Ciasto migdałowe z całymi pomarańczami. 260Chcecie zadziwić gości przy świątecznym (lub jakimkolwiek innym) stole? Podajcie im to migdałowe ciasto i zaznaczcie, że w środku są całe pomarańcze. Całe! - z pomarańczową zewnętrzną skórką, białym albedo, błonkami, miąższem i sokiem. Zmiksowane. Na pewno pomyślą, że jest dziwne, gorzkie, może nawet piekące... ale sięgną zaintrygowani po kawałek. I co? Okazuje się, że ciasto jest całe pomarańczowe, ale przy
zadanie-gotowanie
Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika 281też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć(...)suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kształt ścian i dachu domku – np. według tego szablonu . Pieczemy ok. 5-8 minut
Poezja smaku
Makowiec 201Makowiec robię raz w roku na Święta Bożego Narodzenia. Generalnie nie jest to moje ulubione ciasto, ale ten jeden raz w roku zjedzenie go sprawia mi przyjemność. ciasto : 1 kg mąki 5 dag drożdży 5 jajek 1 szkl cukru 1/2 szkl śmietany 1/4 szkl mleka 200 g masła szczypta soli dodatkowo : masa makowa
Polska Zupa
Świąteczne pierniczki - zabawa dla całej rodziny! 299wykonania pierniczków Thermomix , ale można je wykonać zwykłym mikserem czy robotem kuchennym. Dodajemy miodowy zaczyn (roztopiony miód , masło i drożdże) , a następnie dodajemy jajka wszystko razem wyrabiamy. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę , gdyby się kleiło trzeba je lekko podsypać mąką. Wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5 mm. Foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej
Aromatyczne Podróże
Jagodzianki w papilotkach 257liście wyzwań ze słodkości zostało mi jeszcze ciasto drożdżowe. Zamierzałam je wypróbować z jagodowym nadzieniem. Już nawet kupiłam drożdże i jagody ale… stchórzyłam. Żeby jagody się nie zmarnowały skorzystałam z przepisu na babeczki jagodowe z kruszonką. Wyszły pyszne ale tradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy. 5. Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (po ok. 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką. Mi wyszło 12 babeczek i mała forma keksowa (bo nie chciało mi się piec na dwa razy
Mama z miasta
Chrupiące pierniczki. Prosty przepis. 271piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki. Rozwałkowujemy część ciasta (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) i wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem
Pan i Pani Smith w kuchni
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami i galaretką 315jedno z moich ulubionych ciast. Zwłaszcza w sezonie truskawkowym i przy tak wyśmienitej pogodzie! Nie ma nic lepszego niż wyjść na balkon, czy ogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta! Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną... Przepis jest banalnie
Mama z Motylem
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 412lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje i wygląda jak prawdziwy sernik, ale jest zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnym sernikiem. Czytaj więcej >> 9) SERNIK NA ZIMNO Z MANGO Sernik na zimno, jest(...)pieczonego. Czytaj więcej >> 10) DYNIOWY PUSZEK Kolejny deser na zimno a'la sernik, ale bez sera - z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką z dodatkiem puree z dyni. Ciasto tak delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki i orzeźwiający deser a'la sernik tylko, że bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach
Kuchnia MagdaLeny
Kokosowy sernik dla diabetyków i osób na diecie bezglutenowej (najlepszy) 211idealnym. Powstał z myślą o mamie, udowadniając jednocześnie, że insulina niekoniecznie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami. Ciągle dbając o nią - z czystym sumieniem pozwoliłam jej zjeść kawałek upragnionego ciasta. A i sama nie mogłam oprzeć się solidnej porcji, gdzie w ciąży słodycze dla mnie zeszły na dalszy plan. (Kiedyś mogłam zjeść dwie białe czekolady jednocześnie - teraz od święta(...)wiórkami kokosowymi. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut (aż sernik będzie zarumieniony ze sprężystym wierzchem) w 180 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i ozdobić według uznania
Di gotuje
Kostka advocatowa z malinami 241Bardzo, bardzo, bardzo trafione połączenie smakowe. Absolutnie fantastyczne. Nic dodać, nic ująć. Polecam bardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus
Smaki Na Talerzu
Ciasto z jabłkami i serkiem ricotta 128będzie grudek sera. W trakcie miksowania cienką strużką wlać olej i dodać skórkę z cytryny. Na koniec dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Tak powstałe ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i na paseczki. Ułożyć na wierzchu. Ciasto pieczemy w 160 stopniach, przez
kulinarnyswiatdomi
Piernik na Guinnessie 308gładką masę. Dodać miód i olej, wymieszać. Dodawać partiami suche składniki, na przemian z przestudzonym piwem (powinno być lekko ciepłe). Delikatnie mieszać, nie miksować, tylko do połączenia składników. Ciasto jest raczej rzadkie, więc nie ma problemu z wymieszaniem składników. Formę (ja użyłam 24×24) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piernik na Guinnessie
Pociąg Do Kuchni
Ochudzone muffinki świąteczne FIT 179olej kokosowy, mleko, jajka. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki, a następnie dodawać do składników mokrych -cały czas miksując. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Nakładać ciasto do połowy wysokości formy na babeczki, następnie 0,5 łyżeczki powidła śliwkowego albo pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Piec 20 minut w temp
Tradycyjna Kuchnia
Ciasto piernikowe z czekoladą 221ciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut
Fabryka pomysłów
Pierniczki bezglutenowe 258Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy. (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) Wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchni