ciasto - 164325 przepisów (strona:5573/10955)

Brownie z kaszy jaglanej 171

wersji wytrawnej , teraz przyszła pora na jej rozpracowanie w wersji słodkiej. Brownie z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko  i nie trzeba do jego zrobienia wcale wyszukanych składników. Ciasto wyszło ciężkie i wilgotne (takie jakie powinno być brownie). Ma też jedną wadę, przyznaję nie potrafiłam poprzestać na jednym kawałku. Składniki (tortownica 26cm): 2 woreczki kaszy jaglanej szklanka mleka kokosowego(...)kokosowym. Banana kroimy w plasterki. Dodajemy do kaszy. Dokładamy kakao, olej, jajka, szczyptę soli i miód. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy gałkę, cynamon i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 30-40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Można posypać cukrem pudrem. źródło

Pobite gary Barbary
Domowe lody czekoladowe 182

Jeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe lody, możecie samodzielnie przygotować je w domu. To naprawdę proste! Co potrzebujemy? 0,5l dobrze schłodzonej śmietanki 30 lub 36

PysiaGotuje.pl
Ciasto z truskawkami 382

Uwielbiam ciasta tego rodzaju na biszkopcie i z owocami. Już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Przepis na ciasto jest z książki siostry Anastazji. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 6 jaj  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

talerz przyjemności
Babka szpinakowa 778

szkole nazywało się go Dniem Wagarowicza ale pogoda za oknem nie sprzyja ani wagarom ani radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki. Składniki: 170 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g świeżego szpinaku(...)drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Do płynnej masy wsypujemy powoli mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut ustawiając piekarnik grzałka góra i dół

Życie zaczyna się w kuchni
Babka kakaowo-makowa 199

żółtka. Nie przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość już ręcznie łyżką. Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać mak do drugiej kakao, jedna porcja zostaje bez dodatków. Ciasto wyłożyć warstwami do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki. Piec około 35 minut

W garach u Gosi
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 228

Babka jest obłędna w smaku. Przy każdym kęsie wyczuwalny jest smak pomarańczy, kawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. 150 g margaryny ¾ szklanki cukru 1 ekstraktu waniliowego 4 małe jajka Skórka z 2 pomarańczy 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy.  Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy

VioletoweKucharzenie
Ciasto czekoladowe 165

miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać czekoladę, ciągle miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną. Na koniec w 4 turach dodawać mleko, wmieszać delikatnie do ciasta.  Formę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać. Pieczemy w 165 stopniach przez ok 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ryba w panierce z frytkami 214

panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka jest bardzo dobra chrupiąca. Mogę tylko powiedzieć pycha. Przygotowanie ciasta – nic prostszego. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać piwo. Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Przygotować filety rybne – rybę umyć i osuszyć(...)Doprawić solą i pieprzem, odłożyć na chwilkę. Smażenie – mocno rozgrzać olej, rybę zamoczyć w cieście i powoli włożyć do gorącego oleju. Smażyć co jakiś czas przewracać, aż z obydwu stron zrobi się złota panierka. Wyjąć z oleju i położyć na papierowym ręczniku kuchennym. Z góry przycisnąć drugim papierem. W ten sposób pozbywamy się zbędnego tłuszczu. Podawać z frytkami

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z bananami 176

mąki na zmianę ze śmietaną, w dwóch turach. Wymieszać   rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Dodatkowo: 3 łyżki cukru brązowego wymieszanego z 1 łyżką cynamonu Z bananów zdjąć skórkę, przeciąć wzdłuż na pół. Na cieście poukładać banany, rozcięciami ku górze. Posypać posypką cukrowo-cynamonową

kulinarnyswiatdomi
SERNIK CZEKOLADOWY 203

sera  100 g masła 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka deserowej czekolady 5 dużych wiejskich jaj łyżka mąki ziemniaczanej 200 g śmietany 18% Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Podpiekamy ok. 10 minut.  Czekolady rozpuszczamy w garnuszku razem

Z Majeczką w kuchni
torcik waniliowy z truskawkami... 220

dużych obrotach porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową wg opisu na kremie waniliowym ubić krem

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto na białkach, z morelami i kruszonką 309

Kiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babeczki z brzoskwinią 313

takiej twardszej tektury, jak ja tym razem, to nie ma potrzeby użycia takiej blachy z wgłębieniami. Można wtedy na zwykłą blaszkę je poukładać). Dno papilotek przykryć jedną warstwą ciasta, położyć kawałek brzoskwini (ja miałam brzoskwinie pokrojone na półksiężyce) i owoc przykryć drugą warstwą ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 20min.-25min. - piec do tak zwanego suchego patyczka

W kuchni u Moniki
Murzynek z truskawkami 242

ktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 170 ml oleju rzepakowego 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem

Passions hobbies life
Chlebek bananowy z płatkami owsianymi i czekoladą 268

Bardzo lubię słodkie wypieki z dodatkiem warzyw lub owoców, dzięki nim ciasta są fajnie wilgotne i mam wrażenie, że bardziej syte i treściwe przez co nie ma się aż takich wyrzutów sumienia gdy zje się kawałek jako przekąskę :P Chlebków bananowych piekłam już kilka, ale ten ostatni oczarował mnie i zasmakował najbardziej. Przepis pochodzi z książki "Opowiadania drewnianego stołu" autorstwa(...)następnie wszystkie mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać całość. Na koniec dosypać płatki owsiane i czekoladę, ponownie dokładnie wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka

Simply Food

Proponowane wyszukiwania