co zrobic z selera - 500 przepisów

Zapiekanka z selera i szpinaku 196

Pomysł na zapiekankę z selera znalazłam w świątecznym wydaniu angielskiej kulinarnej prasy. Ponieważ miałam akurat seler i zapotrzebowanie na bezmięsny obiad, to postanowiłam wykorzystać ten pomysł. Bałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się(...)smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam, oto pyszna zapiekanka z selera, batatów i szpinaku. Zapiekanka z selera i szpinaku Składniki: około 1,5 kg selera (lub 1 kg selera i 0,5 kg batatów) 200 g świeżego szpinaku 500 ml śmietany

UgotujmyTo.pl
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 178

Przepis na filet z pstrąga na puree z selera z cukinią zachwyca nie tylko ze względu na prezentację, ale przede wszystkim ze względu na smak – jest to bowiem jeden z kilku przepisów przygotowanych przez laureatów szóstej edycji prestiżowego konkursu kulinarnego Zgotuj Sobie Sukces organizowanego przez sieć sklepów Makro Cash & Carry. Ten ogólnopolski konkurs przeznaczony jest dla młodych talentów(...)brązowe medale! A my tymczasem korzystajmy z tej pysznej rybki – chyba taką zrobię ponownie na wykwintny świąteczny obiad – zachwyci każdego.Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią:2 filety z pstrąga (ok. 150 g)1 mała cukinia1 ząbek czosnku1 cebula szalotka1 duży korzeń seleraok. 3/4 szklanki śmietany 36%2 łyżki zwykłego masłamasło klarowane do smażenia rybySos

Poezja smaku
Poniedziałkowy "fit" - paprykowo - ziołowe frytki z selera 146

kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne.  Polecamy :-)  Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około(...)łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku  PRZYGOTOWANIE: Wybieramy duży seler, obieramy go a następnie kroimy w słupki czyli nasze frytki. Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z selera 167

Seler, to bardzo charakterystyczne warzywo, którego smak nie wszyscy lubią.Warto się jednak do niego przekonać, chociażby z tego powodu, że ma mało kalorii i jest skarbnicą substancji mineralnych i witamin. Pasztet z selera robiłyśmy po raz pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki(...)selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie:Selera, cebulę  i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko

Anioły w kuchni
Surówka z selera z rodzynkami 207

Surówka to wspaniały dodatek do obiadu, a właściwie do drugiego dania i korzystam z niego kiedy tylko mogę :)  Surówka rewelacyjnie smakowała, choć przyznaję, że seler ma dość specyficzny, ostry smak i nie każdemu będzie smakować. Mój syn stwierdził, że za dużo dodałam pietruszki, więc nie będzie tego jadł. Reszta przyjęła to nieco lepiej. Sami więc musicie ocenić(...)smakuje, czy też nie :) Składniki: 2 selery korzeniowe 4-5 marchewek 3 jabłka 100 gram rodzynek 1/2 pęczka szczypiorku 1 szklanka śmietany 12% sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Marchew i seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.  Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i i ścieram na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem

Bea(u)ty kitchen
Kotleciki z ryżu i selera 153

Staramy się podawać jak najwięcej  przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych.Porcja na 8 sztukSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko  bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek  Wykonanie:Ryż zalać 2 szklankami wody(...)ugotować, ostudzić. Selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulę i selera, następnie dodać do ryżu, wbić jajko, dodać natkę i przyprawić. Z uzyskanej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego

Anioły w kuchni
Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami 391

kolejna propozycja na Sylwestrowe menu, albo na karnawałowy bal czy też domówkę. Tym razem jest to elegancka i wyśmienita sałatka z kurczaka, selera naciowego i owoców. Słodycz owoców przełamuje zdecydowana w smaku przyprawa curry. Sałatkę robi się bardzo szybko i równie szybko znika ona ze stołu !Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Składniki:350 g piersi z kurczaka350(...)ciemnych winogron5 łodyżek selera naciowego340 g ananasa z puszki5 łyżek majonezu2 łyżki przyprawy currysok z połowy cytryny1/2 łyżeczki soli30 g uprażonych płatków migdałowycholej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odstawiamy, aby ostygły. Do miski wrzucamy pokrojone w plasterki łodyżki selera naciowego, przekrojone wzdłuż winogrona i pokrojone

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera 158

warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki.Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki jak i pietruszka i seler oraz trufle to afrodyzjaki! Jak wiadomo(...)już swoim kobiecym kształtem, ale też soczystością i słodkością. Ponadto komponują się zarówno dobrze w słodkich daniach, jak i wytrawnych. Pietruszkę wykorzystywano już w średniowieczu do miłosnych czarów. Podobnie seler, bo zawiera ten sam olejek eteryczny co pietruszka. Nawet istnieje mało znane powiedzenie "Gdyby mężczyźni wiedzieli, jakie efekty dają selery, zapełniliby nimi swoje ogrody" :-). A trufle? To najdroższy

