ciasto - 164325 przepisów (strona:5029/10955)

Babeczki z karmelem 158

łyżeczka proszku do pieczenia Jako masę karmelową używamy gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Najpierw sypiemy mąkę  z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut. Rozwałkujemy ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się

Różne smaki w kuchni
Murzynek z gruszkami 203

Wyśmienity,  znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne  :). Sprawdźcie sami. Składniki : 1/2 kostki masła 1 i 1/2  szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich(...)masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią do dołu. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut. Po ostudzeniu posyp wiórkami startej

Różne smaki w kuchni
Rogaliki z ziemniaków 173

cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty

Różne smaki w kuchni
Torcik Sachera 173

letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą

Różne smaki w kuchni
Puszysty sernik z jogurtów greckich 181

Pyszny , puszysty , wspaniały sernik ...no właśnie czy sernikiem można nazwać ciasto w którym nie ma ani grama sera ? no więc ciasto to smakuje tak jak sernik . Jest delikatny , można rzec jak pianka serowa :) jeśli ktoś nie lubi zwykłych serników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie :) Przepis pochodzi(...)grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: 5 jaj 1/4 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 800 g jogurtów greckich ( 2 opakowania po 400 g ) 2 budynie waniliowe  1 cukier waniliowy biszkopty

Różne smaki w kuchni
Sernik z wiśniową wkładką 177

pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mrożonych wiśni Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy żółtka , cukier oraz kakao i zagniatamy w jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3 i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Partiami dodajemy twaróg. Pod koniec(...)wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej wrzucamy rozmrożone,posiekane,osaczone wiśnie. Sernik: Większą  część ciasta rozprowadzamy na dno tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy druga,serową. Z mniejszej części

Różne smaki w kuchni
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 179

Polecam Wam wszystkim ten oto mazurek. Smak ciasta kruchego - niesamowity, smak nadzienia- niebiański. Nadzienie zrobiłam na bazie mleka w proszku. Dodałam odrobinę kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :) Wymiary blaszki : 40 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 300 g masła 200 g cukru do wypieków 1 żółtko(...)schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.  Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki. Należy je poukładać po bokach

Różne smaki w kuchni
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 386

Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo   Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych

karmelowy
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 164

mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, przyprawę do pierników, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze

zadanie-gotowanie
Oszukane udka przepiórcze 226

panierkę) olej do smażenia Na stolnicę przesiać 25 dkg mąki. W mące zrobić dołek i wlać w niego kefir/maślankę.Dodać  sodę i sól (do smaku). Wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodać pozostałe 50 gramów mąki.    Do zmielonego mięsa dodać bardzo drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrobić na gładką masę(...)Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać z ciasta koła za pomocą dużego kubka (o średnicy 7 cm). Na środku każdego koła położyć paluszek (paluszek ma wystawać poza koło), na  środku kół kłaść po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi.  Zlepić końcówki

Moje domowe kucharzenie
Makowe babeczki bez jajek 196

Powoli testujemy przedświąteczne przepisy, łączymy smaki naszych ulubionych ciast i deserów, aby nie piec 5 różnych ciast i tym sposobem powstały muffinki, delikatne uwielbiane przez naszego synka ale urozmaicone o włoskie orzechy i mak. Całkiem przyjemne połączenie i tym sposobem nie będziemy piekli oddzielnie ciasta makowego na świąteczny stół, a do połowy masy na muffinki następnym razem damy łyżkę kakao

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego 251

podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego . Składniki: ciasto na naleśniki: - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka oleju nadzienie: - ser mozzarella - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak(...)cukinia) dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia - suszona bazylia do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy. Jest ono rzadkie. Rozgrzewam patelnię, przesmarowuję ją  lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany kolor. Z tej ilości ciasta wychodzi ich koło 7 sztuk. Jeszcze ciepły naleśnik smaruję pastą brokułową. Na niej układam kawałki

Kuchnia co dnia
Babka tulipan 203

żółtka. Następnie   dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek i olejek. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno wykładać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki/ keksówki o rozmiarze 34x12 mierzona po rancie - pierwsza część bez dodatków - druga część wymieszana z kakao(...)trzecia część wymieszana z kisielem (osobiście dodałam jeszcze kilka kropel czerwonego barwnika) - czwartą warstwą jest ciasto wymieszane z makiem. Tak wyłożone warstwy ciasta przeciąć nożem wzdłuż foremki, po środku   co sprawi, że po upieczeniu uzyskamy ładny wzór z poszczególnych warstw. Piec około 50 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180stopni

W garach u Gosi
Ciasto olejowe 207

czubata łyżka kakao 1) Utrzyj ze sobą żółtka i cukier 2) Dolej gorące mleko i olej 3) Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy 4) 2/3 ciasta wlej do posmarowanej margaryną i wysypanej mąką formy do pieczenia 5) Do 1/3 ciasta dosypać kakao i wymieszać 6) Polać białą część masy ciasta kakaową 7) Nagrzać piekarnik na 180 stopni

cukrem pudrem posypane
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim 214

zaskoczy nas Wielkanoc. Warto już teraz pomyśleć o świątecznym menu:). Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem  i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.  Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny(...)ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania