Kokosowe amoniaczki na maslance 200pozostałe białka do posmarowania ciasteczek tłuszcz do smarowania blachy Wiórka mielimy w młynku do kawy na mniejsze części. Masło siekamy nożem na kwadraty. Ze wszystkich składników szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 - 30 min. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra dół. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na 3-4 mm placek. Wycinamy dowolne
Kuchnia od dwojga
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 229kaszy sprzedawanej u nas jako kukurydziana) 15 g soli morskiej Wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać robotem na średnich obrotach ok. 10-12 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze 25 st. C powinno to zająć
Stare Gary
Nożyce do drobiu – wygoda serwowania dań 179Dania z drobiu idealnie sprawdzają się podczas imprez, jak i codziennych, domowych obiadów. Są apetyczne, sycące, a do tego podane na ozdobnym półmisku, świetnie się prezentują
PysiaGotuje.pl
Zupa owocowa z soku z wiśni 3214 15 min Łatwe Tanie Przepis na zupę owocową z makaronem i kisielem na bazie kompotu z wiśni. Składniki 0,5l wody kompot lub sok z
PysiaGotuje.pl
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 249Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs. Mimo, iż na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym z masłem orzechowym i prażonymi pestkami słonecznika 221Często przed przygotowaniem jakiegoś dania zastanawiamy się: co z czym połączyć? Czy jedne składniki pasują do drugich? A może jakieś ogólne zasady kulinarne tego zabraniają
kulinarnyJa
Gofry 358połowa XX wieku stanowiła ich renesans i rozprzestrzenienie się gofrów na cały świat. Wszystko za sprawą Maurice’a Vermerscha i jego żony. To właśnie oni opracowali recepturę na ciasto z ubitych żółtek, mąki i roztopionego masła smażone na rozgrzanych płytach. Podczas Światowych Targów w Brukseli w roku 1960 ich ciastka sprzedawane były w tak ogromnych ilościach, że niedługo potem(...)jasną masę. Do masy z żółtek dodajemy roztopione masło, maślankę oraz sól. Całość mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, aż będą brązowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Jacob Tastes
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 185Składniki opakowanie ciasta francuskiego pęczek szparagów tarty ser Grana Padano ser sałatkowy ziołowy wędzony boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty cienkim plasterkiem boczku szparag. Na drugiej - boczek zamienić serem sałatkowym plus kilka listów rukoli. Posypać tartym serem grana padano, zlepić, posmarować jajkiem i do pieca na 15 minut
Gaździnka warzy
Naleśniki orkiszowe ze szparagami, mozzarellą i szpinakiem 276Po prostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni
Ania i Marcin gotują
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 196soli Kwiaty zbieramy z krzewów rosnących przy lasach lub łąkach. Odkładamy na gazety na 30 minut, aby pozbyć się mieszkających w nich robaczków. Z podanych wyżej składników miksujemy ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W cieście maczamy kwiaty, trzymając za łodyżki i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej. Po chwili delikatnie, za pomocą nożyczek, odcinamy zielone łodygi. Placki
kulinarnyswiatdomi
Yakisoba 292Yakisoba (焼 き そ ば) to pyszna i popularna japońska potrawa przygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste
Oryginalny smak
Tarta z gruszką, camembertem i miodem 170naprawdę smaczna, nietypowa i oryginalna tarta:). Gruszka, miód i camembert tworzą zgrany team. Całość jest słodka a charakteru dodaje camembert. Mniam! Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem(...)solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie do tarty), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Gruszki cienko kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Szefowa kuchni
Truskawkowy puch 401kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Warstwa maślankowa: `Truskawki myję obieram i miksuję blenderem, dodaję
wesoła kuchnia
Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami 220Ptysie: szkl wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki 5 jajek lody waniliowe 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki uprażonych płatków migdałów kilka dużych truskawek Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca(...)ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ptysie przekroić w poprzek. Ułożyć plasterki truskawek, dużą gałkę
Smakołyki Asi
Gofry belgijskie 157Gofry belgijskie z tego przepisu, to moje ulubione gofry. Niestety są trochę czasochłonne, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, a nie zawsze mamy czas i ochotę poczekać ;) Ale gdy jada się je tylko raz na jakiś czas, smakują jeszcze lepiej. Polecam :) Przepis pochodzi z bloga Madame Edith —>KLIK. U mnie zmodyfikowany o mniejszą ilość cukru. 185 g mąki pszennej(...)stopni i rozpuszczamy w nim drożdże. Pozostałe składniki mieszamy w dzieży miksera, po czym dodajemy mleko z drożdżami i zagniatamy na wolnych obrotach. Pozostawiamy na 30 minut. Gdy ciasto podrośnie dodajemy masło i jeszcze raz zagniatamy. Dodajemy cukier perlisty i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu
Mienta blog