Prozioki z białym serem – kuchnia podkarpacka 127inaczej będą smakowały proziaki smażone na oleju. Naprawdę jest co testować i jest z czego wybierać. Dzisiaj proponuję Wam przepis na proziaki (w lokalnej gwarze „prozioki”), w których do ciasta dodaje się biały ser. Ilość sera nie jest duża, więc nie wpływa on znacząco na smak proziaków, natomiast zmienia odrobinę ich konsystencję, osłabiając działanie glutenu. Po upieczeniu w cieście(...)mąki pszennej 500 ml kwaśnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 100 g białego sera 2 żółtka duża szczypta soli (najlepiej 1 łyżeczka) Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy placuszki grubości około 0,5 cm i pieczemy je z obu stron na blasze kuchennej lub suchej patelni. Prozioki z białym serem - kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych specjałów znajdziecie w zakładce
Trzeci talerz
Półbagietka 117jasnej mąki pszennej 325 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych drożdży) Półbagietki – wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepiło się do dłoni. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie dzielimy(...)ciasto na 4 równe części i z każdej z nich formujemy bułki w postaci długich, dość cienkich wałków o długości 25-30 cm. Lekko oprószamy mąką i układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny. Pewnie bardziej na dwie niż na jedną, aż bułki naprawdę porządnie wyrosną, tak pewnie niemal trzykrotnie
Marder&Marder Manufacture
Niemcy - Apfelkücherl, czyli jabłka w piwnym cieście 134Jedyną w zasadzie różnicą pomiędzy tymi i zwykłymi jabłkami w cieście, jest dodatek piwa w cieście. Tradycyjnie (tak mówią przepisy bawarskie) dodaje się piwo pszeniczne - Weißbier , ale można je nawet zastąpić wodą gazowaną (jeśli ktoś piwa nie pije). Składniki (4 porcje, 12-16 sztuk, zależnie od wielkości jabłek): - 1 łyżka margaryny - 100 g mąki (pół szklanki) - szczypta cukru(...)grubości (mniej więcej) 2 cm - jedno jabłko to 3-4 plastry. Nożykiem lub końcówką obieraczki wydrążamy środek. 3) Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany przekładamy zanurzone w cieście kawałki jabłek i smażymy po około 5 minut z obu stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręczniczkiem papierowym. W trakcie oczekiwania na wysmażenie wszystkich jabłek, gotowe możemy przechowywać w piekarniku rozgrzanym
Roślinożerni urlopowicze
Grysikowiec z truskawkami 128Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i kremem grysikowym. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie kilka chwil, a smak zachwyca. Możecie je przygotować zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi. Idealne będą truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. Można je także przygotować z samą galaretkę, ale proponuję jednak dodać ulubione owoce dla przełamania smaku. Składniki: 1 litr(...)równą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę jeszcze ciepłej masy i przykrywamy warstwą herbatników. Wykładamy pozostałą masę i wyrównujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ok 20 minutach układamy na cieście truskawki i zalewamy je ostudzoną galaretką. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego. Ciasto takie jak to najlepiej przygotować w prostokątnej tortownicy, gdy zdejmiecie rant, po stężaniu będzie się
Cynamonowe szczęście
Sernik wiedeński z polewą 114serników w moim domu. Łatwy do zrobienia deser na święta i nie tylko, który bardzo lubią zarówno domownicy, jak i moi goście. Składniki na sernik tworzą prosty przepis na ciasto. Podstawowy przepis na sernik wiedeński składa się z dużej liczby jajek i masła. Najczęściej jest 10 sztuk jajek i 200 g masła, u mnie jednak tego dobra jest mniej, gdyż(...)najlepszy sernik bez spodu . Tradycyjny sernik wiedeński nie musi być z polewą, wystarczy tylko oprószyć go cukrem pudrem i będzie świetnie smakować. Składniki na sernik tworzą umiarkowanie słodkie ciasto sernik , ale jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to powinien dodać całą szklankę cukru, a nie tak, jak u mnie 3/4. Sernik piec powoli i w niskiej temperaturze, wtedy będzie delikatny
Kuchcik gotuje
Rogale maślane 143odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj w dużej misce z solą. Wlej do mąki wyrośnięty zaczyn oraz wodę. Krótko wymieszaj i wyrabiaj chwilę. Do ciasta dodaj masło w temperaturze pokojowej i wyrabiaj przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel
Delicious Place
Chrupiące kotlety ziemniaczane 131Kotlety ziemniaczane to charakterystyczna potrawa dla kuchni polskiej, którego głównym składnikiem są ziemniaki, z którego sporządza się ciasto. Na Podkarpaciu są popularne takie z serem twarogowym oraz majerankiem. Mogą zawierać różne dodatki. Ciasto do smaku powinno doprawić się solą i pieprzem, a do ciasta można dodać także usmażoną posiekaną cebulę, mięso lub wędzoną rybę np. dorsza. Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują
ProstePesto.pl
Zdrowe, domowe fast foody 121tygodniu również Wam się spodoba. Przepisy są bardzo proste do zrobienia i nie wymagają dużo czasu i zachodu – każdy można zrobić w kilkanaście minut (wyłączając czas na rośnięcie ciasta). Dania są naprawdę smaczne i nie jest to tylko nasze zdanie, ponieważ mamy potwierdzenie dwójki jurorów: Dominiki i Piotrka, naszych przyjaciół, którzy wspólnie z nami gotowali i próbowali każdego domowego fast(...)masłem. Zobacz przepis na burgery oraz na bułki do hamburgerów Czwartek: Pizza z mąki pełnoziarnistej Robiliśmy już mnóstwo przepisów na pizzę, ale ten jest jednym z najbardziej urzekających. Ciasto nie musi wyrastać godzinami – jest gotowe w 30 minut. Ma wspaniały smak i konsystencję, dzięki dodatkowi – uwaga – jogurtu. No i jest zdrowa, gdyż ciasto jest z mąki pełnoziarnistej. Zobacz przepis Piątek
Niedzielny kucharz
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 128najbardziej legendarna potrawa kuchni gruzińskiej, posiadająca olbrzymią ilość odmian. Słowo “chaczapuri” jest połączeniem gruzińskich słów oznaczających twaróg (chacza) i chleb (puri). Obowiązkowym elementem chaczapuri jest więc gruzińskie ciasto chlebowe, któremu poświęcimy jeszcze osobny akapit, oraz nadzienie z dodatkiem sera twarogowego. W Polsce rozpoznawalne jest przede wszystkim chaczapuri w postaci charakterystycznie zwiniętego placka z serem i wybitym na górze(...)nadzieniem z mięsa (wołowego, wieprzowego lub jagnięcego), szpinaku albo sera. Dość istotny jest sposób jedzenia chinkali. Pierożki powinno się spożywać bez użycia sztućców. W pierwszej kolejności należy przygryźć ciasto w pobliżu “ogonka”, znajdującego się na górze, i wypić znajdujący się w środku gorący płyn. Następnie konsumujemy pierożek wraz z zawartością, pozostawiając jednak ogonek, który zazwyczaj jest zakalcowaty. Czacza
ProstePesto.pl
Culurgiones – włoskie pierogi z ziemniakami, serem i miętą 141Poziom trudności: łatwe (no, prawie 😉 prawidłowe sklejanie Culurgiones wymaga jednak nieco wprawy) Czas przygotowania: ok 20 minut Czas wykonania: ok. 90 minut Składniki (na ok. 30 szt. Culurgiones ): 1. Ciasto: 150g mąki pszennej (najlepiej włoska farina „00”) 100g mąki z twardej pszenicy (semola rimacinata) 125g ciepłej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli 2. Nadzienie: 0,5kg ziemniaków (najlepiej odmiany(...)sera Pecorino (idealnie pół na pół fresco i stagionato ) garść świeżych liści mięty 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy na minimum 30 minut by „odpoczęło”; ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (pamiętamy, że ser, który także jest składnikiem nadzienia
Pasta Po Polsku
Chatka Puchatka z malinami 113CHATKA PUCHATKA czy BABY JAGI? jak się u Was nazywało to ciacho? To popisowe ciasto naszej babci z sera koziego(!) i na maśle☺️ Nasza wersja jest z odchudzoną serową masą jak na sernik gotowany😋 Proste a jakie pyszne i efektowne 👌 Macie swój sposób na chatkę? Składniki: -ok 36sztuk ciastek typu herbatniki -3x 250g twarogu chudego -3 jajka -2łyżki
Candy Pandas
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 773Ciasto z rabarbarem i kruszonką to proste i szybkie do przygotowania ciasto ucierane. Kruszonka idealnie pasuje do kwaśnego rabarbaru. To super przepis na każdą okazję. - najprostsze ciasto z rabarbarem - szykowanie zajmie Ci tylko 25 minut - przepis nawet dla osób początkujących w kuchni
AniaGotuje.pl