ciasto - 164325 przepisów (strona:6551/10955)

Tarta cebulowa z boczkiem 167

Tarta z cebulą i boczkiem, klasyczny smak - nic dodać nic ująć:).  Ciasto na tartę:     100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 150g boczku 4 duże cebule 100g sera cheddar olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany 18%  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło(...)kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Cebulę i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą - cebula powinna zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną

Szefowa kuchni
Ciasto na naleśniki 569

Naleśniki to jest to co mogłabym jeść bardzo często. Pod różną  postacią  na słodko  jak i na słono. To przepis na idealne ciasto które jest cieniutkie,  delikatne i zawsze wychodzi, polecam. nal Składniki: 1,5 szklanki  1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki(...)ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami

magiczna kuchnia Kasi
Mini serniczki z karmelem 347

Ostatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką

Ania i Marcin gotują
Zielony makaron pici i zapach słońca 245

startego parmezanu sól i cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Makaron: 1. Szpinak i mąkę umieść w robocie kuchennym i miksuj tak długo, aż powstanie kula ciasta. 2. Blat podsyp mąką, odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha laskowego i roluj makaron. Niech będzie podobny do fasolki szparagowej. 3. Zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron ok. 5min. (jeśli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mielone z cukinią w sosie keczupowym 202

5-6 40 min Średnie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego i cukinii w sosie keczupowym. Składniki na 800g mięsa: 800g mięsa mielonego 1 średnia

PysiaGotuje.pl
Sliwkowy fit serniczek 171

takie desery, którym nie sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału.  Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat(...)wodą, aby wytworzyła się w środku para. Sernik pieczemy w 180 stopniach z funkcją góra / dół przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nic ciasto przynajmniej na 30 min do przestygnięcia.   Zimny sernik polewamy polewą czekoladową, ozdabiamy suszonymi śliwkami. Najlepiej kroi się po schłodzeniu.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Precle z czarnuszką i masłem 177

mieszamy. W mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na 15 minut aby zaczęły fermentować. Łączymy ze sobą mąkę, drożdże z mlekiem i olej, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, szczenie zamykamy miskę i odstawiamy na 40-50 minut aby podwoiło swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat i dzielimy na 12 kawałków. Każdą część wałkujemy na prostokąt, smarujemy

Apetyczna babeczka
Muffiny z orzechami włoskimi i cykoriadą/kawą zbożową 182

cykoriadę, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy włoskie.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Serowe placki Fit i nie Fit 234

Następnie do drugiej miski dodajemy nasze żółtka , ser biały ,mąkę, zapach śmietankowy cynamon ,proszek do pieczenia  i mieszamy mikserem do połączenia się składników , następnie kiedy już mamy wymieszane ciasto , dodajemy nasze białka i bardzo dokładnie mieszamy łyżką aby nie utracić puszystej masy , po delikatnym wymieszaniu rozgrzewam patelnie z odrobiną oleju kokosowego i smażę nasze placki , aż do wykorzystania całego(...)ciasta . A kiedy mamy gotowe placki polewamy sosem klonowym czy też nie , to już według uznania .                                                             Smacznego

Mój Smak
Sernik limonkowy na zimno z galaretką 159

który z pewnością każdemu posmakuje ;-) Przepis pochodzi z książki "Serniki słodkie i wytrawne"  . Znajdziecie w niej mnóstwo smakowitych i wcale nietrudnych w wykonaniu przepisów na jedno z ulubionych ciast Polaków ;-) Teraz na każdej imprezie i podczas każdego święta sernik może smakować inaczej ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 kg twarogu z wiaderka - 3 łyżki śmietanki 36% - 1 szklanka cukru pudru(...)serowej i krótko miksuję. Masę przekładam delikatnie do tortownicy. Wyrównuję i schładzam w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kawałki i wykładam na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem serwowany kawałek ciasta można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Sernik jest bardzo lekki, puszysty, orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Amerykany 715

cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i w ramach pomocy ;) możemy sobie cyrklem bądź za pomocą małej miseczki czy talerzyka obrysować 9 kółek o śred(...)łatwiej się nam nakładało masę. Zachowajmy odstępy bo ciastka bardzo urosną w szerz. Nakładamy niewielkie porcje ciasta na kółka, tworząc kopczyki które możemy delikatnie spłaszczyć łyżką zamoczoną w wodzie. 4. Ciastka pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do studzenia (w tedy w parę minut ulotni się reszta amoniaku

Gotowanie...to proste !
Kluski z kaszy gryczanej z truskawkami w sosie truskawkowym 190

szklanki maki ziemniaczanej  500 g truskawek (miałam mrożone )  cukier cukier waniliowy Sposób przygotowania 1.  • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko  i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto 2.  • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę 3.  • Powstałe kluski wrzucić do wrzątku gotować do wypłynięcia 4.  • Pozostałe truskawki odmrozić zmiksować

W królestwie smaków Beaty
Przepyszne scones z zurawiną 256

garść suszonej żurawiny – 1 szczypta soli himalajskiej – 2 łyżki maślanki lub jogurtu do posmarowania bułeczek z wierzchu Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Zostawiamy 2 łyżki maślanki/jogurtu do posmarowania bułeczek. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. 3. Oprószamy dłonie mąką i z kawałka ciasta wyrabiamy dowolnej wielkości bułeczki. 4. Tak wyrobione bułeczki

Podwójnaporcja
DWUKOLOROWE CIASTKA 203

masła, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, szczypta soli, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Dodatkowo: marmolada , cukier puder WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Układamy

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania