ciasto - 164325 przepisów (strona:5028/10955)

20 przepisów na Wielkanoc 733

kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego(...)miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową   – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe

Ugotować
Mazurek orzechowo - kajmakowy z bakaliami 240

rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki i zalej spirytusem. Do masy dodaj następnie orzechy i wymieszaj dokładnie, wstaw całość do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia, nadaj mu kształt jajka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do gorącego piekarnika na około(...)minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź na blaszce. Wykonanie dekoracji: Wlej do garnuszka śmietanę, doprowadź ją do wrzenia i następnie zdejmij z palnika, dodaj do niej kostki czekolady i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Powstały krem włóż do lodówki do zgęstnienia. Przełóż krem do rękawa piekarniczego, końcówką do ozdabiania wykonaj kwiatki - udekoruj nimi brzegi mazurka. Resztę

Garniec Magalie
BUŁECZKI JOGURTOWE BEZ DROŻDŻY (NA SODZIE) 411

gotowe! Posypać je możesz dowolnie, według swoich upodobań. Ja użyłam sezamu czarnego oraz czarnuszki. No są po prostu boskie. Upiecze je nawet dziecko. Nie trzeba się denerwować, że ciasto nie urośnie, bo to nie są bułki robione na drożdżach J A najlepsze jest, że jak je już zrobisz, to ciężko będzie uwierzyć, że nie ma tam ani grama drożdży(...)PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z sodą i solą.  Dodaj przestudzone masło, jogurt i ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 minut aby ciasto trochę popracowało. Po tym czasie, dłońmi formułować kuleczki z ciasta, podsypując je mąką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę mlekiem. Piec

Calzonella.com
Ciasto bananowe z wiśniami 192

Czas mazurków i serników powoli zbliża się, jednak na rozgrzewkę proponuję ciasto bananowe z wiśniami. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodycz bananów, a dodatek mąki jaglanej i gryczanej doskonale wpasowuje się w charakter ciasta.  Składniki: - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki jaglanej - 50 g mąki gryczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 3 zmiksowane(...)miski dodałam zmiksowane banany, jajka, cukier i wymieszałam drewnianą łyżką. Następnie w drugiej misce wymieszałam sypkie składniki i dodałam je do miski z mokrą zawartością. Energicznie wymieszałam drewnianą łyżką. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy o średnicy 22 cm i piekłam 50 minut w temp

Receptura smaku
Ciastka maślane. 209

proszek do pieczenia czubata łyżeczka, sól szczypta, śmietana 3 łyżki. Do dwóch szklanek mąki, dodajemy  pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Potem przekładamy wyrobione w mikserze ciasto do miski z mąką, która została i wyrabiamy. Ciasto będzie bardzo miękkie, żeby je utwardzić i aby "dojrzało" wkładamy do lodówki na 1 h. Przed włożeniem dzielimy na części(...)zawijamy w folię spożywczą. Potem wyjmujemy schłodzone ciasto, posypujemy blat mąką i wałkujemy na 3-4mm grubości. Jeżeli jest bardzo miękkie, możemy dodać trochę mąki i lekko wyrobić. Po tym ugnieceniu, wałkujemy, wycinamy ciastka  i układamy do pieczenia na blaszki. Pieczemy w 180 st.C / 10 min.  Po wystudzeniu ciastka możemy udekorować na różne sposoby. Polecam! Jest

chleba naszego
Mazurek wielkanocny z masą kajmakową kakaową 269

Swięta wielkanocne coraz bliżej pora zaplanować ciasta jakie pojawią się na świątecznym stole? U nas pojawi się mazurek z masą kajmakową kakaową. Ciasto kruche wyszło rewelacyjne pyszne w smaku, dodatkowych walorów smakowych dodała masa kajmakowa kakaowa. Mazurek wielkanocny składniki

Kulinarne pyszności Molki
Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa na oleju rzepakowym 230

Polecam wielkanocną 🌿 babę 🍥 👵  dwukolorową, trzcinowo kakaową.  Ciasto z dodatkiem cukru trzcinowego i oleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min ⌚ je przygotowywałam,  ale ok 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% 🍫 zrobiłam i nią babkę 🍥 ozdobiłam.  Kto za babkami 👵👅 mocno słodkimi nie przepada, to dobrze(...)mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy sól, olej, jaja i miksujemy ok. 3-4 min, również na najwyższych obrotach. Formę natłuszczamy i posypujemy kakao. Połowę ciasta przelewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao i miksujemy do połączenia się składników. Na białe ciasto przelewamy kakaowe, ja użyłam do tego rękawa cukierniczego, dlatego wyszedł taki wzorek.  Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Sirocco Sabriny Ghayour. Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. 248

najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda oprawa Cena 69,99 zł Niżej znajdziecie jeden przepis z tej fajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych(...)kilkoma płatkami/kryształkami soli morskiej.  Może być ciekawym akcentem na świątecznym stole :). Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Przepis z książki "Sirocco" Sabriny Ghayour Porcje:   8-10 Składniki: 200 g gorzkiej czekolady  175 ml oliwy  3 porcje mocnego espresso  nasiona z 8 strączków kardamonu zielonego, u uczone w moździerzu

