Babka z kakao 194Babka to zdecydowanie najbardziej obowiązkowe ciasto na naszym świątecznym stole;)) Ten przepis pamiętam z dzieciństwa, ponieważ taką babkę zawsze piekła moja mama. Zresztą do tej pory często ją u niej zajadamy. Ja też czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki: 6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej, czubata szklanka cukru, 2 szklanki(...)całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec
Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 190mąki żytniej, 200g białej mąki orkiszowej, 200g wody, starte jabłko. Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn, 350g białej mąki orkiszowej, 300g mąki pszennej chlebowej, puszka pomidorów, 15 g soli morskiej, łyżka miodu, 2 łyżki sezamu, do posypania: sezam(...)siemię lniane. Do zaczynu dodać zmiksowane na papkę pomidory. Dodać miód, sezam i sól morską. Stopniowo dodawać przesiane mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozklepać, złożyć do środka "na cztery" i włożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę. Po godzinie
Z miłości do słodkości
Majowa Piekarnia - Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 238kostkę. Posypać solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne 20 minut w temp. 200st. Przestudzić. Ciasto właściwe: 600g mąki chlebowej, wyrośnięty zaczyn, 1 i 1/4 szklanki letniej wody, łyżka soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), upieczone ziemniaki. Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, przesianą(...)Zmieszać tylko do połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać ręcznie około 6 minut. Dodać ziemniaki, wrobić je ręcznie do ciasta. Uformować kulę, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Po 40 minutach ciasto złożyć jak kopertę, odstawić na kolejne 40 minut i znowu powtórzyć czynność. W sumie powtarzać 3 razy
Z miłości do słodkości
Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli 272troszkę przerobiłam, ponieważ moje nadzienie jest czekoladowo - cynamonowe. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, pięknie wyrosły i co najważniejsze wszystkim bardzo smakowały:)) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu! Ciasto: ok.720 g mąki pszennej, 45 g świeżych drożdży, 2 jajka, 100g cukru, 100g masła lub margaryny, 400 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli. Mąkę(...)zmieszać z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami. Masło stopić. Mleko rozkłócić z jajkami. Ubijając trzepaczką dodać masło. Mieszanką zalać suche składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm. Nadzienie: 100g kremu czekoladowego, 50 g masła, 50g cukru
Z miłości do słodkości
Bułeczki tureckie 221chlebowej, 25g świeżych drożdży, 340g letniego mleka. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej, jajko, 50g brązowego cukru, 20g tartych migdałów, łyżeczka soli, 50g masła, 50 g suszonej żurawiny, jajko z mlekiem(...)ziarna do posypania. Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć
Z miłości do słodkości
Pizza ziemniaczana 507Ziemniaczanego tygodnia. Co do samej pizzy, to jedyny trud jaki sobie trzeba zadac to tarcie ziemniakow. Poniewaz jednak trzemy ja na srednich oczkach nie jest to zajecie szczegolnie ciezkie. Ciasto jest dosc proste, takie jak na pizze byc powinno. W polaczeniu z dodatkami tworzy pozywne danie. Oczywiscie moje dodatki podyktowane byly tym co bylo aktualnie w lodowce, ale jak ktos(...)smazenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola. Przygotowane ciasto wykladamy na natluszczona blache do pizzy lub forme od tarty. Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°C W tym czasie umyta papryke kroimy w paski
Przysmaki Karolki
Buchty - "czeska lekkosc bytu" 309lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut. Reszte cukru ucieramy z zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola. Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter. Ciasto bedzie dosc lepkie. Wyrabiamy je na gladka mase(...)ostudzone maslo. Znow wyrabiamy do chwili az wchlonie sie caly tluszcz i zacznie odchodzic od dloni. Odstawiamy na okolo 2 godziny az podwoi swoja objetosc. Po tym czasie z ciasta formujemy male buleczki, do ktorych wkladamy po lyzeczce powidel sliwkowych. Ciasto moze sie lepic do rak wiec mozna dlonie opruszyc maka. Buleczki wkladamy do naczynia zaroodopornego wysmarowanego tluszczem lub ukladamy
Przysmaki Karolki
W poszukiwaniu babki 199poki co na pierwszy ogien poszla babka z nutella. Przyznam, ze skusilam sie na ta nutelle i choc sama jest jak dla mnie zbyt slodka, to jako dodatek do ciast sprawdza sie znakomicie. Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam(...)tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki zostaly juz upieczone, za oknem pojawilo sie sloneczko, ktore bardzo niesmialo
Przysmaki Karolki
Swiateczny sernik 218pierwszy raz od dawna gotowanie i pieczenie nie sprawilo mi takiej przyjemnosci jak zwykle. Przyznam, ze gdy zabieralam sie za pieczenie sernika to mialo to byc zupelnie inne ciasto niz to, ktore widnieje na zdjeciu. Przepis byl zupelnie przypadkowy, a o wyborze zdecydowalo, wygladajace bardzo kuszaco, zdjecie. Przez chwile zapomnialam, ze zdjecia w gazetach kulinarnych mijaja sie z rzeczywistoscia(...)prawie zawsze sa mocno poprawiane. Oprzytomnialam zaraz po tym jak zrobilam mase serowa, ktora byla zbyt luzna i nie byla w stanie utrzymac warstwy ciasta. Poeksperymentowalam wiec i do przepisu wprowadzilam pare swoich zmian. Sam sernik tez przygotowalam w zupelnie innej formie, co mysle, ze bylo doskonalym rozwiazaniem. Do tego jego piernikowo-pamoranczowy smak utwierdzil mnie w przekonaniu
Przysmaki Karolki
Tarta na zabicie nudy 203zrobic jeszcze jakies male co nieco. Najwazniejsze, ze pod reka ciagle zostaly foremeczki do mini tart :) Tak wiec do dziela... Mini tarty z budyniem i jablkami skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyn waniliowy lub smietankowy na 0,5 litra mleka 1 szklanka mleka 2 jablka brazowy cukier do posypania wykonanie: Budyn nalezy przygotowac wedle zalecen na opakowaniu, zmniejszamy tylko(...)ilosc mleka z pol litra na 1 szklanke. Jesli jest to budyn bez cukru nalezy go doslodzic. Budyn ma byc dosc gesty. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kola i wyklaamy nimi foremki do tart. Na ciasto kladziemy papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczmy przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy
Przysmaki Karolki