Ciasto zebra z sokiem truskawkowym 328Jedno z moich ulubionych ciast. Pamiętam je z dzieciństwa. Przepis bardzo znany ale każdy robi te ciacho po swojemu. U mnie z sokiem truskawkowym. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki maki pszennej + 3 łyżki 3/4 szklanki oleju 3 łyżki soku truskawkowego + 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Zapach waniliowy(...)dosypujemy mąkę (2,5 szklanki), ciągle miksując. Wlewamy zapach waniliowy. Kończymy ubijanie i wlewamy olej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiem truskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie
VioletoweKucharzenie
Muffiny bakaliowe z czekoladą 193drobno pokroić. Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki). Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około
Kuchcik gotuje
Dwukolorowy sernik 380Dziś zapraszam Was na sernik. Prosty sernik z ciemnym ciastem i ciemnym serowym akcentem czyli sernik dwukolorowy. Do niedzielnej kawki czy herbaty idealny. Wiele osób zastanawia się nad wyborem ciast komunijnych to myślę, że taki sernik z powodzeniem można na tę uroczystość upiec. A sernik podałam na talerzyku z serii New Hollis Platin, który jest nagrodą za moją babkę
Ewa w kuchni
Brownie z malinami 239przykryć jeszcze odrobiną masy czekoladowej (na każdą muffinkę wystarczy około 1/2 łyżeczki masy). Na wierzchu każdej muffinkobrownie ułożyć po kilka orzeszków ziemnych. Piec około 45 minut, aż wierzch ciasta stanie się chrupiący. Smacznego
Moje Qulinaria
Ciasto a'la tort 181Ciasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama go wymyśliłam. Pomysł zaczerpnięty troszkę z przepisu Siostry Anastazji, a troszkę mojej weny twórczej dołożyłam i tak powstał taki fajny i ciekawy przepis. Składniki na spód biszkoptowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)blachę (w tym przypadku użyłam tortownicy większej) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 30 min.. Upieczone odstawiam aby ciasto wystygło. Z mleka odlewam ok. 1/2 szklanki i rozprowadzam w tym proszek budyniowy Resztę mleka gotuję i wlewam rozmącony budyń. Zestawiam z ognia i wierzch budyniu przykrywam folią
Ciasteczkowy Potwór
Francuskie "cukiereczki" 195Składniki: 300 g gotowego ciasta francuskiego ( 1 opakowanie) 1 opakowanie orzechów laskowych 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu 2 jajka 10 dag cukru pudru Wykonanie: Ciasto rozmrażam, najlepiej na noc, na najniższej półce w lodówce. Rozwijam i kroję w prostokąty o szer.5 cm i dł. 10 cm. Orzechy mielę i podprażam na gorącej patelni. Przekładam
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z cukinii 242Skoro na jednym blogu cukinii u mnie dostatek , to na drugim także nie może jej zabraknąć :) Przy okazji wykorzystałam przepis Agnieszki na ciasto z cukinii, na które to miałam chrapkę jakiś czas temu :) Polecam. Ciacho pyszne delikatne i długo utrzymuje wilgoć. Początkowo miałam jakieś obawy co do ciasta z dodatkiem cukinii, ale niepotrzebnie. Byłam bardzo zadowolona
Ciasteczkowy Potwór
Shrek 159Jest moim popisowym ciastem. Przepadają za nim dzieci i dorośli" napisała 12-letnia Paulinka Bogdanienko, która mieszka w moich stronach. Przepis został opublikowany w czasopiśmie "Przyślij przepis!". Paulince serdecznie gratuluję! A jeżeli chodzi o ciasto, to wierzcie mi, jest świetne!! Kolorowe, winne w smaku i bardzo efektownie wygląda na talerzu:) Jedyne, co zmieniłam w przepisie, to biszkopt, który upiekłam
In my kitchen
Tarta na kruchym cieście z białym serkiem i truskawkami. 323żółtko 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto : Truskawki biały ,kremowy serek rozmieszany z 2 łyżeczkami cukru pudru ,około 100 g Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko na jednolitą masę i odstawić do lodówki zawinięte w folię na 1 godzinę .Następnie rozwałkować na jak najcieńszy prostokąt ,posmarować białym serkiem zostawiając wolne brzegi do zawinięcia i ułożyć(...)pokrojone truskawki. Brzegi zawinięte posmarować pozostałym białkiem .Ciasto rozwałkowujemy na papierze ,na którym będzie się piekło. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut
Ladylaura.
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 220Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku(...)cytryny . Do powstałej masy wlewać stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak
Za drzwiami kuchni
Babki "Rafaello" 282cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodawać mleko oraz mąkę z dodatkami. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę [ u mnie silikonowe foremki- bez smarowania i bułki tartej]. Piec około 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną(...)babkę wyjąć z formy. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polać babkę. Wierzch ciasta udekorować
Moje domowe kucharzenie
Wielkanocna babka krówkowa 227Święta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto
Szefowa kuchni
Babka Wielkanocna 216białka na sztywno, dosypując po trochu cukier. Teraz , podczas miksowania dodawaj pojedynczo żółtka , mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec sok z cytryny i skórkę z niej. Wylej ciasto do formy. Piecz przez 40 minut w 180-200° góra dół. Sprawdź metodą suchego patyczka . Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody
Pasje Jolki
Wielkanocna babka gotowana 383sobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady. Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka(...)Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości
Smakowity Blog Kulinarny
Mini babeczki waniliowe do święconki 494Mini babeczki waniliowe są doskonałe do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Tradycja nakazuje włożyć do niego coś słodkiego – mazurka lub babę. Ciasto w święconce jest elementem symbolizującym umiejętności i doskonałości, więc wręcz wypada, aby było zrobione samodzielnie. Dużą babkę raczej trudno do koszyczka upchnąć – tym bardziej, że nie gra tam głównej roli – a taka mini babeczka będzie już(...)się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie połączą – nie dłużej – ciasto może mieć niewielkie grudki. Przelewamy do przygotowanych foremek (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły „czuby”, odcinamy je nożem
Poezja smaku