SzczyptaSmaQ
Chlebki Do Święconki 236

chlebki do święconki, więc możemy się śmiało nimi z kimś podzielić :) Składniki na zaczyn: 10 gr świeżych drożdży 60 ml letniej wody 60 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru Ciasto właściwe: cały zaczyn 200 - 230 gr mąki pszennej 1 łyżka masła lub margaryny lub oleju 1/2 łyżeczki soli roztrzepane jajko do posmarowania chlebków mak do obsypania 1. Z letniego mleka(...)mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy go do miski i całość zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę roztp. masła bądź margaryny lub oleju. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy

Gotowanie...to proste !
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 226

Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły. 2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy. 3. Po tym czasie(...)stolnicę dajemy troszkę mąki, wysypujemy ciasto i zarabiamy. Dzielimy na 6 części i formujemy koła, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. ketchup mieszamy z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, smarujemy pizzeriny. 5. Ser kroimy w kostkę, cukinię w plasterki, czosnek przepuszczamy przez praskę cebulę kroimy w piórka. Dodatki układamy na pizzerinkach według własnego uznania. 6. Piekarnik nagrzewamy

kruche babeczki
PIZZA Z KOTLETEM 221

Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI:   Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone 2 papryczki(...)cebula czerwona 2 ogórki konserwowe Ser żółty ok 5 plastrów Natka pietruszki ok 3 łyżki Koncentrat pomidorowy 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE:    Składnik ciasta łączymy ze sobą. Pozostawiamy na ok 1 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Paprykę myję i kroję na plastry. Natkę drobno siekam. Ogórki

Gotowanie Patki
cytrynowe babeczki do koszyczka 212

mnie tradycją stało się już to, że opiekam rodzinę w babeczki do koszyczka. Robię je najczęściej z mojego niezawodnego przepisu na ciasto na oranżadzie. Lubię z niego korzystać, bo jest łatwe,bez ucierania (za którym nie przepadam) a babeczki są długo świeże. Zawsze foliuję je w ozdobny celofan więc spokojnie mogę upiec już w środę lub czwartek.  Składniki(...)jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku odrobina różowego barwnika lub soku malinowego cukrowa posypka dodatkowo: masło i mąka do foremek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Quiche z pora z pieczarkami 173

bardzo szybko. Składniki 1 średniej wielkości por 4 pieczarki 1 mała cebula 2 jajka 1/2 szklanki tartego sera emmentaler 1/4 kostki sera feta 150 ml śmietany 1/2 szklanki mleka Ciasto: 50 g masła 120 g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy(...)przez kolejne 5 minut. W misce łączymy śmietanę, mleko i jajka, które należy dokładnie rozbić widelcem. Doprawiamy gałką muszkatołową. Do warzyw dodajemy oba sery i dokładnie mieszamy, przekładamy na ciasto a następnie wylewamy masę jajeczną. Pieczemy 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym d 190 stopni. Najlepiej podawać na ciepło ale quiche jest równie smaczna na zimno

Delusional Trine
Ptasie mleczko straciatella. 198

dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Następnie nie przerywając miksowania dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać obie mąki i kakao. Miksować krótko tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut. Galaretkę rozpuścić, zalewając szklanką gorącej wody.Zostawić do wystudzenia. W między(...)czasie przygotować czekoladę. Odłamać jeden rządek i zetrzeć na tarce o małych oczkach (tą czekoladą posypiemy wierzch ciasta) Resztę czekolady drobniutko pokroić ostrym nożem. Śmietanę ubić, nie przerywając ubijania dodać tężejącą galaretkę. Jeszcze chwilę ubijać. Do tak przygotowanej masy wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.Wstawić na ok, godzinę do lodówki, po tym czasie ciasto

Agusiowe smakołyki
Rogaliki wodne 171

dżem Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ja robię to tak , że najpierw sypie mąkę , margarynę , jaja, drożdże , śmietanę i nożem je ciacham ;). Jak zaczynają się robić kluski to wtedy zbieram ciasto i lepie kulę. Do garnka z woda wkładam kulę , zalewam woda , aby ciasto było całe zanurzone.Czekamy do czasu , kiedy kula wypłynie na powierzchnie. Kroimy kule na kawałki.Odrywamy część ciasta

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania