięso wyciągnąć z marchewką, pietruszką i selerem. Dodać do zupy pokrojone ziemniaki z podsmażonym boczkiem i grzyby.. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać pokrojone mięso z kabanosami i przeciśnięty przez praskę czosnek.. zabielić i nie zapomnieć o natce ..... Smacznego
Gaździnka warzyzdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam. Składniki: 100 g kaszy bulgur ok 1,5 L bulionu drobiowego 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 cebula olej do podsmażenia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście odłożyć(...)opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijest to, że można wykorzystać duże ogórki, które nie nadają się na korniszony. Przepis moja mama dostała od koleżanki. 3kg ogórków 3 czerwone papryki 25 dag cebuli 15 dag selera Zalewa 1: 7 szkl wody 3/4szkl soli Zalewa 2: 5 szkl wody 2 szkl cukru 2 szkl octu 1 torebka gorczycy 1 torebka ziela ang. Ogórki wyszorować i pokroić(...)duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny. Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować
Smakołyki Asidomowym menu :) Na przepis natknęłam się w czerwcowym wydaniu miesięcznika „Moje Gotowanie” (dodałam też swoje modyfikacje). Składniki (na ok. 6-8 porcji): Zupa: 4 łyżki masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka 4-5 szt. młodych marchewek 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego ok. 2,5-3 l bulionu (może być z kostki(...)użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku na zupę rozpuszczamy masło. Wrzucamy seler, pietruszkę oraz marchewkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozgniecione nożem
MyCookBook.plSoczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków. Składniki: 1 kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki(...)natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki(...)łyżeczki mięty - 1 łodyga selera naciowego - sól himalajska - kawałek awokado - ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: 300 g wołowiny pokrojonej w nieduże cienkie plastry 3 łyżki oleju kukurydzianego 150 ml wina czerwonego wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek 50 g ryżu długoziarnistego sól do smaku świeża kolendra 1. Cebulę, marchew i seler pokroić w kostkę, paprykę w paski ,chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce). W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera
Kuchnia PrezydentowejKalafior jest ostatnio częstym gościem na moim blogu. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na wersję kremową kalafiora z dodatkiem selera naciowego i czosnkowymi grzankami prosto z ognia:) Składniki: główka kalafiora 5-6 ziemniaków 2 marchewki gałązka selera naciowego + listki do dekoracji kawałek pietruszki gałązka lubczyku 2 szklanki bulionu drobiowego łyżka śmietany czerstwe kromki chleba ok 5 ząbków czosnku sól, pieprz Przygotowanie(...)wrzucamy do garnuszka razem z obranymi i drobno pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy pietruszkę wraz z gałązką lubczyku. Po ok 5 minutach gotowania dodajemy selera. Kiedy warzywa będą miękkie i bulion częściowo wyparuje wyjmujemy lubczyk z garnka i odstawiamy warzywa do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie kroimy chleb na kromki i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb
ChilliJemypodawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe(...)Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w ok. 1 cm kostkę. W taką samą kostkę kroimy marchewki po uprzednim obraniu i usunięciu zielonkawych końcówek od strony naci. Seler kroimy w krótkie słupki o szerokości 7-8 mm. Patrz zdjęcia. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i por przez ok. 2 minuty
Kulinarna Pokusa