31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 251etnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na minimum(...)godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości - ja wykorzystuję piekarnik z jedynie włączonym światłem. Pierarnik nagrzewamy do 210*C. Z wyrośniętego ciasta wyrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości dłoni, lekko rozplaszczamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Bułeczki umieszczamy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Każdą bułeczkę na nacięciu smarujemy niewielką ilością miękkiego masła - najlepiej używając
Symfonia Smaków
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 256rozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając całość. Zaraz po tym w mące robimy dołek wlewamy do niego rozczyn ze startym serem, oraz wbijamy żółtko. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30 minut do delikatnego wyrośnięcia. Po ok.30 minutach ciasto ponownie zagniatamy, następnie wyrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy
Symfonia Smaków
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 272które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto
Symfonia Smaków
Serniczki z murzynkiem - bez sera! 261Niedawno podałam Wam przepis na murzynka . Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie sera, a śmietany. Do tego odrobina aromatycznej wanilii i troszkę pokruszonego ciasta na wierzchu. Przed upieczeniem masa serowa jest dość rzadka, ale nie przejmujcie się tym, serniczki wyjdą idealne;) Inspiracja Składniki(...)plasterków murzynka lub babki (ewentualnie biszkopty), jajko, 400g śmietany 18%, 1/4 szklanki cukru, 1/2 laski wanilii, budyń waniliowy. Przygotowanie Z ciasta wycinać kółka o średnicy dna foremek na muffinki - najlepiej szklanką i ułożyć je w foremkach. Cukier utrzeć z żółtkiem. Dodać śmietanę, nasiona z laski wanilii oraz proszek budyniowy. Na koniec dodać ubite
Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 251Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczką cukru. Odstawić na 5 min, by zaczęły pracować. Do przesianej mąki dodać żółtka, margarynę, sól i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 10 dużych suszonych borowików, cebula, 2 jajka, olej, sól
Z miłości do słodkości
Słodkie grzybki z kremem 279Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, szklanka śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku (użyłam BackMit). Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić(...)wgłębienie na nóżki grzybka. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże budynie
Z miłości do słodkości
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 297budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć(...)drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut. Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować resztą bez oraz czekoladowymi serduszkami i cukrem błyszczącym. Tort przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkości
Tarta migdałowo - pomarańczowa 212unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:) Ciasto: 100g mąki, 3 łyżki kakao, 75 g masła, 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit), 50 g cukru pudru trzcinowego Diamant, jajko. Do miski(...)wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp
Z miłości do słodkości
Rogaliki nadziewane masą orzechową 219Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do francuskiego. Jednak najlepsze w nich jest nadzienie - na pierwszy rzut oka wygląda jak czekolada, a w rzeczywistości są to zmielone orzechy i kakao. Jedne z najlepszych rogalików, jakie udało mi się upiec;) Polecam(...)tylko na Tłusty Czwartek... Ciasto: 200g mąki pszennej, 200g serka homogenizowanego waniliowego, 100g masła, 100g margaryny, 2 czubate łyżeczki cukru pudru. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Nadzienie: 100g zmielonych
Z miłości do słodkości
Herbaciana babka z pieprzem 194Niedawno otrzymałam aromatyczną paczuszkę pełną przypraw od Skworcu. Kilka z nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru(...)pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać nożem, by składniki się połączyły. Wlać herbatę, dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na dość duże kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę - keksówkę, równomiernie rozprowadzić i piec około 60 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkości
Fougasse mistrza Hamelmana 227soli, 79g wody. Drożdże połączyć z letnią wodą, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki z solą. Zagnieść. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 15godzin. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej, 48g mąki pszennej razowej, 255g wody, 6 g soli, 3 g drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki czarnych oliwek. Mąki(...)zaczyn. Mieszać 3 minuty. Partiami dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki oliwki, krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie równe
Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 213chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, czubata łyżka proszku(...)pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać
Z miłości do słodkości
Etlie Pide - turecka pizza 300turecką, która wcale nie przypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:) Ciasto: 200g mąki pszennej, 150ml wody, 4 łyżki oleju rzepakowego, 15g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać(...)odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Dodać do mąki. Dodać sól i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Farsz: 350g mielonej wołowiny, duża cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka krojonych pomidorów
Z miłości do słodkości
Wielkanocny zajączek limonkowy 171puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka. Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca(...)zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki. A jeśli nie macie czasu na pieczenie to pyszne babki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkości
Ciabatta 215mąki pszennej tortowej, 175 g mąki chlebowej, 250 g wody, 2 g świeżych drożdży. Mąki przesiać, dodać drożdże i wodę Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć i odstawić na około 20 godzin. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej tortowej, 250g chlebowej, 10g świeżych drożdży, BIGA, 350g wody(...)soli, 50g oliwy z oliwek. Mąki przesiać, dodać pokruszone drożdże. Dać wyrośniętą bigę, wodę, sól i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz. w ciepłe miejsce. Uciskając nadać ciastu kształt prostokąta. Pociąć na 5 pasków, każdy złożyć na 3 i ułożyć złączeniem do dołu. Następnie delikatnie rolować w przód
Z miłości do słodkości