BUŁKI NA PARZE Z THERMOMASTER II FIRMY KALORIK+ FILMIK 168Bułki na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce...Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam : ) Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej - z sosem mięsnym, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)wkładamy całe drożdże, wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Ustawiamy czas 3 min/temp.35 s/obrót 1. Następnie dodajemy jajko, wsypujemy mąkę i miksujemy 3 min/temp 40 %/ obrót 1 . Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, i formujemy wałek który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałku tworzymy bułeczkę. Bułki odkładamy na 10 minut aby podrosły
Kulinarne Fantazje Marioli
Orkiszowe faworki (chrust) 184litr oleju 1 wyszorowany i pokrojony na frytki ziemniak Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt, sól i alkohol/ocet. Krótko zagniatamy do połączenia składników. Tłuczemy wałkiem lub rzucamy ciastem o stolnicę. Przekładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy ciasto i wałkujemy cienko ciasto. Można podsypać mąką. Rozgrzewamy olej w niskim garnku. Wykrawamy paseczki z nacięciem na środku. Zawijamy. Do oleju
Czarnawisienka
Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis 269ciepłej wody 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. wyrabiamy ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją(...)objętość. Ciasto dzielimy na 6-7 części i z każdej formujemy bułeczkę (kulamy na lekko osypanym mąką blacie). Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką , aby wyrosły. Zostawiamy tak na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki „nacinamy” tępą stroną noża
Słodkie okruszki
Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia 164Ciasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach(...)papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem użyłam kremowego nadzienia o smaku czekoladowym Lauretta . Jest bardzo stabilne i nie rozpływa się nawet pod wpływem wysokiej
Di gotuje
Orzeszki 151Kilka przepisów na orzeszki na blogu już jest , ale ten jest inny tzn.tylko ciasto na orzeszki jest inne bo masa najlepsza to z mlekiem w proszku. Ciasto 50 dkg mąki krupczatki 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru(...)szkl.mleka około 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzenie
Bagietka w 15 minut 196mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 g wody w temperaturze pokojowej 25 g oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto podzielić na cztery równe części i z każdej uformować podłużną bagietkę.Ułożyć bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bagietkę naciąć
Moje domowe kucharzenie
Prosta kruszonka do ciasta (bez mleka) 391Klasyczną kruszonkę do ciasta przygotowuje się na bazie masła. W diecie bezmlecznej kruszonkę z powodzeniem można zrobić używając margaryny bez dodatku mleka. Z podanych tutaj proporcji można przygotować sporą ilość kruszonki. Bez problemu wystarczy do posypania sporego ciasta. 1/3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (50 g) Mąkę i cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Margarynę(...)szatkujemy nożem na mące (by jej nie rozgrzewać). Gdy jest już rozdrobniona rozcieramy palcami kruszonkę aż nie stworzą się grudki o różnej wielkości. Gotową kruszonką można posypać ciasto (np. chałkę, albo placek z owocami
Dieta bez mleka
Szybka masa makowa z mielonego maku 201robię ją weðług tradycyjnego przepisu, ale na koniec dolewam więcej wody, żeby skórka nieco w niej pływała. Dzięki temu robi mi się taki fajny aromat pomarańczowy, który dodaję do ciast czy właśnie takiej masy. Możecie spotkać się jeszcze z jednym sposobem robienia masy makowej, poprzez zalanie gorącym mlekiem mielonego maku. Tak naprawdę to ja nie widzę w obu sposobach(...)smaku żadnej różnicy. Drukuj Szybka masa makowa z mielonego maku Łatwa i szybka dp zrobienia masa makowa do makowców, ciast z makiem Składniki 2 op mielonego maku (400g łącznie) 500 ml mleka 3 łyżki masła 300 g bakalii (orzechy, daktyle, rodzynki, płatki migdałowe, żurawina, morele) 8 łyżek miodu (lub 4 miodu i 5 cukru) 1 łyżka amaretto lub kilka kropli
Mieszam w Garnku
Puszyste, pyszne twarogowe oponki 156gęstej śmietany dałam 18% tłuszcz do smażenia Wykonanie Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków mąkę z sodą przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość 1-1,5 cm, u mnie 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka, w środku wykrawamy(...)Usmażone oponki wyjmujemy na ręczniczek papierowy i odsączamy z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Artykuł Puszyste, pyszne twarogowe oponki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
PUSZYSTE CZEKOLADOWE PANCAKES NA KEFIRZE 217chłoną tłuszczu i pięknie rosną podczas smażenia. Podałam je ze słodkim masłem orzechowym i bananem, ale dobrze smakują też z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Sprawdzą się na szybkie śniadanie nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI(...)mieszamy rózgą - krótko - tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie spowoduje, że placuszki nie będą puszyste). Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię, zachowując odstępy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu. Odkładamy na kratkę, aby odparowały lub podajemy
cool and minty
Oponki serowe. 162składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta. Tak przygotowane oponki smażyć
Agusiowe smakołyki
Orkiszowo-kokosowe FIT ciasteczka 202kokosowy, ksylitol (najlepiej w pudrze lub zmiksować zwykły za pomocą blendera, ponieważ grubszy może się nie rozpuścić podczas krótkiego pieczenia), wiórki kokosowe oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei dodać mleczko kokosowe. Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, za pomocą wykrawacza/szklanki (o średnicy 65 mm) wycinać ciasteczka i układać
Fitsweet.me
Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej 175Zapraszam na pączki w stylu zero waste! Jeśli zostało Ci trochę ziemniaczanego puree, to nie zawahaj się użyć go do ciasta na pączki. Gotowane ziemniaki wzbogacają drożdżowe ciasto, nadają mu głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki
Wiszniówka
Bruschetty z awokado 204Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytni „ulubiony” Hamelmana 156płaskie łyżki 0,5 szklanki letniej wody + 2 łyżki Składniki na zaczyn mieszamy przez 2-3 minuty i odstawiamy na ok. 14-16h w ciepłe miejsce, aby dojrzał. ciasto chlebowe cały zaczyn 115 g mąki żytniej 720 150 g mąki pszennej chlebowej 750 200 g wody 17 g soli 3 g drożdży instant Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki(...)Wyrabiamy ciasto (końcówką haka) przez około 3 minuty. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Następnie wyrośnięte ciasto oprószamy lekko mąką, formujemy okrągły bochenek i umieszczamy go w koszyczku/durszlaku wyłożonym ściereczką i mocno podsypanym mąką. Ponownie odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Garnek żeliwny w stawiamy do piekarnika i nagrzewamy w temperaturze 220C. Do nagrzanego garnka przerzucamy bochenek, ostrą
Raj dla Podniebienia