Tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone 212goszczą w naszym jadłospisie i często wykorzystujemy je do różnych wypieków. Kolejnymi słodkościami w których zagościł pomarańczowy owoc są tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone Składniki na ciasto: - 150 g mąki - 80 g masła - 35 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 18% Składniki na nadzienie pomarańczowe: - sok i miąższ z połowy pomarańczy - 1 łyżeczka żelatyny - 1/4 szklanki gorącej wody(...)śmietany kremówki 30% - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki gorącej wody - skórka starta z połowy pomarańczy Dekoracja: cząstki pomarańczy. Składniki na 12 tartaletek. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, śmietanę i posiekane zimne masło. Gotowe wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta wylepiamy nim foremki i pieczemy
Kuchenne Wariacje
Empanady z mięsem 192Dzisiaj zapraszamy na empanady z mięsem mielonym. Są to delikatne, smaczne i pikantno-słodkie pierożki zrobione z ciasta francuskiego i pieczone w piekarniku Składniki: - 250 g mielonej wołowiny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g pomidorów - szczypta mielonego cynamonu - szczypta mielonego kminku - szczypta mielonej chili - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka posiekanej kolendry - 2 łyżki płatków migdałowych - sól(...)pieprz - 1 łyżka oliwy - ciasto francuskie - 1 jajko W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się już zeszkli dorzucamy mięso mielone i dusimy aż nam zbrązowieje. Teraz dorzucamy pomidory obrane i pokrojone na drobną kostkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, kminkiem, cukrem i octem. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy pomidory nam odparują
Kuchenne Wariacje
Krokiety z kapustą i grzybami 249Wigilie wyjmuję je z zamrażarki i obsmażam bezpośrednio przed podaniem. Smakują tak samo jak świeżo zrobione. Polecam." Krokiety z kapustą i grzybami (przepis własny) Składniki na 16 szt. Ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Farsz: 800g kiszonej kapusty 500g pieczarek 3 łyżki oliwy sól(...)wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia. Obrać i opłukać pieczarki. Pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pieczarki. Przygotować ciasto na naleśniki. Roztrzepać jaja z solą i pieprzem. Dodać mąkę, mleko, wodę i oliwę. Wyrobić na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt gęste można dodać więcej wody. Odstawić
Wiem co jem
Tort cappuccino 180zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)masłem czekoladowym i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia. Przygotować polewę. Śmietankę podgrzać do 50 °C. Zestawić z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą
Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-waniliowe 211roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu(...)której zwróciłam na nie uwagę, ponieważ mam zawsze ich nadmiar. Ponadto te 12 żółtek w kremie nieco mnie przeraziło, toteż zmniejszyłam ich ilość do pięciu. Szczególnego smaku nadają temu ciasto prażone orzechy laskowe i mocno czekoladowy krem. Jest doskonałe i wspaniale się prezentuje". Czytaj więcej
Wiem co jem
Faworki 179słodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania ciasta. Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze
Wiem co jem
Ciasto toffi na krakersach 406Specjalistką od tego ciasta w naszej rodzinie jest moja starsza siostra. Ja robiłam je chyba ze dwa lub trzy razy. Wczoraj były imieniny mojego męża, który jest wielkim miłośnikiem tego ciasta, więc nadarzyła się ku temu okazja. Zrobiłam więc od razu dwie duże blachy. Siostra używa zazwyczaj gotowego kremu karpatkowego. Dla mnie jest on zbyt słodki, zrobiłam go więc sama(...)moja wersja tego bardzo popularnego a zarazem pysznego ciasta." Czytaj więcej
Wiem co jem
Pizza z wędzonym kurczakiem 186Pizza z wędzonym kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz(...)skórki (nie jest to konieczne, ale moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie
Kuchenne zapiski Edyty
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 206proces jego przygotowania: Ljutenica Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą okazała się prawdziwym daniem fusion i, powiem nieskromnie, smakowała znakomicie :) Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500 2 dag świeżych drożdży ok. 2/3 szklanki letniej wody łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodałam szczyptę soli, czosnek granulowany, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Po tym czasie przebiłam
Kuchenne zapiski Edyty
Bliny drożdżowe, czyli moje ulubione puszyste racuchy 186pierwszy ogień idą bliny drożdżowe, które uwielbiam, a których zazwyczaj nie chce mi się ich smażyć. Cóż, z wiekiem robię się coraz bardziej leniwa :) Te powstały jako namiastka drożdżowego ciasta w czasie remontu kuchni, kiedy miałam odłączony piekarnik. Bliny drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 dag drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli(...)przygotowałam rozczyn, przykryłam go ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodałam resztę mąki, sól, cukier wanilinowy i utarte z cukrem jajka. Całość wyrabiałam mikserem do momentu otrzymania gładkiego ciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzałam olej i nałożyłam łyżką ciasto formując placuszki
Kuchenne zapiski Edyty
Kruche ciasteczka z makiem 201kolejny archiwalny przepis: obłędnie kruche ciasteczka z makiem. Ciasto jest trochę niewdzięczne w obróbce, dlatego wałkowałam je na silikonowej macie, ale opłacił się włożony w ich wykonanie trud. Jeśli ktoś przepada za kruchymi słodkościami, gorąco polecam upieczenie ich choć raz, a kto wie, może nawet na tym jednym razie się nie skończy :) Kruche ciasteczka z makiem Składniki: 120 g mąki(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak. Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni
Kuchenne zapiski Edyty
Racuszki z jabłkiem i bananem 241miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyłam z ciastem. Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę(...)Dodałam do ciasta i wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach, polałam płynnym miodem i posypałam wiórkami kokosowymi
Kuchenne zapiski Edyty
Kołaczyki z wędzonym białym serem 190zjadł z apetytem i zaczął fantazjować na temat innego farszu, za to córka stwierdziła, że da się zjeść, ale łba nie urywa. Cóż, o gustach się nie dyskutuje :) Składniki: CIASTO: 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody(...)wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH: do posmarowania łyżka stopionego masła do posypania kminek lub mak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek letniej wody. Drożdże wymieszałam łyżką, zasypałam je niewielką ilością zagarniętej mąki
Kuchenne zapiski Edyty
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie 209wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży. Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki(...)przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. Po upieczeniu gorący chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej. Obie fazy wyrastania ciasta trwały około 6 godzin
Kuchenne zapiski Edyty