Gofry belgijskie z kremem kawowym 206masło. Miksować tylko do czasu, aż nie będzie grudek, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Białka zmiksować na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza. Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec
Kuchcik gotuje
Batoniki musli z suszoną śliwką i orzechami 179jest to mak, bo mak mi zawsze zostaje. Został i tym razem, jeszcze czeka... Zostały też suszone śliwki kalifornijskie. Miałam wobec nich pewien plan i chciałam zrobić pijane ciasto, ale przy okazji świąt tych ciast i tak jest sporo, więc zrezygnowałam i w styczniu przerobiłam śliwki na batoniki. Po namoczeniu i zmiksowaniu śliwki są maziste i stanowią super(...)klej, łączą wszystkie pozostałe suche składniki. Takie batoniki wciskam dzieciom do śniadaniówek, czasami zjedzą, czasami nie. Zabieram do pracy, podjadam do kawy zamiast ciasta. Długo zachowują świeżość, wystarczy je trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Składniki: 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 100 g orzechów (u mnie laskowe, ale mogą być jakiekolwiek) ok. 10 szt. suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny
bistro mama
Podrasowane cebulaki 169coś do jedzenia ” albo ” mamo zjadłbym coś ” … Milutko Ten przepis jest podrasowany serem i przyprawami , nie jest klasykiem tylko wariacją kulinarną Składniki na 6 cebularzy : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ) 1 czubata ,łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ciepłej wody farsz : 2 cebule , dość duże(...)czosnek granulowany świeży lub suszony tymianek tarty ser żółty musztarda , łagodna sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , kroimy ,doprawiamy solą , cukrem , smażymy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia . Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładkie , sprężyste ciasto . Gdyby było zbyt twarde , można zwiększyć ilość wody . Dzielimy na małe kulki i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując
Ogrodnik w podróży
Fit ciasto z kubka: tylko 3 składniki! 230trzy minuty zamień trzy składniki na jeden kubek pełen pysznego, delikatnego ciasta czekoladowego! 🙂 Bez mąki, bez cukru i bez mleka. Szybko, szybko, nie ma czasu! Jesteś już spóźniona, dzieci się gramolą z ubieraniem, każdy co innego chce na śniadanie.. Czyli normalny, typowy poranek z serii „the story of my life”. W takich chwilach potrzebny […] Artykuł(...)ciasto z kubka: tylko 3 składniki! pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Smakosz 119poprzedniej wersji bloga ciasto nazwałam No name, sam przepis dostałam kilka lat temu od znajomej, ale bez jakiejkolwiek nazwy. Na szczęście z pomocą przyszła dobra duszyczka i w komentarzu podała mi właściwą nazwę. Ciasto jest dość czasochłonne, więc nie zrobicie je w kilka minut przed przyjściem niezapowiedzianych gości. Ponieważ jest to ciasto półkruche musi także odpocząć i zmięknąć w chłodzie
Z Hrabiną w kuchni
Murzynek z rodzynkami 143Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przesmaczny to dodatkowo banalny w wykonaniu. I tak, mam świadomość tego, że jeszcze lepszy jest z masłem. I tak, najlepszy jest z czekoladową polewą. Taki również niedługo wrzucę. Póki co, uboższa wersja. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 3 jajka(...)łyżka proszku do pieczenia duża garść rodzynek Olej, mleko i jajka dokładnie mieszamy w misce. Następnie dodajemy do nich mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 170 stopniach 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Forma w której piekłam ciasto miała wymiary
Kardamonovy
Kawowe eklery 178wody W rondelku o grubym dnie umieszczamy wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy mąkę i cały czas bardzo energicznie mieszając, gotujemy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od boków naczynia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy po 1 jajku i mieszamy (lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera) do połączenia. Przygotowane ciasto przekładamy
Smaki Na Talerzu
Pączki z marmoladą 206mnie marmolada ] Z drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką(...)łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie
Chałwowiec 221Kolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)masła 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie
Cynamonowe szczęście
Muffiny z masą krówkową “kukułka” HELIO 163grzanie góra + dół. Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami albo używam foremek silikonowych. Mieszam razem mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Miksera nie potrzeba. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to łyżeczka masy krówkowej “kukułka” HELIO i przykrywam kolejną łyżką ciasta, lekko rozciągam ciasto, by przykryć masę. Tak postępuję z 12 muffinkami. Piekę przez
Zasmakuj Kuchni
Chleb paleo bananowo-gryczany 194chleb paleo bananowo-gryczany. Można go także przygotować w wersji czekoladowej! Jak w przypadku każdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂 Chleb paleo bananowo-gryczany – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek, bez cukru – sprawdzony przepis(...)robisz wersję czekoladową, czystą, czy mieszaną ? Jeśli nie lubisz czekolady, to dodaj tylko ocet tuż przed włożeniem do pieca. Możesz do całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto na pół. Jedna połowa została jasna, a do drugiej dałem kakao z miodem. Na samym końcu, tuż przed wylaniem ciasta do foremki, dodaj do obu porcji po połowie łyżki octu
PaleoSMAK
Świąteczne pierniczki ze słodkim dodatkiem 246wolnym ogniu i mieszamy, tak by skórki się nie przypaliły. W razie potrzeby uzupełniamy wodę w niedużych ilościach. Gotujemy około 30 minut, aż skórki będą miękkie, a woda wyparuje. Ciasto – składniki: - 1 kg mąki pszennej - 25 dag miodu - 2 łyżki cukru pudru - 3 całe jajka - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 kostka masła Przygotowanie(...)Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku około 15 minut. Lukier – składniki: - 1/5 szklanki cukry pudru - 1 białko jajka - 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Jajko ucieramy z cukrem pudrem oraz cytryną, a gdy pierniczki są już gotowe dekorujemy je wedle uznania lukrem
Związek na patelni
kruche ciasto 133zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło i szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C, 20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka(...)zostalo mi ciasto ,więc smialo 2 takie albo dużą blaszkę okolo 30 cm.. moja blaszka z dziurkami i wyjmowanym dnem Kolekcja form do pieczenia Crusty Bake - zwycięzca prestiżowej nagrody Excellence 2014 w dziedzinie wyposażenia domu - charakteryzuje się mikroperforowanym wnętrzem - dna i ścianek, które zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a także pozwala szybko ostudzić wypieki i zapewnia chrupiące doznania smakowe
mojej kuchni
makaron z semoliny 130łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie W misce wymieszać semolinę z jajkami i odstawić na 20 minut,następnie dodać mąkę pszenną ,oliwę ,wodę i sól. Wyrobić ciasto ,aż będzie elastyczne i błyszczące. Podzielić ciasto na dwie ,trzy części i każdą osobno wałkować na grubość jaką chcemy. W zależności do czego nam potrzebny,do rosołu cieniej ,do drugiego dania(...)grubiej. Rozwałkowane ciasto zawinąć w rulon,pokroić w paseczki .Pocięte paski makaronu zwinąć w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie al dente
mojej kuchni