ciasto - 164325 przepisów (strona:4497/10955)

Ciasto czekoladowe bez mąki 210

Pyszne ciasto czekoladowe bez mąki, białego cukru i z niewielką ilością oleju. Nie jest ciężkie i wilgotne jak brownie i smakowało wszystkim bez wyjątku!  Przepis znalazłam u Natchnionej i zapewniam, że jest niezawodny! SKŁADNIKI:  4 jajka 150 gorzkiej czekolady 200 g mąki migdałowej 100 g ksylitolu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/4 łyżeczki sody(...)ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z ksylitolem i olejem na pulchna masę, wlej rozpuszczoną czekoladę, migdały z proszkiem i zmiksuj. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam tortownicy o średnicy22 cm). Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni - do suchego patyczka. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem lub podaj

Kuchnia bezglutenowa
Tarta cytrynowa z bezą 211

Pyszne ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny. Kruchy spód, delikatna masa i chrupiąca beza, ta tarta jest bardzo dobra:) Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150 g schłodzonego masła 80 g cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste) Masa 4 jajka 1 żółtko 300 ml śmietanki … Czytaj dalej Tarta cytrynowa

gotuj ze mną
Słodkie francuskie zawijasy z konfiturą 193

Proste w przygotowaniu, tanie i smaczne zawijasy które napełnią Waszą michę !!!. Składniki: Rolka ciasta francuskiego ulubiony dżem, konfitura lub marmolada roztrzepane 1 jajko trochę cukru Przygotowanie: rozwijamy ciasto, smarujemy dżemem i posypujemy cukrem wg uznania zawijamy ciasto w rulon i kroimy na 2-3 cm kawałki układamy na blasze z papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną cukru pieczemy

Studencka Micha
Ciasto Poduszkowiec 261

Tyle razy widziałam to ciasto na rożnych bloga i stronach w internecie, że musiało się ono znaleźć na liście do wypróbowania. Wypróbowałam i nie żałuje, jest bardzo smaczne :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm składniki na murzynka: 3 jajka kl L 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju(...)Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W trakcie mieszania dolewamy olej oraz wodę lub napój ewent. mleko. 2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. 3. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy ją do woreczka, odcinamy

Gotowanie...to proste !
DOMOWA WUZETKA 238

smakują i myślałam,że trudno się je robi.Zaczęłam szperać w necie i znalazłam blog ALI i stąd właśnie pochodzi przepis na to ciasto.Robi się je łatwo i ciasto wychodzi obłędne :). Zapraszam na przepis :). SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek 2 łyżki kakao 7 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa(...)cukier i żółtka i ubijamy ok.3-4 min. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia przesiewając przez sitko,dodajemy także kakao.Mieszamy lub ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze kakaowe ciasto na blachę.U mnie forma miała wymiary 30x26cm.Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok.25-30 min.do suchego patyczka :). Kiedy nasz biszkopt wystygnie

Mała w garnku miesza
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ 257

ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć

Zrób to smacznie
Ciastka Pieguski + film 178

trakcie ucierania dodajemy jajko i wszystko razem łączymy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Mleczną i gorzką czekoladę kroimy w niewielką kostkę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałki po czym wrzucamy do ciasta i dokładnie wszystko łączymy. Wilgotnymi dłońmi formujemy(...)ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczamy łyżką nadając im pożądany kształt. Ciastka pieczemy w piekarniu rozgrzanym do temp 180 st. C około 15 minut a po upieczeniu wystudzamy na kratce.   Artykuł Ciastka Pieguski + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ciasto Szafirowa Fala 1832

zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu na stronie TARKA I MIARKA

Dziś Ja gotuje
Ciasto pomarańczowe 250

się nieustannie w domu przyjaciół. Zapach pomarańczy zagościł dziś w mojej kuchni. I nie tylko. Smużka tego zapachu przedostała się do każdego pomieszczenia. Niepostrzeżenie cały dom wypełnił zapach pomarańczy. Ciasto pomarańczowe www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 200 gram masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 pełna szklanka mąki pszennej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka(...)jajko - miksować.  Dodać skórkę z pomarańczy - miksować.  Do tak powstałej masy dodawać stopniowo trochę mąki - trochę soku - trochę mąki - trochę soku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto przełożyć do tortownicy.  Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.  Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, nakryć ściereczką i wystudzić.  Polewa pomarańczowa: 1 szklanka cukru pudru

Kuchnia smaków
babka 210

ciepłe ,lecz nie gorące masło  i dalej ubijać  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników . Przełożyć 3/4 ciasta do formy z kominem ,wysmarowanej masłem i posypanej mąką . Do 1/4 ciasta dodać kakao ,wymieszać i włożyć ciemne do formy na ciasto jasne . Piec  w  nagrzanym piekarniku

w mojej kuchni
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 192

Pierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)posmarowania FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 400 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3-4 ząbki * jajo – 2 szt * sól, pieprz, papryka * pestki dynii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili i płaską łyżeczką kurkumy, dodajemy letnią

Ostra na Słodko
Makowiec na cieście francuskim 236

Już coraz bliższej do słodkiego piątku i weekendu, zatem prezentuję Wam przepis na makowiec. Niby prosty, zwyczajny, ale w swojej prostocie nie wcale taki zwykły. Smacznego! Składniki  na ciasto kruche: 30 dag mąki 30 dag masła 3 żóltka 3 łyżki wody proszek do pieczenia (na końcu noża) Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Składniki(...)Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać mak oraz resztę składników, ciągle mieszając. Ubić pianę z białek i wymieszać delikatnie z makiem (najlepiej drewnianą łyżką). Przygotowanie do pieczenia: Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć mak, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.asto Piec w temp. 180 stopni przez

psgotujemy
SZYBKIE ROGALIKI MAGDY 1414

dodać ziarenka z laski wanilii nadzienie np. krem typu nutella, marmolada, kawałki czekolady itp. Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, masła/margaryny, śmietany i ziarenek z laski wanilii zagniatamy ciasto , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części   i każdą z nich wałkujemy cienko   na jakieś 2-3mm, przykładamy(...)trójkątów, na szerszą część nakładamy np.nutellę i zawijamy do środka tworząc rogal, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia   ze skrawków które nam zostaną zagniatamy ciasto i również robimy porcję rogalików rogale pieczemy17-20 minut na złoty kolor   w piekarniku nagrzanym do 190ºC zimne można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Źródło:   Koleżanka Magda

Słodkie zapomnienie
Chaczapuri 210

łyżkami mąki. Dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części  . Wałkujemy, formujemy chaczapuri, nakładamy nadzienie , uklepujemy i wybijamy na każdy kawałek jedno jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Możemy upiec chaczapuri z mięsem w środku, wtedy dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy i nakładamy nadzienie .. można zetrzeć trochę żółtego sera, zawijamy i sklejoną stroną odwracamy do dołu, Odstawiamy do podrośnięcia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez

Gotowanie jest łatwe
Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową 332

tego jest smaczny. Zniknął u mnie błyskawicznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowy Sernik Zebra z Polewą Czekoladową Składniki: Ciasto: 1kg gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 220g cukru 4 łyżki kakao bez cukru 1 Cukier z wanilią Bourbon(...)ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100ml mleka + 3 łyżki 1 łyżka masła 1 łyżka kakao bez cukru Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera, wymieszać mikserem

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania