Makowiec z masą kajmakową 267mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji w internecie, prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się, że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g(...)łyżką łączymy wszystkie składniki. Pieczemy na blaszce (28*21) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze około 175 stopni przez 50 - 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciasto przestygnie, nakładamy warstwę kajmaku. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i wylewamy na makowca tworząc cienkie pasy. Widelcem formułujemy wzorki
Pan i Pani Smith w kuchni
Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem 268macie pomysłu na szybkie dania sylwestrowe? Spodziewacie się gości i chcielibyście podać szybkie przekąski? Idealnie sprawdzą się Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkami karmelizowanymi octem balsamicznym. Pomidorki oraz pesto można przygotwać wcześniej (np. rano) a kanapeczki złożyć i upiec, gdy już goście się pojawią. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/223kanapeczki-z-ciasta-francuskiego-z-bazyliowym-pesto-i-pomidorkiem-1170x874.jpg The post Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto
Moja Delicja
BABKA KAWOWO-KAKAOWA 189kakao 3 łyżki śmietany kolorowe perełki WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dodajemy wystudzoną margarynę, na końcu dodajemy likier. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko. Pieczemy w podłużnej formie ok. 45-50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą : rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej(...)masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto
słodki bratek
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 670Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach
Ze smakiem i z pasją
Tartaletki z kalerosse, gruszką, czerwoną cebulką i gorgonzolą 284końcu postu jakie jest piękne! Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z Kalerosse™ , gruszką, czerwoną cebulką, gorgonzolą i orzechami włoskimi! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, pół opakowania Kalerosse™ , gruszka, 1/2 czerwonej cebuli, gorgonzola, orzechy włoskie, 1 jajko, 10 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz, świeży tymianek Ciasto francuskie kroimy na prostokątne kawałki, które smarujemy
Plate of Joy
Jagielnik (sernik) z kaki i morwą białą 209ugniotłam ;D). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji do masy jaglanej dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę kaki oraz morwę. Całość przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym formy do pieczenia ciast- pieczemy w 180stopniach przez 40 min. Polewa : Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy olej kokosowy i czekoladę- całość mieszamy i rozpuszczamy- smarujemy upieczony jagielnik. Gotowe ciasto posypujemy migdałami i odkładamy do chłodnego
healthy dreams
Wegańska "pizza" na cieście francuskim 258Składniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę(...)pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni
Weganka gotuje
Ciasto ananasowe 339Pyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite(...)mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach
Bullio
KABANOSY W CIEŚCIE 219szybka przekąska doskonała na ciepło jak również na zimno, do piwa lub do barszczu czerwonego, sprawdzi się idealnie podczas imprezy sylwestrowej SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag kabanosów, 1 żółtko, majeranek WYKONANIE Ciasto kroimy w prostokąty, na środku układamy kawałki kabanosów, zawijamy kabanosy, na wierzchu nacinamy, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy majerankiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach
słodki bratek
Bezglutenowy ciemny biszkopt 256Kilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy
Kuchenne Wariacje
Czekoladowe ciasto gryczane 199dokładnie mieszamy już łyżką. Teraz dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. I ponownie dokładnie mieszamy. Blaszkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180-200 stopni, aż uzyskamy efekt tzw. "suchego patyczka". W moim piekarniku piekło się ok 45 minut w opcji z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawiamy(...)się roztopi dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy 3 łyżki glukozy, by nasza polewa była bardziej lśniąca (ten krok możemy pominąć). Powierzchnię ciasta możemy wyrównać za pomocą noża (bo zapewne popękało podczas pieczenia) i polewamy polewą. Dekorujemy wg. uznania
Karczma Honorietty
Jabłkowo wiśniowa poezja 228adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach(...)końcu dodajemy kieliszek rumu lub olejek rumowy. Gotowy krem wykładamy na biszkopt ciemny. Układamy na nim dobrze odsączone z soku wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemyslenia
Delikatny sernik z rodzynkami 242Uwielbiamy serniki. To jedno z najszybciej znikających ciast w moim domu. Polecam Wam dzisiaj przepis na delikatny sernik z rodzynkami. Idealny na Święta, weekendy, przyjęcia, a nawet na Nowy Rok. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: (na tortownice 24 cm) 500 g dobrego sera z wiaderka 4 jajka M 125 g miękkiego masła 3 łyżeczki cukru(...)miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rodzynki, chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka. Miksujemy krótko na najmniejszych obrotach. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od wilgotności sera i piekarnika, około 45 minut. Należy obserwować pod koniec pieczenia sernik. Boki powinny
Słodkie okruszki
Sernik królewski 2526Sernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który […] The post Sernik
Kulinarne Przeboje
Parkin czyli piernik z Yorkshire w wersji wegańskiej 214orkiszowe zmiel w blenderze, ale nie na mąkę tylko tak na 50 %. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i przyprawę piernikową. Połącz wszystko razem (nie zapomnij o mleku). Ciasto jest gęste ale lejące, więc spokojnie Przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym lub innym roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temp. 150-160 przez 1 godzinę, Gotowe i wystudzone(...)ciasto przechowuj owinięte w folię spożywczą no chyba że od razu zjesz całe. Smacznego! Artykuł Parkin czyli piernik z Yorkshire w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf