ciasto - 164325 przepisów (strona:6306/10955)

Bułeczki z dżemem i kruszonką 225

mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać .  Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.  Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać

Moje domowe kucharzenie
"Czarnie" mocno czekoladowe brownie 208

Czarnie" tak nazwałam moje ciasto brownie a to za sprawą czarnego węgla aktywnego. Pachnie waniliowo a banany wzbogacają jego smak. 200 gram gorzkiej czekolady 64% 2 łyżki czarnego kakao lub węgla aktywnego kokosowego     200 ml ( odmierzyłam miarkami) mąki ryżowej pełnoziarnistej ( jeśli użyjecie pszennej ciasto będzie bardziej wilgotne) 4 jaja M 2 dojrzałe banany średniej wielkości 1/2 kostki

AZgotuj!
ŁATWY CHLEB PSZENNY 210

łyżeczki kminku białko do posmarowania WYKONANIE: Drożdże mieszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, kminek i mieszamy. Wlewamy wodę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie miękkie, gładkie i sprężyste.  Dwie Blaszki o wymiarach 20/10 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można również dno wyłożyć papierem do pieczenia) Ciasto dzielimy na pół, formujemy

Pani na deser
Szparagi z cykorią, szynką parmeńską i sosem holenderskim 168

 W kulinarnym świecie szparagi to oznaka, że wiosna zawitała na dobre. To idealny czas, aby  stworzyć nowe inspiracje ze świeżych sezonowych składników.  Moje

kulinarnyJa
Fit drożdżówki z owocami i kruszonką 253

drożdżówki z owocami i kruszonką Nie za słodkie, delikatne i rozpływające się w ustach - tak bym określiła moje drożdżówki z owocami i kruszonką. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki mleka - 2 jaja - 1/4 szklanki oleju - 1/4 szklanki ksylitolu/erytrolu - szczypta soli - 1/3 kostki drożdży - ulubione owoce Składniki na kruszonkę: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu - 1/2 kostki masła Wszystkie(...)drożdże - do mąki wlej mleko z drożdżami, olej i utarte jaja z solą i ksylitolem/erytrolem - całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut - gdy ciasto wyrośnie uformuj z niego małe kuleczki z małym dołeczkiem, w które dodaj ulubione owoce w małych kawałkach - ja dodałam maliny i borówki - drożdżówki posyp kruszonką - piec w piekarniku nagrzanym

MintTaste
Pancakes z kajmakiem, jeżynami i mango 206

łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - mrożone jeżyny i mango - pół małej puszki kajmaku czekoladowego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy za pomocą ręcznej rózgi w takiej kolejności, jak wyżej. Następnie odstawiamy ciasto na 15 minut. Nagrzewamy mocno patelnię i zmniejszamy moc kuchenki na 1. Partiami wylewamy ciasto i smażymy do momentu, gdy na wierzchu pojawią się spore bąbelki powietrza. Obracamy na drugą

W poszukiwaniu inspiracji
Muffinki z borówkami 143

Mój mąż poprosił mnie abym zrobiła jagodzianki. Moja reakcja nie była zbyt optymistyczna, bo wiadomo nie od dziś, że ciasto drożdżowe wymaga trochę zachodu. Ale takie muffinki już nie! Pół godziny roboty, pół godziny pieczenia i gotowe ;) A są naprawdę pycha, idealne do porannej kawy.  Muffinki z borówkami składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki masła 1 szklanka cukru(...)pieczenia przesiewamy, dodajemy do stopniowo do masy na przemian z mlekiem ucierając do połączenia się składników. Dodajemy borówki, mieszając delikatnie szpatułką. W blaszkę do muffinek układamy papilotki, przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia 202

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi! Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie

Lena Gotuje
PIECZONE PIEROŻKI Z KASZANKĄ 163

Dzisiaj 1 maja jest Ogólnopolskie Święto Kaszanki Składniki: Farsz: 500 g kaszanki 2 łyżki oleju 1 średnia cebula mielony czarny pieprz suszony majeranek suszone oregano suszona bazylia Dodatkowo: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko kminek Przygotowanie: Kaszankę obrać z osłonki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę  obrać i pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju(...)podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kaszankę. Farsz doprawić do smaku solą i pierzem oraz suszonymi ziołami (majerankiem, bazylią i oreganem). Chwilę smażyć około 5 minut.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć koła. Na środku każdego krążka nakładamy po porcji farszu. Zlepiamy, formując pierogi. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec około

Ciastka - domowe słodkości
KOKOSOWA ROZKOSZ 145

puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia wymieszana z wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Na koniec wierzch ciasta obsypać wiórkami kokosowymi.  Piec około 50 - 60 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów 189

migdałów. Szybkie w przygotowaniu – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, dodać owoce, napełnić foremki i piec. Pięknie pachną, świetnie smakują, są proste w wykonaniu. Nic dodać nic ująć! Do ciasta możecie wrzucić wszelakie owoce, zarówno te świeże, wybierzcie sezonowe, jak i mrożone (bez uprzedniego rozmrażania) – będzie pysznie! Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów SKŁADNIKI: 4 połówki brzoskwiń(...)łyżeczka pasty z wanilii płatki migdałów do posypania PRZYGOTOWANIE: W misce łączę rózgą kuchenną suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wtykam kilka kosteczek brzoskwiń, posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Formę z muffinami układam na środkowej półce

Zasmakuj Kuchni
Sznycle z indyka smażone w cieście z pieczarkami 207

Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy delikatnie tłuczkiem, a następnie oprószamy każdy z osobna solą i pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko, czosnek w proszku oraz sól. Mieszamy (ciasto powinno wyjść gęste). Każdy kawałek zanurzamy w cieście i od razu wkładamy na rozgrzany olej. Kotlety smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obydwu stron.  Pieczarki: Na rozgrzany

Qchnia po prostu
Surówka z pora 325

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na surówkę z pora z marchewką i jabłkiem. Taka surówka z pora jest idealnym dodatkiem do obiadu i nie

PysiaGotuje.pl
Schab w sosie 144

Schab w sosie śmietanowo-porowym, jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Często zdarza się, że z zamrażalnika wyciągamy schab pokrojony już w plastry i oprócz przygotowania

PysiaGotuje.pl
Zupa szparagowa 214

Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest

PysiaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania