co zrobic z selera - 500 przepisów (strona:10/34)

Koktajl na soku z kiszonych ogórków, z gotowanym mięsem, rzodkiewką i jabłkiem 170

inspirację na pożywny napój, który dodatkowo można jeszcze modyfikować w smaku o to, co jest w lodówce (np. liść sałaty, świeży ogórek). Do swojego wrzuciłam też pietruszkę i seler z tej samej zupy (to ogórkowa była akurat-stąd sok z kiszonych ogórków), dzięki czemu całość nabrała smaku i aromatu. Spróbujesz? ;) Składniki: 1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy(...)ugotowane pietruszki 1/2 ugotowanego selera 5-6 rzodkiewek 250 g jogurtu naturalnego 0% 1/2 dużego jabłka 1 szkl. soku z kiszonych ogórków 1 szkl. wody 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka świeżej rzeżuchy Sposób przygotowania: Mięso i warzywa z zupy rozdrabniamy i wrzucamy do kielicha blendera. Rzodkiewkę i jabłko myjemy, rzodkiewki pozbawiamy ogonków, a jabłko nasion. Kroimy w mniejsze kawałki

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z ananasem. 253

Przepis na tę sałatkę dostałam dawno temu od koleżanki. Nie jest zbyt pracochłonna, a smakuje naprawdę dobrze. Składniki: 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 5 jajek 250 g szynki 1 por (biała część) 4 łyżki majonezu sól, pieprz Seler i kukurydzę odcedzić. Ugotowane jajka, ananasy i szynkę pokroić w kostkę. Por sparzyć wrzątkiem, przekroić wzdłuż

Agusiowe smakołyki
Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim 186

czosnkowa  czas przygotowania: 30 minut składniki:  500 g ziemniaków ok. 600 ml wody 3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia pietruszki  3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia selera 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego   3 czubate łyżki posiekanego grubego szczypioru  garść gwiazdnicy  1/3 szkl. śmietanki 30%  200 ml żytniego zakwasu na żurek(...)laurowy i ziele angielskie. Gotowałam kilka minut aż ziemniaki były prawie miękkie. W tym czasie pokroiłam w cienkie paseczki liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i gwiazdnicę posiekałam. Po kawałku korzenia selera i pietruszki oczyściłam dokładnie, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Dodałam do podgotowanych ziemniaków. Kiedy wszystkie warzywa były miękkie dodałam rozdrobnioną zieleninę oraz zakwas. Gotowałam zupę 4-5 minut. Śmietankę wlałam

Smaczna Pyza
Cannelloni – przepis oraz wskazówki jak zmniejszyć kaloryczność a zachować smak. 142

ochronną (zapobiega również farbowaniu od sosu pomidorowego) Składniki na dużą blachę – 12 porcji mięso mielone o niskiej zawartości tłuszczu (u mnie 12% tłuszczu) – 1 kilogram 5 marchewek 3 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 3 puszki pomidorów (około 750g) 2 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia (najlepsze świeże) pół łyżeczki imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej łyżka miodu sól(...)Sposób przygotowania: W dużym garnku na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Cały czas mieszając dodaj pokrojony w paseczki seler naciowy oraz tartą marchewkę. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu. Kiedy sos zacznie bulgotać dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw

wysmienity
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 255

zjeść podgryzając suszonymi daktylami, których słodycz podobno wspaniale podkreśla smak przypraw. Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) Składniki /dla 4 głodnych osób: oliwa 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 1 papryczka chilli posiekana (można zastąpić dodanymi razem z przyprawami płatkami chilli lub dodaną razem z bulionem pastą harissa albo pominąć) szczypta szafranu namoczonego w łyżce(...)miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki lub do smaku sól, pieprz Przygotowanie zupy harira: W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, selera naciowego oraz chilli. Smaż na średnim ogniu aż się zeszklą, ok. 5 minut. Teraz dodaj przyprawy, w tym szafran wraz z wodą, oraz posiekane łodyżki świeżej kolendry (listki pozostaw do dekoracji

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z selerem, ananasem i kurczakiem 168

selerem naciowym nie przepadam. Jednak w tej sałatce, w połączeniu z ananasem, smakuje po prostu wybornie! Koniecznie musicie ją zrobić, bez dwóch zdań! Składniki : * 2-3 łodygi selera naciowego * podwójna pierś z kurczaka pieczona albo gotowana  * 3-4 plastry ananasa  * 100g słonecznika  * 2 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu greckiego * sól, pieprz  Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić

Magiczne Życie Marty
Ogórkowa 139

wolimy łopatkę lecz zupa wyjdzie równie smaczna na wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich.  * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew  * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany * 2 łyżki mąki Mięso pokrojone w mniejsze kawałki, gotujemy(...)litrach wody przez 30 minut. Po tym czasie dorzucamy obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Całość doprawiamy około łyżką wegety, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 liściem laurowym. Zupę gotujemy przez 45 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tych 45 minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przez ten czas ścieramy na małych oczkach ogórki kiszone. Po ugotowaniu

Klasyka Gotowania
Flaczki z jarzyn 156

przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki  -pół selera -por cześć zielona  -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny -łyżka majeranku(...)łyżeczka gałki muszkatołowej -łyżeczka curry -2 ząbki czosnku -sól,  pieprz -50 g masła Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w cienkie, zgrabne paski. Zalewamy w garnku 6 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojony również w paski por. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy

Kulinarne przemyslenia
Zjedz jabłko na zdrowie. Jabłko właściwości 132

teraz już prosty przepis na zimową sałatkę jabłkowo-warzywną.   Zimowa sałatka jabłkowo-warzywna 2015-01-04 07:33:40 Wymieszać : 1 jabłko pokrojone w kosteczkę, pół łodyżki selera (pokrojoną w cieńkie plasterki), kilka rodzynek, 1 drobno pokrojona cebulka, garść orzechów. Można dorzucić drobno pokrojony ser. Doprawić do smaku sosem winegret i/lub sokiem z cytryny. Write a review Save Recipe(...)Print Ingredients 1 jabłko, pół łodyżki selera, kilka rodzynek, 1cebulka, garść orzechów. ewentualnie ser sos winegret i/lub sok z cytryny. MODA NA BIO http://modanabio.com/   Podobne wpisy Zdrowe odżywianie a sekrety długowieczności . 3,077 total views, 15 views today Tweetnij The post Zjedz jabłko na zdrowie. Jabłko właściwości appeared first on MODA

MODA NA BIO
Drobiowa zupa curry 158

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna.  Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy curry 1,2 l bulionu drobiowego 100 g ryżu 2 łyżki słodkiej śmietany sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy(...)rondlu, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kilka minut. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę seler, marchew i czosnek. Smażymy przez 5 min. Następnie dodajemy curry, smażymy 2 min, aż smaki przejdą. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Dodajemy ryż, gotujemy bez przykrycia około 20 min. Całość mieszamy ze śmietaną, do smaku

R'n'G Kitchen
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 197

Zasypało i przymroziło. Szkoda, że tak nie wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam. Składniki: 700 gram marchwi Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 4 ziemniaki 3 łyżki musztardy sarepskiej Kilka lisków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz(...)cayenne Ser żółty Gęsta kwaśna śmietana Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne

Smaki Ewy
Dal po delhiijsku 142

wykorzystane do posypania tuż przed podaniem wzbogacają smak.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 23 min  1 i 1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy 1 cebula 2 łodyg selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 i 1/2 łyżeczka garam masala garść(...)wody sól 1 łyżeczka mleka 2 łyżki klarowanego masła  Przygotowanie: 1. W rondlu podgrzewamy olej, dorzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, szklimy na niewielkim ogniu 2. Marchewką i łodygi selera siekamy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę

Słodki Kompromis
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 189

Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 35 min 500 g dorsza* 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki masła sól pieprz 1 białko 4 łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy(...)szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy 2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min  pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody

Słodki Kompromis
Grochówka wojskowa 203

gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kila ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2-3 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki(...)wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: 1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy selera, marchewkę, pora, korzeń pietruszki, obsmażamy 2. Cebulę i czosnek opalamy na patelni grillowej, warzywa zalewamy zimną wodą, dokładamy opaloną cebulę i czosnek, przyprawy i natkę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy

Słodki Kompromis
Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym 124

jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień.  Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen