Słomki ptysiowe 207wody - 70 g mąki pszennej - 3 jajka - szczypta soli - gruby cukier kryształ Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Mieszając dodajemy mąkę. Zaparzamy, energicznie mieszając do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy, wbijając kolejno 2 jajka oraz szczyptę soli. Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy
Zainspirowana w kuchni
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 151Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6
kulinarnyJa
Sałatka z serem halloumi i granatem 146Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 3 plastry sera greckiego halloumi 1 łyżka pestek granatu 1/4 papryki czerwonej
kulinarnyJa
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta 180Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100
kulinarnyJa
Łosoś na pierzynce z pora z pieczonymi warzywami 186Czas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4
kulinarnyJa
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 213Minął prawie rok od kiedy na swoim blogu zamieściłem ostatni przepis. Mam nadzieję, że wybaczycie mi moją nieobecność i znów zagoszczę w Waszej kuchni :) W moim
kulinarnyJa
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 162Jak już wspomniałem wcześniej, w dalszym ciągu jestem na diecie oczyszczającej. Dieta jest bardzo restrykcyjna, a moje menu bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Jeśli chcielibyście
kulinarnyJa
Domowe lody jogurtowe bez maszyny 227Synoptycy prognozują na najbliższy weekend powrót upałów. A jak wiadomo na wysokie temperatury najlepsze są... domowe lody. Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi ruskie z truflami 213szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula 20 g trufli (ze słoiczka) oliwa truflowa sól, pieprz Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 200 ml wrzącej wody 2 łyżki oliwy/oleju Dodatkowo: 2-3 łyżki masła listki szałwi Wykonanie: ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć(...)solą, pieprzem i oliwą truflową mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka maślane - mąka kokosowa w akcji 306masło (o temp. pokojowej), miód, skórkę pomarańczową i tyle śmietany aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (mąka kokosowa dużo więcej chłonie śmietany, czy innych płynów niż tradycyjna mąka pszenna). Ciasto musi być wilgotne i gładkie. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję ciasta i rękami robimy kulkę, którą następnie
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami 1684 40 min Łatwe Przystępne Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Składniki 1kg ziemniaków 2 polędwiczki wieprzowe 2-3
PysiaGotuje.pl
Tureckie pide 245mieszamy z tartym na tarce serem. Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Pieczemy
Gotowanie jest łatwe
Na Dzień Dziecka placki ziemniaczane „jak za dzieciaka” – przepis 255odciskam ziemniaczane wiórki z nadmiaru wody. Dodaję jajka i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej – taką ilość, żeby placki w nim swobodnie „pływały”. Następnie nakładam na rozgrzany tłuszcz plackowe ciasto i smażę na złoto. Warto sprawdzić wcześniej, czy olej jest dobrze rozgrzany wrzucając nań odrobinkę ciasta. Jak skwierczy i wypływa to znaczy, że jest ok. Gotowe placki odsączam z nadmiaru
Kate's Kitchen
Pancakes na maślance 273ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki klarowanego masła* W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, przesypać do mlecznej mieszanki i dokładnie połączyć rózgą. Na rozgrzanej patelni wylewać porcję ciasta (ja wylewam pełną łyżkę do sosów) i smażyć (na średnim ogniu) do momentu, aż pojawią się bąbelki powietrza- wtedy przełożyć na drugą stronę. Smacznego! 😋 * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni(...)której można smażyć bez tłuszczu, to należy zrezygnować z masła do ciasta, ponieważ dodatek masła (bądź innego tłuszczu) będzie niezbędny przy smażeniu każdej porcji
Kraina Miodem Płynąca
Batoniki owsiane 214Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata