ciasto - 164325 przepisów (strona:6550/10955)

Azjatycki bulion z wolnowaru 234

Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto Lion bez pieczenia 233

Szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)czekolady 45 ml (3 łyżki) mleka 3,2% Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko przestudzić, by była chłodniejsza, ale płynna. Polać przygotowane ciasto polewą czekoladową. Przykryć całość i wstawić do lodówki

Słodkie inspiracje
"Bez cukru" Katarzyna Burzyńska - Sychowicz 194

placuszki, ale nie na te tradycyjne, tylko ciekawe i oryginalne jak naleśniki z batata, które przykuły moją uwagę :-). Przekąski - zdrowe gofry, fit pralinki, jagielniki, czyli zdrowe i szybkie desery :-) Ciasta i basta - tutaj znajdziemy pyszne ciasta, dla łasucha dużego i małego :-) Książka jest naprawdę super, ładnie wydana, każdy przepis jest opatrzony zdjęciem. Mnie urzekły omlety, zamawiam ksylitol i biorę się

kruche babeczki
Różyczki - faworki 226

wielkości kieliszki.   Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę.  Zagnieść na jednolitą masę, a następnie ubijć drewnianym wałkiem. Na posypany mąką blat położyć ciasto i rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Krążki naciąć w 3 miejscach, tak aby uformować płatki. Układać 3 krążki jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Jak zwalczać mole spożywcze? 232

Mole spożywcze są bardzo uporczywymi przeciwnikami w naszym kuchennym magazynie. Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi do czynienia wie, że pozbycie się ich jest bardzo trudne

PysiaGotuje.pl
Sos malinowy czyli frużelina z mrożonych malin 319

żelatyna w wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Ale pewnie i na to można by znaleźć jakiś sposób. No chyba, że już znaleźliście to dajcie znać Nadaje się znakomicie do ciast i wszelakich deserów, chociaż wpasowałaby się też świetnie do śniadania, jako uzupełnienie owsianki. W zależności od użytych owoców, będzie mniej lub bardziej gęsta, ponieważ każdy owoc zawiera inną ilość pektyny(...)intensywny. Polecam spróbować Frużelina malinowa Wykorzystanie mrożonych malin Maliny do deserów Sos malinowy Smacznego!!! Źródło przepisu: Moje Wypieki PS. Jeszcze w tym tygodniu, pyszne wykorzystanie frużeliny jako dodatek do ciasta. Zapowiedź jest już na Instagramie Zapisz

Relaxtime
Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce 273

Marcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji myślę, że był to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że

Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 233

Kruche ciasto z lekko kwaśnym rabarbarem i bezą. Całość posypana płatkami migdałowymi. Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć

Bullio
Pudding z chałki i zaproszenie do obejrzenia filmu z Marcinem Dorocińskim 245

zjemy. No tak, nie zawsze się udaje. Zawsze jednak można się starać tak zagospodarować nadwyżki jedzenia, aby uniknąć wyrzucania. Dzisiaj pokażę Wam sposób na czerstwą chałkę lub zwyczajne ciasto drożdżowe. Kiedy podeschną odrobinę, to już nie za bardzo chcemy je jeść, prawda? Można jednak zrobić z nich pyszny pudding i zjeść go ze smakiem. Składniki: 500 g chałki (może być(...)mleka 200 ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%) 2 łyzki cukru waniliowego 50 ml rumu 1 łyżka brązowego cukru do obsypania przed pieczeniem Chałkę pokruszyć i zalać mlekiem. Odstawić aż ciasto wchłonie w miarę równomiernie mleko. Śmietankę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym i rumem. Całość wlać do namoczonej chałki. Lekko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki ryżowe z bananami i karmelem 342

Po 3 pierwszych trudnych miesiącach życia z Bejbikiem, wypełnionych nauką, troską, strachem, niepewnością i miłością, powoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje

Ania i Marcin gotują
Ciasto jamajka 603

Ciasto zrobione i zjedzone. Znikało w szybkim tempie ale nie ma się co dziwić bo jest pyszne. Nie jest zbyt słodkie a cytrynowa galaretka nadaje lekko kwaśnego smaku. Składniki: Biszkopt:* 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma(...)cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować na sztywno. 3/4 części kremu rozsmarować na galaretce, przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. *Zamiast posypki można zetrzeć czekoladę

Ala piecze i gotuje
Rösti- placki ziemniaczane dla alergików/ bez mąki, bez jajek 234

minut, następnie wyciskam z nich nadmiar płynu i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam dużą ilość tłuszczu. Co ważne, tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, warto wcześniej sprawdzić odrobiną ciasta czy jest już odpowiednio gorący. Nakładam na rozgrzany olej niewielką porcję ciasta i smażę po minucie z każdej strony. Usmażone placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję gorące na słodko

Mango Papaja
MARCEPANOWE MUFFINKI - NAJLEPSZE! 209

pysznych babeczkach.  Mięciutkie, puszyste, wilgotne  i aromatyczne.  Przepyszne!  Nie sposób było się od nich oderwać ... 😉💗 Przepis cytuję za autorką, zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do ciasta, a górę babeczek wzbogaciłam  maślaną kruszonką , co jeszcze podkręciło ich smak. Składniki: (na 12 sztuk) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej(...)drugim naczyniu składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Miso-shiru z tofu i wakame 181

Miso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past

Oryginalny smak
Tarta ze szparagami, szalotką i parmezanem na gryczano- żytnim kruchym cieście 184

jajka  100 ml jogurtu naturalnego  100 ml śmietany 12% sól, pieprz i zioła prowansalskie  3-4 szalotki  Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto kruche umieszczam w lodówce na 30 minut a następnie wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę w nim spód przez 25 minut

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania