Ciasteczkowy sernik na zimno 167Kiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy na święta, wszyscy byli zachwyceni. Całość zniknęła w dwie godziny! SKŁADNIKI: Spód: 190g ciastek Kruszynek typu pieguski 100g margaryny Kasia lub Masła Krem: 330ml śmietany 30% 250g mascarpone 150g gęstego jogurtu naturalnego 80g cukru pudru łyżeczka kwasku cytrynowego 2 galaretki wiśniowe WYKONANIE: 1. Ciastka pokruszyć, margarynę podzielić na małe kawałeczki i wszystko razem
Prosty przepis na
Ciasteczka z makiem białym – Łatwe 179wszystkie suche składniki: make, płatki, wiórki, cukier, sodę, mak. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie do miski dodajemy olej kokosowy, syrop ryżowy, jajko. Zaczynamy mieszać wszystko dodając po łyżce wody. Finalnie ciasto powinno wyjść zwarte, lekko lepiące. W końcu z ciasta formujemy kulki i lekko spłaszczamy je na ciasteczka. Po tym ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Dorota Smakuje
Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi 195Kruche ciasto z nadzieniem z mleka w proszku i kakao. Pychota! Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 150 g margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki wody 1,5 szklanki mleka w proszku Dekoracja: garść orzechów laskowych Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysyp
Krokusowy Dom
Cytrynka 247Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta. Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek
Cynamonowe szczęście
Keks z orzechami i żurawiną 179Święta już coraz bliżej. Powoli zaczyna być czuć nadchodzący klimat. Dlatego zdecydowałam się na upieczenia ciasta, które bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Jest to Keks czekoladowy z orzechami włoskimi i żurawiną oraz mieszanką owoców kandyzowanych. Składniki:ciasto: - 100 g masła - 2 łyżki kakao naturalnego - 120 g mąki - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru - 1 płaska
Kuchnia co dnia
Sernik zebra 191jasnej, a następnie masę ciemną, jedna warstwa na drugą. Na dno piekarnika kładziemy blaszkę z niewielką ilością wrzącej wody, dzięki której w piekarniku panuje wilgoć i sernik nie pęka. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160 st. C przez ok. 110 min. po upieczeniu nie należy otwierać piekarnika jeszcze przez 30 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy(...)małe kawałki do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami. Przepis zaczerpnięty ze strony: www.aniagotuje.pl
kulinarne odsłony pati
Ciasto "Czekoladowy groszek" / Cake "Chocolate peas" 170łyżki. Wyłóż kolejną cześć i wyrównaj a na nią ostatnią porcję masy z groszkiem. Na wierzchu rozsyp 40 g. groszku ptysiowego i dociśnij ręką, przyklejając go do czekolady. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie wstaw na 4 godziny do lodówki. Wyjmij z tortownicy i połóż na paterę lub talerz. Polewa na wierzch: Śmietankę zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj miód(...)połamane na kawałeczki obie czekolady. Po minucie wymieszaj aż do całkowitego połączenia czekolady ze śmietanką. Przestudzoną polewą posmaruj wierzch i brzegi ciasta. Ingredients: (20 cm diameter cake tin) 600 grams of milk 100 grams milk chocolate 70 grams dark chocolate 50 grams Semolina 150 grams of puff peas 2 tablespoons peanut butter 1 tablespoon tahini sesame paste 1 incomplete teaspoon
Delicious Place
Idealny biszkopt na tort 190cukrem dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie z sobą łączymy, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest aby nie smarować niczym ani nie wykładać papierem boków, ciasto biszkoptowe przelewamy do tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 – 40 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni, WAŻNE! aby po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, upuścić
Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki z jabłkami 262cukier, suszone drożdże i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą płynne składniki: mleko, rozpuszczone masło, całe jajko i żółtko. Dolewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto (możemy podsypywać lekko mąką w razie potrzeby). Zostawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia i uderzamy pięścią w celu odgazowania. Dużą blachę do pieczenia (tą od piekarnika) wykładamy papierem. Dzielimy(...)ciasto na 16 równych części. Rozciągamy w dłoniach i w każdą zawijamy porcję wystudzonych jabłek. Bułeczkom możemy nadać okrągły lub owalny kształt. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do miski i rozcieramy palcami. Gdyby kruszonka była zbyt mokra, możemy dodać dodatkową łyżkę mąki, gdy zbyt sucha -odrobinkę masła. Ostatecznie musimy otrzymać
Poezja smaku
Bezglutenowa babka cytrynowa 195mikserem. Mąkę, proszek przesiewam przez sitko. Dodaję z wiórkami w dwóch partiach i delikatnie mieszam. Dodaję skórkę cytrynową. Olej podgrzewam aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę
wesoła kuchnia
Tort pomarańczowo- czekoladowy 224porwała" do jego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie. Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)końcu „hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi
Kuchnia w czekoladzie
Pamiętacie o piernikach? Czas start! 152roku zapraszam Was do wspólnej przygody. Początek listopada to idealny czas, aby przygotować ciasto na piernik staropolski. To naprawdę nie jest trudne. Warto pomyśleć o pierniku już teraz, aby podczas świąt Bożego Narodzenia móc delektować się niezapomnianym smakiem tego ciasta. To co? Zaczynamy? Kolejne etapy przygotowania piernika znajdziesz tutaj: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/11/piernik-staropolski-wg-aleex.html
W mojej kuchni
Dyniowe muffinki 139Wykonanie Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać kolejno dynię, mleko, jajka i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka. Rozłożyć ciasto do muffinkowych foremek. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Artykuł Dyniowe muffinki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku