co zrobic z selera - 500 przepisów (strona:3/34)

Zupa pomidorowa 133

Zupkę możemy podawać z ryżem lub makaronem, u mnie tym razem podana z makaronem - lane kluski.  Miłego dnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 2,5 litra wody 1 mały seler 3 marchewki 3 białe części pora pęczek natki pietruszki 1 opalona cebula 2 łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego 2 kostki warzywne BIO (bez glutaminianu sodu)  2 łyżeczki suszonego lubczyku(...)koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku dodatkowo: ryż lub makaron  śmietanka sojowa lub śmietana do zup - do polania na talerzu.  Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki możemy przekroić na pół.  2. Por, pęczek natki pietruszki, marchewki i seler myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą

Mój pomysł na
Zupa marchewkowa z selerem naciowym 129

Płynne czwartki Kuchnia libańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, dlatego też dziś postanowiłam przygotować libańską zupę marchewkową z selerem naciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam!  Składniki :  1 średnia cebula(...)łodygi selera naciowego 5-6 marchewek 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie :  W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, selera naciowego pokrojonego w plasterki i marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki, aby szybciej się ugotowała. Warzywa smażyć przez kilka - kilkanaście minut aż nieco zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Wkruszyć kostkę

Codzienne Gotowanie
Biały krem z pietruszki i selera z dodatkiem jabłek i smażonych na maśle listków szałwii 160

prostocie tkwi urok, zawsze to powtarzam. Dostępność i pozorna pospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy(...)Proste nie znaczy gorsze.  Z pietruszki i odrobiny selera przygotowałam zupę krem. Jabłko dodane na końcu podkręca ciekawie smak. Bez wątpienia, nie jest to zupa mdła. Świetnym dodatkiem są przysmażane na maśle świeże listki szałwii. Zresztą, sami spróbujcie :) Składniki: około 70 dkg pietruszki około 20 dkg selera 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wegetariański z selerem 195

nich jest. Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot kuchenny MRK-05 , zwłaszcza, że ścieranie selera na  tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem, aby był bardziej kremowy. Z obu tych zadań MRK-05 wywiązał się doskonale(...)przystawka z tarką uwolniła mnie od nielubianych czynności i znacznie przyśpieszyła pracę. Pasztet jest dla nas idealny w smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia. Składniki 1 średni seler (ok 50 dkg) 1 średnia marchewka  2-3 ząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Białe risotto 161

Kremowe risotto z selerem i szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g ryżu arborio 300ml mleka 200g selera korzeniowego 1/2 małej cebuli plaster szynki parmeńskiej łyżeczka masła klarowanego (do smażenia) łyżeczka masła sól gałka muszkatołowa szafran Przygotowanie: Obierz cebulę i seler i pokrój w małą kosteczkę. W garnuszku rozpuść masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż na bardzo

Moja Micha
Kurczak w jesiennych warzywach 248

Jesień w pełni. Za oknem mglisty krajobraz. Wpasowuję się w dzisiejszą aurę moim daniem z kurczaka i jesiennych warzyw.Zapach obieranych marchewek i selera przyjemnie roznosił się po kuchni.Całości dopełniło wino. Sosy z dodatkiem wina są jak dla mnie niesamowite, mają w sobie wiele smaku i aromatu. W mojej rodzinie są mile widziane ;-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie(...)gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna.  Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą, pieprzem

Przysmaki Karolki
Zupa działkowca z quinoą 131

większości ze składników prosto z grządek, wystarczy zabrać ze sobą trochę quinoy i kawałek szynki ;)  Składniki: 3 łyżki ziarna białej quinoy  2 młode marchewki 1 pietruszka plaster selera 2 garście strąków fasoli szparagowej  kilka plastrów wędliny np. szynki świeża gałązka lubczyku świeże liście selera kawałek młodego pora (około 8-10 cm) rozmaryn liść laurowy  ziele angielskie(...)litr wody pieprz sól  Wykonanie: Quinoę najlepiej 2 godziny wcześniej namoczyć, a następnie kilka razy przepłukać na gęstym sicie.  Marchewkę, por i pietruszkę kroimy w plasterki, seler w kostkę. Warzywa wrzucamy do wrzącej wody, doprawiamy posiekanymi liśćmi selera i lubczyku, świeżym rozmarynem, liściem laurowym i zielem angielskim, solą, pieprzem.  Gotujemy około 15 minut, dodajemy quinoę i gotujemy

Quinoa Raz!
Sałatka z ananasem, fasolą, kukurydzą, szynką i selerem 317

Świetna sałatka, którą można zrobić błyskawicznie. Nie potrzeba żadnych umiejętności kulinarnych. Po prostu trzeba wymieszać ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Połączenie ananasa i selera smakuje wyśmienicie. Sam byłem zaskoczony, że sałatka wyszła aż tak dobra. Potwierdziło to kilka osób, które również mogło jej wczoraj spróbować. Sałatka sprawdzi się na każdej domowej imprezie i na pewno sporo gości będzie pytało(...)przepis. Gorąco polecam i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w plastrach 1 słoik selera 250 g szynki konserwowej 2-3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, dokładnie odsączamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kukurydzę, seler, pokrojoną

Programista w kuchni
Pęczakotto z bobem, pieczarkami i ricottą 163

Pęczakotto z bobem, pieczarkami i ricottą Składniki – 2 porcje: Pęczak – 200g Marchewka –   1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Bób –400g Pieczarki - 6 sztuk Ser ricotta - 200g Pomidorki koktajlowe(...)kilka sztuk Oliwa do smażenia i oliwa do upieczenia bobu. Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. Bób myjemy i przekładamy go na blachę do pieczenia. Skrapiamy go delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy solą. Bób pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie obieramy

Kuchnia Bon Appetit
Azjatycka zupa warzywna 257

ciekawych składników. Intrygująca smakiem, jednak prosta i niewymagająca dużo czasu na przygotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy(...)ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku mm, a imbir w zapałki. Z kapusty usuwamy dolną, najbardziej łykowatą część liści

Kulinarna Pokusa
Zupa z soczewicy z selerem konserwowym 147

Szybka i smaczna zupa z czerwonej soczewicy. Dodatkiem do zupy jest seler konserwowy. Można podawać ją z kleksem śmietany lub pieczywem czosnkowym. Zupa jest gęsta, zawiesista i syta. Mojej rodzince bardzo smakowała. Może i Wy skusicie się na taką miskę zupy. Więcej przepisów w zakładce ZUPY na moim blogu. Zapraszam. 2 średnie cebule 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówek(...)łyżki masła klarowanego 1 słoiczek selera konserwowego (340 g) 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy 1/2  łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyzki sosu sojowego sól pieprz Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości. Po tym czasie dodać odcedzony na sicie seler i gotować chwilę. Na patelni rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
Kotlety jajeczne z kaszą kuskus 177

zimno.  To moja propozycja na bezmięsny obiad. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 8 jajek 1 szklanka kaszy kuskus mała cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: 7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje(...)wmieszać, wsypać do miski. Cebulę pokroić w kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, mocno ugniatając w rękach. Obtoczyć

magiczna kuchnia Kasi
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 336

małym ogniu ok. 20 minut. – Gotowe doprawić chrzanem i podawać z zieleniną.   Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli(...)kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego i zielone listki, sól czarna, pieprz do smaku Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, poddusić w odrobinie wody. – Dodać pokrojoną kalarepkę, seler naciowy

To co kocham
Surówka z selera 171

CZAS: 1-30 min           -PORCJE: 4   Surówka z selera 1 seler 1 marchew 1 jabłko pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Na sam początek seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo postąpić z marchewką oraz jabłkiem. Delikatnie razem wymieszać. Szczypiorek umyć(...)drobno pokroić, dodać do selera, marchwi i jabłka. Jogurt połączyć z majonezem i delikatnie wmieszać do surówki. Posolić i popieprzyć do smaku

Gotuję Testuję
SAŁATKA JARZYNOWA 114

Klasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją gotując warzywa na parze, a groszek konserwowy zastępując ugotowanym groszkiem mrożonym. Dzięki temu warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza(...)się także wykorzystywać warzywa pozostałe po ugotowaniu bulionu drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a  zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki

cool and minty
Seler naciowy z masełkiem i bułką tartą 113

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Tak podany seler może okazać się bardzo smakowitym dodatkiem do innej potrawy oraz pyszna przekąską w wersji solo. kilka łodyg selera naciowego 4 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka cukru (płaska)   Łodygi selera obrać, pokroić na 10 cm kawałki i ugotować(...)osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Dodać bułkę tartą (opcjonalnie połączoną z sezamem), wymieszać i zarumienić na złoty kolor. Odcedzonego selera polać masełkiem z bułką. Można oprószyć solą i pieprzem

Di gotuje
W biegu: ostra zupa paprykowa 166

szklanki). Przygotowanie proste i szybkie – w pół godziny mamy smaczną zupę. Do dzieła SKŁADNIKI: 1litr bulionu warzywnego 2 duże zielonej papryki 1 mała cukinia 0,5 średniego korzenia selera 1 pomidor 4 łodygi selera naciowego 2 małe cebule szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 pęczka kolendry 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka komosy ryżowej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Warzywa(...)myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części (ok. 4 cm, chyba, że planujemy zrobić krem, to na mniejsze). Z łodyg selera ściągamy nożem twarde łyka (jeśli odłamiemy delikatnie ręką najszerszą część łodygi i pociągniemy ku górze, to łyka łatwo odejdą). Cukinię obieramy ze skóry. Warzywa układamy w dużym garnku (ok. 4 l), dodajemy sól i pieprz oraz zwinięty pęczek kolendry

Kuchnia w biegu
ryba po grecku 149

propozycja jeszcze lepsza. składniki 1,5 kg filetów dorsza  lub ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-4 cebule 2/3 szklanki soku pomidorowego 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 8-10 łyżek oleju 1 szklanka mąki sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy, jeżeli(...)godziny. W tym czasie  obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka,na  rozgrzany olej lekko  przesmażając (cebula ma się tylko zeszklić) .  Seler marchew oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach , łodygi selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry . Wszystkie warzywa dodajemy  do garnka z zeszkloną cebulą, smażąc

Miód i pieprz
Sałatka z selerem konserwowym 263

Sałatka, którą przygotowuje się bardzo szybko. Składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobania lub tego co mamy w lodówce. Idealna na zwykłą kolacje czy też imprezy okolicznościowe. Dodatek selera daje ciekawy smak :) Warto spróbować- Zapraszam! Sałatka z selerem Składniki: mały słoiczek selera konserwowego (ok 1 duża garść) 2 jajka na twardo 3 duże ogórki konserwowe 1 duża garść pokrojonego w kostkę(...)sera żółtego 1 duża garść pokrojonej w kostkę szynki 1 mała puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie duże składniki pokroić w średnią kostkę, seler i kukurydzę odsączyć. Wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać.  Dodać majonez a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Smacznego

Tagebuch po polsku
Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa 134

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka(...)przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka https://www.youtube.com/watch?v=pxKDLot_WVY Przygotowanie: Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki. Zieleninę rozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb

Uwaga Babcia Gotuje
,,Sałatka z winogronem’’ 188

Szybka i smaczna sałatka. Niecodzienne połączenie kurczaka, selera oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu(...)prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi

Podróż w kulinaria
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 182

łyżki masła 150 g boczku surowego wędzonego krojonego w kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników(...)litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić

Pociąg Do Kuchni
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 124

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też(...)prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 342

się wprost w ustach, z dobrze doprawionym mięsem i przepysznym sosem beszamelowym. Ze względu na mojego Męża, który strasznie marudził, że "nie lubi" - nie dodałam do niej marchewki i selera naciowego, ale danie nie straciło nic na smaku. Przygotowałam lasagne z podwójnej porcji, ponieważ jest taka pyszna, mamy więc ją na dwa obiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników(...)puszki krojonych pomidorów4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego1,5 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa ryżowo-koperkowa 229

Zupa ryżowo-koperkowa...Delikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut

Gospodyni Miejska