Pełnoziarnista pizza z szynką, kukurydzą i pomidorami 198kęsie ;) tak tą polecam jeszcze mocniej, bo jest zupełnie inna w smaku i zdecydowanie bardziej podobna do tej tradycyjnej. Składniki na jedną pizzę o śr ok 22cm Ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrąb pszennych 20g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Szczypta cukru Dodatki: 3 plastry chudej szynki(...)łyżeczki oregano, ziół prowansalskich i bazylii 1 ząbek czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania: Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, prócz jogurtu. Przykrywamy folią spożywczą (ale nie szczelnie) i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem, wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzie
Pyszne cebulaki bez sera. 216Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, 3 łyżki oleju. Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia. Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie(...)dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru. Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki. Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz. Smarujemy bułki rozbitym jajkiem. Nakładamy wystudzony farsz. Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C
chleba naszego
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129 203zbierała owoce róży by zrobić z nich cudownie słodką marmoladę a mama kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka. Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej łyżka maku 50 g cukru pół łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży Do miski(...)wlewamy połowę mleka i mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od ręki. Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Gdy ciasto urośnie wyjmujemy je na blat
Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki à la tortilla 276czyli 10 razy mniej, dlatego jest klasyfikowany jako węglowodan. W przypadku dodawania do naleśników mleka (nawet krowiego ok. 3% białka) ilość białka w końcowym produkcie takiego ciasta będzie wynosiła mniej niż 1%. Czyli śladowe ilości. Inaczej to wygląda w przypadku obiadu: ryż 300g + kurczak 200g gdzie znajdziemy 220 g węglowodanów i min 90g do 120g białka, czyli 18-24% białka(...)szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami 218quinoa). Na koniec dodać posiekane morele i jeszcze chwilę miksować. Masę odstawić na około 20 minut, a następnie przełożyć do szklaneczek ( zrobiłam to za pomocą szprycy do dekoracji ciast ) i odstawić do lodówki do stężenia na około 20-30 minut. Po tym czasie bardzo delikatnie cienkim strumieniem dodać pozostałą galaretkę. Jeśli pozostanie wam jeszcze masa bananowa możecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dietetyczna tarta szpinakowa 226omlet szpinakowy, a kilka dni temu na kolację popełniłam taką oto tartę, zdecydowanie pyszną i zdecydowanie fit, pod warunkiem, że nie zjecie całej za jednym razem :), spróbujcie koniecznie. Ciasto: 1 jajko 1 łyżka oleju 6 łyżek płatków owsianych 5 łyżek otrębów (użyłam orkiszowych) 3 łyżki mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g chudego twarogu Ser rozgniatamy(...)jajkiem np przy pomocy widelca dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz: 450 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 cebula olej
Cynamonowe szczęście
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 261sprawdzić czy masa jest zwarta, a kasza miękka, ponieważ różnie pieką nasze piekarniki, a i formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera i wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika. Zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię(...)Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł wchłonąć się w kaszę. Tak przygotowane ciasto podajemy na gorąco z świeżą rukolą, która doda swojego, charakterystycznego smaku
Moniki Smakołyki
Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży) 209mieszamy. Na tym kończy się przepis podstawowy. Jeśli chcecie go wzbogacić jakimiś dodatkami dodajcie je teraz. Blachę o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Ciasto w foremkach zostawiamy na ok. 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, na przykład w zimnym piekarniku. Po tym czasie ciasto powinno nieco podrosnąć. Możemy też upiec je od razu
Pyry na Gaz
KINDER COUNTRY 177erek mascarpone p łatki śniadaniowe (pszenica w miodzie) ½ litra śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny (ja robiłam bez żelatyny i ciasto było rzadkie) Wykonanie: Na spód blachy wykładamy herbatniki. Rozpuszczamy na parze białe czekolady i w osobnym(...)Mleczne czekolady rozpuszczamy na parze. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ostudzoną, płynną czekoladę. Masę wylewamy na górę naszego ciasta i sypiemy na wierzchu płatki śniadaniowe. Ciasto przed podaniem należy chłodzić kilka godzin w lodówce. SMACZNEGO
Słodkie ciacho
Bananowe pancakes + film 316dokładnie mieszamy łyżką. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wlewamy olej oraz miód i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy placki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta
Smakowite Dania
Tłusty Czwartek 154tego święta sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i przyjście wiosny. Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych mięs, piciu wina, a na zagryzkę były pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Tak świętowali Rzymianie (za Wikipedią). A my teraz zrobimy pączki na słodko. Potrzebujemy na ciasto : Czytaj więcej
Tylko pysznie
Szybkie ciasto piernikowe 164Dzisiaj powiem Wam jak zrobić ekspresowe ciasto. Nie znaczy to, że jest niesmaczne. Wprost przeciwnie. Jest przepyszne. A najważniejsze, że może dłużej poleżeć (choć jeszcze u nas się nie zdarzyło ). Przepis dostałam od znajomej, która mi powiedziała, ,,ja to takie ciasta piec mogę codziennie, 5 minut mieszania łyżką i gotowe”. Więc czego chcieć? Przygotujmy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Śniadaniowe placuszki twarogowe 181kokosowy do smażenia Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier oraz wlewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę po 1 łyżce, tak by osiągnąć gęste ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta lekko je dociskając i spłaszczając. Gdy zobaczymy, że brzegi są zarumienione przekładamy je na drugą stronę. Podsmażamy(...)będą brązowo-złote. Powtarzamy do wykorzystania całego ciasta. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas są to banany i brzoskwinie, ale świetnie sprawdzą się także z dżemem, cukrem pudrem czy kwaśną śmietaną lub jogurtem. Smacznego
Cooking Monster
Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 236Ciasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w wersji pełnej cukru, tłuszczu i białej mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca , jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie(...)rozrobić ją w mniejszej ilości wody. Choć zastanawiając się to takie czerwone "galaretkowe" plamki widoczne w niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂 Biszkopt: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g mąki ryżowej bezglutenowej 3 jajka 100 g ksylitolu Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego (Amylon
Zdrowie na języku :P