ciasto - 164325 przepisów (strona:6547/10955)

Odmiany ziemniaków – jaki typ do czego? 247

Polska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś

PysiaGotuje.pl
Odmiany ziemniaków – jaki typ do czego? 247

Polska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś

PysiaGotuje.pl
PLACUSZKI SEROWO-OWSIANE Z BORÓWKAMI 248

cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi płatkami owsianymi. Ser biały rozdrabniamy widelcem i mieszamy z jajkami oraz mlekiem. Składniki suche dodajemy do składników mokrych. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Gdy placki trochę podrosną, w każdym placku umieszczamy kilka borówek. Smażymy z obu stron

Kuchnia MagdaLeny
Chrupczosy- świetna przekąska 159

jest jego idealnym dopełnieniem, bez dwóch zdań. Często także dodaje się wino do potraw, by ich smak nabrał głębi i szlachetności. Nie wiedziałam jednak, że wino może być częścią ciasta, świetnego jako krucha baza do przeróżnych wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Postanowiłam poeksperymentować i okazało się, że owo ciasto usmażone, samo w sobie stanowić może świetną przekąskę. Konieczne sprawdźcie

Pichceniomania
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami 188

Ponieważ spód do pizzy jest z mąki orkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Bataty, to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie

Moja Delicja
Pyszne placuszki z bananami 245

łyżek cukru Placuszki z bananami – przepis Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (możemy użyć do tego miksera). Banany kroimy w drobną kostkę lub półplasterki, dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie Wam zbyt gęste – dodajcie odrobinę mleka, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajcie odrobine mąki. Placuszki smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju aż będą rumiane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort tęczowy z masą twarożkową 200

czerwonej i delikatnie wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika. Następnie tak samo postępujemy z blatami żółto-zielonym i niebiesko-fioletowym. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut (do suchego patyczka) Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości ok. 0,5 meta na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, najlepiej odwrócone do góry dnem. Poncz: 400 ml syropu z brzoskwiń(...)wykładamy ostatni blat, nakłuwamy, nasączamy i całość zakrywamy pozostałą masą twarożkową - górę i boki. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie przygotowujemy masę śmietankową, którą dekorujemy ciasto. :)   Masa śmietankowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki (30-36%) 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy

Cooking Monster
Pizza na grubym cieście 210

życzenie syna zrobiłam pizze na grubszym niż zazwyczaj cieście. Chciałam żeby przypominała tą z Pizza Hut. Moim nieskromnym zdaniem bardzo udana próba i na pewno będę powtarzała na zmianę z tą sprawdzoną na cienkim cieście Jak zawsze każdy jadł pizze z innymi dodatkami, tak więc i wam polecam położenie na wierzchu tego co lubicie najbardziej

Polska Zupa
Różowy tort koronkowy 245

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Biszkopt rozmiar(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Krem waniliowy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka brownie / Brownie cookies 292

jajku, dokładnie miksując po każdym. Dodaj kakao, mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę i sól, i miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i włóż ciasto na 15 minut do lodówki. Uformuj z ciasta 8-10 tej samej wielkości kulek i rozłóż je na wyłożonych papierem do pieczenia 2 blaszkach. Muszą być w sporych odległościach

karmelowy
Naleśniki ze szpinakiem 162

blendera wlewamy mleko i dodajemy umyty szpinak. Blendujemy do momentu, aż masa będzie w miarę gładka. Schodzi to dłuższą chwilę. U nas malutkie drobinki szpinaku i tak były w cieście. 2. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy, aż masa będzie gładka. 3. Na patelnię wlewamy niedużą ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron.  Podajemy z ulubionymi dodatkami :-). Smacznego

kruche babeczki
CHLEBEK GRYCZANY Z CHIA 192

podanych składników wychodzą dwie małe keksówki. Keksówki posmarować tłuszczem oprószyć mąką kokosową.. W trzeciej misce wymieszać wszystkie suche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo

Mała w garnku miesza
KOPYTKA Z SOSEM PIECZARKOWYM 211

jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) WYKONANIE Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę oraz jajka.Jeśli ktoś chce można dodać mąkę ziemniaczaną ale niekoniecznie.Wyrabiamy ciasto do czasu aż składniki się połączą.Nie wyrabiamy za długo. Cisto może się trochę kleić do rąk.Następnie odrywamy po kawałku ciasta,podsypujemy mąką i formujemy niewielkie wałeczki,które lekko

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania