Proste ciasto piaskowe z twarogiem 517cukru, 100 g rodzynek (zalać wrzątkiem), 1 łyżka śmietany, 1 cukier waniliowy. Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.Dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i przełożyć do formy. Wyrównać i zrobić niewielkie boki. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i rodzynki. Białka ubić na sztywno i dodać
kulinarnajamka.blogspot.com
Niewiarygodny twarożkowy torcik 221szklankę cukru i twaróg. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Musi być niezbyt gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.com
Proste ciasto z twarogiem i śliwkami 302soli,500 g twarogu, 100 – 150 g śmietany, cukier waniliowy, śliwki, 1- 2 łyżki bułki tartej, cynamon. Przygotowanie: Z mąki,2 jajek, wody,masła,soli i cukru zagnieść szybko ciasto. Musi być miękkie. Włożyć na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wymieszać twaróg z dwoma jajkami, cukrem waniliowym oraz śmietaną(można dodać cukru do smaku). Formę natłuścić. Wyłożyć ciasto, posypać
kulinarnajamka.blogspot.com
Placek jagodowy 150Zmniejszyć prędkość i dodać po trochu połowę mąki, potem na zmianę trochę mąki, trochę oleju, aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wmieszać połowę jagód. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pozostałymi jagodami. Piec w termoobiegu w 180 ° C przez około 45-50 minut. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Smacznego
Pełny talerz
Sernik na zimno z truskawkami 517ostatni truskawkowy tydzień. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno(...)jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na piasek, wymieszać
Pełny talerz
Bananowe ciasto z kajmakiem i otrębami 222Rewelacyjne w smaku - ciężkie, wilgotne, w sam raz słodkie. Taki bananowy chlebek, zdrowe ciasto z dodatkiem bananów, masy krówkowej i orzechów (u mnie włoskie i ziemne). Bez tłuszczu (!) - na samych białkach i jogurcie. Podczas jego przygotowywania nie kierowałam się żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany(...)misce utrzeć banany, masę krówkową i jogurt, połączyć z mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia
Kuchnia Ellie
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 239doskonale odkwasza organizm, jest również świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i posiada spore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku(...)kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier
maniapieczenia
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 328nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowy
Ciasto cynamonowo-kardamonowe z malinami 205Wiosna się zbliża, więc czym prędzej wyjadamy zapasy poczynione kilka miesięcy temu. Dzisiaj w ruch poszły ostatnie maliny. Świetnie się komponują z korzennymi przyprawami. Przypominamy sobie nasze czekoladowe ciasto z kardamonem i poziomkami i planujemy kolejne długie weekendy na łonie przyrody z przyjaciółmi… Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 jajka(...)wsypujecie przyprawy. Mąkę przesiewacie do osobnej miski, mieszacie z proszkiem do pieczenia i powoli dodajecie do reszty, cały czas mieszając. Okrągłą foremkę wykładacie papierem do pieczenia, wylewanie na nią ciasto, wciskacie maliny i wkładacie do nagrzanego piekarnika. Pieczecie w 180 stopniach przez około godzinę. Po wyjęciu studzicie, wyjmujecie z formy i posypujecie cukrem pudrem. Proste i pyszne, proszę bardzo, każdy
GRUBY WAŁEK
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 290razy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie! Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy(...)rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem. Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwalkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdy nakładamy porcję czekolady , formujemy rogaliki i pozostawiamy
Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe z Domowym dżemem 268bawełnianą ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 30 minut 2 żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jednym całym jajkiem i szczyptą soli, dolewamy do zaczynu drożdżowego, wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką ciasto powinno być zwarte i gładkie, ale miękkie, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe, spłaszczamy i łyżeczką nakładamy dżem, układamy na blaszkach z zachowaniem
Luźna Kuchnia
Kolorowa babka "kwitnący tulipan" 443Kolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka
Smaczna Pyza
Ciasto bananowe 222żołądka dzięki temu chroni ją przed sokiem żołądkowym. Niestety jednak musimy pamiętać że banan zawiera dużo cukrów i spory indeks glikemiczny. Skoro mowa o bananie to i musiało powstać ciasto bananowe. Najlepsze jest w tym wszystkim to, że sposób przygotowania jest dość banalny. Nie potrzebny mikser, wystarczy ręka, chęci, miska i łopatka ! tylko tyle, mało prawda? Za to zapach roznoszący(...)umieścić w jednej misce wraz z ostudzonym masłem i kawą. Dobrze wymieszać, Formę ( u mnie forma na babkę) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą do oblepienia boków.Wymieszane ciasto wlać do formy. Piec około 60 minut w 160stC
Garnkowe fanaberie
Najlepsza Babka Piaskowa 240Babka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki(...)astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z kremówką. Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie
Słodka Strona
Szybkie pszenne bułeczki na śniadanko 570wody i 100ml mleka pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży Drożdże, cukier i wodę dokładnie wymieszać w misce. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Wszystko razem połączyć. Ciasto zagniatać około 5 minut. Następnie podzielić na 8 równych części – ok 100 g każda. Formować z nich bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować(...)pominąć. Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, a następnie włączyć go na 200 stopni C. Piec ok. 30 minut. Bułeczek nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia! Kategoria: Ciasto drożdżowe , Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej , Pieczywo
kuchcikownia