Pora coś zjeść
Surówka z pora i selera 243

Może jest jeszcze 10 rano ale już mam przygotowaną do obiadu surówkę z pora i selera. Smaczna i zdecydowana w smaku. Składniki : 1 por pół słoika selera sałatkowego 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki śmietany 18% sok z połowy cytryny Przygotowanie : Pora oczyszczam, przecinam wzdłuż i kroję w ok 2mm pół talarki. Skrojonego parzę wrzątkiem, odciskam i studzę(...)misie. Selera w ilości zbliżonej do ilości pora płuczę z zalewy i dodaję do pora, jabłko również w podobnej ilości ścieram na tarce na dużych oczkach i skrapiam je sokiem z cytryny. Dodaję cukier mieszam i chwilę czekam, dodaję śmietanę i ponownie mieszam. Po wymieszaniu surówka ląduje w lodówce na minimum

Mechanik w kuchni
Zupa dyniowa z selerem 189

Wycinałeś, rzeźbiłeś... i wyrzuciłeś ? Oj, oj - popraw się ! Nie wyrzucaj, nie marnuj - zjedz.Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę.   Składniki: * 350 g selera* 500 g dyni* 700 ml bulionu drobiowego* 150 ml soku pomarańczowego* 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak )* 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)miękka.Jeśli dynia jest twarda i ciężko odciąć z niej skórę, możecie upiec ze skórą i obrać ją po upieczeniu.W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera  zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać

kolorowotorcikowo
PASTA Z TUŃCZYKA, PAPRYKI I SELERA NACIOWEGO 240

sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej Wykonanie:Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce połączyć pokrojone w drobną kostkę: obie cebule, seler naciowy, paprykę. Posolić

Walijskie Pichcenie
Sałatka z surimi i selerem naciowym 431

Pamiętacie taką sałatkę?:) Właśnie wczoraj sobie o niej przypomniałam. PYCHA!:) Składniki: 7-8 łodyg selera naciowego 1 cebula czerwona 300g paluszków krabowych (surimi) puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz ziołowy Wykonanie:Seler kroimy w plasterki, surimi w półokrągłe kawałeczki, cebulę w piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę. Majonez, jogurt, musztardę mieszamy

Czerwona Porzeczka
Szybka zupa-krem z selera. Z selerów dwóch 187

feler… Nie – to seler! A tak w zasadzie to dwa selery. Jeden długi i zielony, drugi bardzo niepozorny, szary, nieforemny, nazywany często najbrzydszym warzywem na świecie. Oba bardzo lubię. I często łączę. Tak jak w tej szybkiej, kremowej zupie. Oba te selery to tak naprawdę jedno i to samo warzywo. Seler naciowy to tylko specjalna odmiana, dająca większe, wyższe(...)bardziej soczyste łodygi. Seler naciowy ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy. Nie obejdzie się bez nich żadna dieta wegetariańska czy odchudzająca – oba są źródłem kompleksu witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy PP (niacyny). Ciemnozielone łodygi bogate są w beta-karoten (pamiętajcie, że jasne mają go zdecydowanie mniej). Seler jest też warzywem o największej zawartości fosforu wśród

Karo in the Kitchen
Zupa pół przecierowa z selerem naciowym 128

wiedziałam co zrobić  na obiad, a że w lodówce był seler naciowy postanowiłam wykorzystać go do zupy. Był tylko jeden problem, moje dzieci nie lubią selera naciowego zwykłego zresztą też, więc pomyślałam, że go zmiksuję i może mi się uda. Pełen sukces dzieci zjadły bez żadnych problemów, a ja sama byłam zaskoczona smakiem zupy. Gęsta sycąca i bardzo smaczna(...)zupa, jestem bardzo zadowolona i polecam wszystkim. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler

talerz przyjemności
Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp 155

jestem wegetarianką ale bardzo często jadam potrawy przygotowane tylko i wyłącznie z warzyw. Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp Do jednej z moich ulubionych zdecydowanie należą wegetariańskie burgery. Postaram się wkrótce podzielić się z Wami przepisem na nie. Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na burgery wykonane tylko i wyłącznie z selera. Nadal oczywiście wegetariańskie Zaserwowałam(...)stanie stwierdzić po kilku pierwszych kęsach Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 60 dkg selera (korzeń) 2 jaja 5 łyżek bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu dodatkowo: ser żółty, pomidor, sałata, ogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów Selera obrać ze skórki

mecooks
Grochówka w szwedzkim stylu 173

ilość tłuszczu mnie przerażała. Mój dzień nie jest tak aktywny fizycznie jak w wojsku i nie będzie okazji do jego spalenia ;) Lubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się.   Składniki : łyżka oleju cebula 2 łodygi selera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta(...)połówkowego 0,7 litra bulionu drobiowego sól czarny pieprz musztarda ewentualnie ok. 100 gotowanej szynki Groch dobrze wypłukać w kilku wodach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Łodygi selera obrać z włókien i pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, seler do garnka i suszone zioła. Zeszklić.  Do garnka dodać groch oraz

Weekendy w domu i ogrodzie