Ciasto francuskie z łososiem – przekąski na imprezę 303Nadchodzi czas karnawału, a więc przepisy przekąski na imprezę przydadzą Ci się na pewno. Proponuję przekąski z ciasta francuskiego – dziś ciasto francuskie... The post Ciasto francuskie z łososiem – przekąski na imprezę appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com
Rafaello 262momentu, aż masa będzie sztywna. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, ubijając na najwolniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać do masy. 3. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę(...)gładko). 6. Pod koniec miksowania, powoli wlewać letnią żelatynę. 7. Jeśli masa będzie rzadka odczekać chwilę, aż zacznie tężec i wtedy wylać ja na biszkopt. 8. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny. 9. Przed podaniem ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz cukierkami "Rafaello
Kuchenne aromaty
Aromatyczna babka pomarańczowa 173ugotowanym owocom, więc jest nie tylko ładne ale tez bardzo aromatyczne. Na upartego ten przepis można modyfikować innymi owocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie komponuje się z mocną herbatką Składniki na dwie keksówki o wymiarach 22×12 cm/tortownic(...)ułatwienia pracy i zblenduj je na gładką masę z bananami i olejem. Po powstałej pulpy dodaj cukier, ponownie zblenduj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (jeżeli masz to z termoobiegiem) przez 50-60 minut w zależności od wielkości form
greenscarf
Polewa lustrzana / Mirror Glaze 206cukierkami krówkami, czy tort w krowie łaty;) Postanowiłam, że wypróbuje przepis na mirror glaze i obleję polewą lustrzaną tort. Polewa lustrzana jest bardzo efektowna, można stosować ją na ciasta, torty, czy do deserów. Błyszczy się cudnie przez około dobę, później nieco traci swój blask. Może wydawać się nieco skomplikowana, ale w rzeczywistości to nic trudnego. Najważniejsze, aby ciasto(...)jest kilkakrotne przelewanie mikstury przez sitko aby usunąć " farfocle" i pęcherzyki powietrza. ( przy okazji studzimy polewę) Glazurę studzimy przed polaniem. Maksymalna temperatura to 33 stopnie. Pamiętamy, żeby dobrze schłodzić ciasto przed dekorowaniem go polewą mirror glaze. Notes Glazurę lustrzaną wylewamy na dobrze schłodzony deser lub tort musowy lub tort pokryty kremem innym niż mus upewniając się, że jego powierzchnia jest
Rusty Fork
Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami 260Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Wytrawne ciasteczka z serem cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka czarnych oliwek tarty cheddar kilkanaście pomidorków koktajlowych suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz(...)ostra papryka oliwa Przygotowanie: Pomidorki kroję w cienkie plasterki, oliwki także w plasterki. Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty, potem każdy kwadrat kroję skośnie na trójkąty, powstają 2. Na każdym układam porcje sera, talarki oliwek i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez
Zasmakuj Kuchni
Bounty -ciasto, które zachwyci 261Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka(...)minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Przekładamy ciasto. Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy. Całość zalewamy polewą czekoladową. Możemy gotowa lub robimy swoją
W kuchennym oknie Ewy
Sernik z Kruszonką 154CIASTO: SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki SZYMANOWSKIEJ POLSKIE MŁYNY 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki cukru kryształu 5 żółtek WYKONANIE: 1.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. 2. Ciasto podzielić na 3 części, 2/3 - wyłożyć na spód blaszki, 1/3 zamrozić na kilka minut. SER: SKŁADNIKI: 1 kg sera 3razy mielonego 1/2 margaryny 1 budyń śmietankowy 1 szkl cukru kryształu 2 całe(...)jajka WYKONANIE: 1.Margaryną utrzeć z cukrem, dodać jajka, budyń i ser. Całość dokładnie wymieszać. 2. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. PIANA Z BIAŁEK: SKŁADNIKI: 5 białek 1 szkl cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: 1.Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2.Wyłożyć na ser. 3.Ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć
Dziś Ja gotuje
Ciasto dyniowo - pomarańczowe 194Bardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi. 800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno(...)następnie dodawać małymi porcjami cukier Białka dodać do masy dyniowej i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x24 cm), piec około 50 minut w 180*C. Przestudzone ciasto polać polewą i posypać orzeszkami
Jadło i czytadło
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 270cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch
Kulinarna Patilogia
ROLADA MAKOWA 181bułki tartej 1 białko 1 jajko 1 cukier waniliowy 180 g cukru pudru 2 łyżki miodu 100 g posiekanych migdałów 100 g rodzynek namoczonych w wiśniówce PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Mąkę przesiewamy i si ekamy z masłem. 2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę (powinna być w temp. pokojowej). 3. Mokre składniki mieszamy z mąką(...)masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. 4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h NADZIENIE: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. 2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy. 3. Dzielimy na części na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem
Marcepanowa kuchnia
Sernik dyniowo – piernikowy 183skórką pomarańczową na spodzie z herbatników z dodatkiem imbiru. Wierzch to czekoladowe ganache. Całość komponuje się idealnie! Sernik jest aksamitny i przepyszny. Jeśli lubicie piernikowe klimaty zapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki
Oryginalny smak
Pierniczki od razu miękkie 282pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej *** Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta *** *** Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką *** *** Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem
Blog z Apetytem
Tort makowy z bitą śmietaną i pomarańczami (bezglutenowy) 320podobny tort tyle, że z kremem mascarpone i pomarańczami. I zakochałam się w takim wydaniu! Postanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki(...)Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce maku, aż do jego wyczerpania. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją masą makową. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 1 godzinę. Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, przekroić ciasto na dwa blaty. Ubić na sztywno śmietankę
Kulinarne Inspiracje
Pierniki 2506+ do 60 min Łatwe Tanie Przepis na ekspresowe świąteczne pierniki dla spóźnialskich. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich
PysiaGotuje.pl
Piernik dla zabieganych wg Aleex 216staropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta na talerzyku. A więc jeśli nie macie niczego w zanadrzu na święta, skorzystajcie z tej receptury. Na pewno będzie pysznie. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 4 łyżki kakao • 4 łyżki(...)dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. 5. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Masę wlać do 2 foremek o wymiarach ok. 8 x32 cm wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 - 35 minut (do suchego patyczka). 7. Wyjąć ciasta
W mojej kuchni