ciasto - 164325 przepisów (strona:4361/10955)

TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BOTWINKĄ! 247

BOTWINKĄ! SKŁADNIKI: - świeża botwinka + 2 małe buraczki - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 2 ząbki czosnku - 200ml jogurtu greckiego - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy  - 1 łyżka mąki pszennej na ciasto: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE: Mocno schłodzone masło zagniatamy z w/w składnikami.  Wyrabiamy na jednolite ciasto(...)Schładzamy 30 minut w lodówce.  Dno i boki formy wysmaruj tłuszczem. Wyłóż ciastem, podpiecz w piekarniku 8 minut. W dużej misce roztrzep jajka, mąkę, dodaj sól i jogurt. Posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych częsci, pokrój na 2,5 cm kawałki. Na podpieczonym cieście ułóż plasterki buraczków, posiekaną botwinkę, szparagi, zalej masą

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANE BANANOWE NALEŚNIKI Z OLEJEM RZEPAKOWYM! 284

banany -  200 g serka waniliowego - 1 jajo - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmeitany 18% - 3 łyżki miodu eukaliptusowego lub wielokwiatowego - masło do wysmarowania formy Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i za pomocą miksera, na dużych obrotach mieszamy masę, tak oby powstała jednolita, gładka konsystencja ciasta. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajcie 1/3 szklankę wody. Dzięki dodatku(...)oleju rzepakowego do ciasta, nie musimy go dolewać na patelnię za każdym razem jak smażymy naleśniki. Oczywiście używamy wysokiej jakości patelni najlepiej teflonowej.  Smażymy na dużej patelni naleśniki.  Przygotowujemy formę smarujemy masłem. Banany kroimy na plastry. Jogurt, serek i jajo mieszamy za pomocą trzepaczki w misce, aż do uzyskania gładkiej masy. Kilka plastrów bananów układamy na dnie naczynia

SMYKWKUCHNI
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 225

pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża botwinka, z dodatkiem czosnku i serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki(...)łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko zagniatamy, schładzamy 30 minut w lodówce, wylepiamy foremki ciastem (zostawiamy 1/5 część do stworzenia kratownicy na tartaletkach. Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami i oscypkiem 171

głównej z dodatkiem podhalańskich oscypków. Piękne i pyszne połączenie.  Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI : NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi(...)posiekaną cebulką i czosnkiem, około 4-5 minut.  W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka, białka, jogurt i przyprawy, dodajemy podsmażone składniki. Wylewamy od razu na podpieczone ciasto (ciasto po wyłożeniu formy pieczemy 10 minut), 1/2 pęczka zielonych szparagów która nam została, układamy wzdłuż, na nich układamy pokrojone oscypki. Pieczemy 30 minut! Smacznego! Zapraszam na mój profil

SMYKWKUCHNI
Ravioli z jagodami! SEZON JAGODOWY! 266

łyżki oliwy z oliwek - 2 -4  łyżki letniej wody Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione(...)ciasto przykrywamy ściereczka, odstawiamy na 10 min. Za pomocą wałka formujemy prostokąty.  W odrębnej miseczce, mieszamy jagody, z cukrem i 1 łyżką mąki pszennej. Na wycięte kwadraty, nakładamy jagody, brzegi sklejamy za pomocą widelca. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy łyżeczkę soli, na wrzątek wrzucamy ravioli, jak wypłyną na wierzch, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minuty

SMYKWKUCHNI
Francuskie ciastka z wiśnią nadwiślanką 295

sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:)  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego,  250g wiśni nadwiślanki ChNP,  50g gorzkiej czekolady,  łyżka żelatyny,  3 łyżki cukru,  300ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić(...)trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Odchudzona pizza. 556

muszę się poddawać szalonemu porankowi, kawa i bułka i biegiem do pracy. Tak więc łącząc troszkę mniej zajęty poranek z dużą wybrednością kulinarną, powstała odchudzona pizza. Na cieniutki cieście z minimalną ilością odtłuszczonego żółtego sera, a zamiast sosu jogurt naturalny. Składniki: 50 g mąki 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżki oliwy(...)ząbek czosnku ser żółty (odtłuszczony) szynka (wędlina) pomidor oregano Łączymy wszystkie składniki (pomijając na początku wodę). Wodę dolewamy po łyżeczce sprawdzając konsystencję, gdy wszystkie składniki się zlepią przestajemy dolewać (ciasto powinno być dość suche ale elastyczne). Rozwałkowujemy cienko ciasto, kładziemy na papier do pieczenia. Smarujemy sosem składającym się z jogurtu naturalnego, ketchupy i czosnku (proporcje dowolne zależnie od preferencji). Nakładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Ciabatta... 199

pierwszej kolejności robimy bigę (zaczyn). Do 250 g mąki dodajemy pół łyżeczki drożdży i 150 ml ciepłej wody. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Przykrywamy i odstawiamy na 12h. Ciasto w tym czasie urośnie i opadnie. Po 12 h przygotowujemy 2 łyżeczki drożdży i rozrabiamy z 300 ml letniej wody i całość mieszamy z przygotowaną bigą, dodajemy 250 g mąki(...)czym ponownie mieszamy. Przykrywamy odstawiamy na 2h. Gdy ciasto podwoi objętość dolewamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne (bez grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta szpinakowo - serowa. 194

znam takiej osoby. To co najfajniejsze jest w tarcie to fakt, że możemy zrobić ją tysiąc razy i za każdym razem zupełnie inaczej, wszystko zależy od naszej kreatywności. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 zółtko trochę soli 50 ml wody farsz: szpinak (najlepiej świeży ale może też być mrożony) ser pleśniowy lazur ser mozzarella (oczywiście(...)masła Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta brokułowa. 187

Któregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 271

kolejna propozycja na odchudzone gotowanie  ( tutaj info o co w tym wszystkim chodzi). Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu".     Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (potrzebowałam dodatkowo bardzo dużo mąki do podsypywania, do samego ciasta też dodałam trochę więcej) ok. 1 szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula(...)ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże) i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól - mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami, oliwę i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu

Brzuszki Łakomczuszki
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 258

czarne   ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich przetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki  0,5 szklanki cukru + 1 łyżka 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka(...)drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , wlać do mąki , dołożyć serek i wyrabiać haczykami miksera ok 2 min. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i ponownie zagnieść , Gdyby ciasto było za rzadkie mozna dodać jeszcze troszkę mąki. Ciasto podzielić na 4części . Każda z nich kolejno rozwałkować na prostokąt

Malinowa Kawiarenka
Jagodzianki na twarożku 227

Sezon jagodowy w pełni więc nie może zabraknąć jagodzianek. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu z wiaderka z inspiracją był przepis od Sweet Orange . Jagodzianki są bardzo puszyste i rewelacyjne w smaku. Polecam również jagodzianki na oleju klik oraz  z tego przepisu klik . Jeśli o mnie chodzi najlepsze są te na oleju. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę

Ala piecze i gotuje
Zakręcone jagodzianki 235

mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z malinami 215

dłuższego czasu przymierzałam się do ciasta z zapiekanym kremem, a gdy zobaczyłam ostatnio te tartatelki na blogu Crispy Biscuits wiedziałam, że muszę je zrobić. Tym razem nie było żadnych wymówek. Wszystkie składniki miałam w domu, więc wystarczyło wziąć się do pracy. Efekt – wyszły pyszne ciacha do kawki i książki. Składniki na 7 tartaletek Kruche ciasto: 2 żółtka 3 łyżki zimnej(...)wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 120 g zimnego posiekanego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski. Ciasto zagnieść dłońmi. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 min. Foremki nasmarować masłem, wylepić rozwałkowanym i wyciętym ciastem. Nakłuć widelcem. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Masa śmietankowa: 2 duże jajka

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania