PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 245Czech. Tym razem zupełnie niekulinarnie. Skupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego. A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym. W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI . Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne, świeży i pachnący(...)owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g truskawek (mogą być też mrożone) 300g obranego rabarbaru pokrojonego w małe kawałeczki cukier puder
W kuchni Karmel-itki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 288najbliższe posty właśnie tej wielkości będą wstawiane. Mam nadzieję, że to Was nie zniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. / wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru(...)struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota RADZI tak. Jajka
W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 325modyfikacja pewnego chlebka cukiniowego. Dynia ma mniej wody niż cukinia, która również ma wszechstronne wykorzystanie. Pomyślałam więc, skoro cukiniowy chlebek to czemu nie dyniowy? W końcu jednak, porcję ciasta wystarczającą na dwie keksówki przelałam do małej, kwadratowej formy 20x20 cm, nadając kształt placka. Dodatek płatków migdałowych i suszonej śliwki ciekawie wzbogaca smak jak i strukturę. Placek jest wilgotny, a zarazem(...)składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram
W kuchni Karmel-itki
Melba z truskawkami 615Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)więcej) i za każdym razem miksujemy, aż do wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą
Poezja smaku
Pączki 204pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem, na koniec dodać spirytus, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 10-15 minut(...)zacznie rosnąć, wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach
Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Dżemem II 171mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie zawijałam drożdżówki. Piekłam
Blondynka Gotuje
Francuskie Koperty z Jabłkami 187już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na poprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko cynamon domowy cukier waniliowy odrobina mąki pszennej odrobina mleka Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę(...)jabłek wsypujemy odrobinę cynamonu, trochę cukru waniliowego i mąkę pszenną. Mąki tylko tyle aby nasze jabłka lekko się w niej obtoczyły. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy w większe kwadraty, na które układamy nasze jabłka. Każdy kwadrat składamy po przekątnej na pół i widelcem sklejamy boki. Nasze koperty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy mlekiem
Blondynka Gotuje
Sernik z polewą czekoladową 1722Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę(...)połączenia składników (jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka). Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła. Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto. Sernik studzić kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc) . Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 889różnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle (ok. 1,5 h). Cala sztuka polega na dostosowaniu(...)tortownicy). Piec przez ok. 1,5 h, środek powinien być sprężysty (można delikatnie dotknąć palcem). Jeśli sernik jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjąc z piekarnika i oddzielić od brzegów formy. Sernik zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej (w piekarniku). Rano przygotowałam mus i wstawiłam do lodówki. Mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie zmiksować, dodać
coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik 274niedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 150 g masła 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 jajka 2 żółtka(...)szkl. mleka 1. Ciasto Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób. Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C. 2. Masa Rozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj
Słodkości i nie tylko
Ciasto 3 BIT 410deser jako dodatek do kawy .Nie ukrywam , że czas oczekiwania jest baaardzo długi ( zrobiłam go wieczorem ) i czekaliśmy aż całą noc , aby sie nim poczęstowac ;) Jest wiele przepisów tego ciasta , ja oparłam sie na przepisie PK Wymiary blaszki: 24 x 28 Składniki : - 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy krówkowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru(...)nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę. Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę . I ciasto 3 BIT gotowe :) Ja włożyłam na całą noc do lodówki . Smacznego
Słodkości i nie tylko
Muffinki kawowe 404dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki owsiane. Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki w formie teflonowej muffinkowej ;) bo mi niestety w tak zwanych papilotkach ciasto rozpływało się i ciężko było utrzymac piękny kształt
Słodkości i nie tylko
Pyszne muffinki jagodowe 251pieczenia serek waniliowy Masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijac jajka. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypac do masy maślanej. Dodac mleko , wymieszac ciasto mikserem. Dodac jagody( jeśli chcecie mozna kilka zostawic do dekoracji:. Delikatnie wymieszac łyżką. Formę na muffinki wyłożyc papierowymi foremkami. Napełnic ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawic do piekarnika rozgrzanego
Słodkości i nie tylko
Kremowy torcik z gruszkami 380łyżkę posiekanych migdałów mieszamy z 2 i 1/2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ser podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy(...)przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników. Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy. Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał. Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej. Smacznego
Słodkości i nie tylko
Murzynek z gruszkami 295Wyśmienity, znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne :). Sprawdźcie sami. Składniki : 1/2 kostki masła 1 i 1/2 szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich(...)masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią do dołu. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut. Po ostudzeniu posyp wiórkami startej
Słodkości i nie tylko