ciasto - 164325 przepisów (strona:4245/10955)

Chleb pszenny z siemieniem lnianym 160

siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych) 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką. Najlepiej jakąś dużą drewnianą. Mieszamy około 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ciasto powinno nieco podrosnąć. Następnie przekładamy ciasto(...)foremek (stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleby pieczemy przez 1 godzinę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 142

posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g drożdży instant Pomidory kroimy na niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki(...)dolać trochę wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć objętość. Po tym czasie uderzamy w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką metodę

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 147

oliwek 3 łyżeczki estragonu 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g drożdży instant Oliwki kroimy na ćwiartki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki(...)dolać trochę wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć objętość. Po tym czasie uderzamy w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy dwa bochenki lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z budyniem 207

drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy ten etap i zrobimy tak: Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez budyniu i jajka do posmarowania bułek) mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia(...)godziny. Na pół godziny przed końcem wyrastania robimy budyń, według instrukcji na opakowaniu. I odstawiamy żeby nieco przestygł. Ciasto po wyrośnięciu uderzamy pięścią żeby odpowietrzyć i dzielimy na 10 równych części. Lepimy z nich kulki i spłaszczamy je dłonią (ewentualnie może być wałkiem jeśli wolicie). Teraz potrzebny nam będzie jakiś kubek, szklanka, czy coś podobnego o średnicy dna nieco mniejszej

Marder&Marder Manufacture
Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 168

miarę nam się połączy to dodajemy wodę i jedno żółtko. Całość szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto(...)krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 4 minut, tak żeby tylko lekko zmiękły. Studzimy i ścieramy na tarce. Mieszamy z pozostałymi jajkami (2 żółtka i 3 białka) i śmietaną na jednolitą masę. Kiełbasę chorizo kroimy w niewielką

Marder&Marder Manufacture
Zebra 221

wcześniej okazji nie było. A nawet niezły jest. Więc tak między jednymi a drugimi zwłokami (bo serial o zakładzie pogrzebowym jest) wyrwałem się właśnie do wpisania zebry na bloga. Ciasto i dobre i ładne. Takie miękkie i puszyste w środku. Łatwe w przygotowaniu więc polecamy do zrobienia, nie będziecie zawiedzeni. Ostatnio się tyle ciasta objadłem, że już nie daję rady(...)szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wciąż miksując dodajemy żółtka. Miksujemy aż składniki się połączą

Marder&Marder Manufacture
Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem - Farsz Niepodległości 2014 189

uwielbiam jajka w każdej postaci. Postanowiliśmy zatem jako farsz użyć ricotty i żółtka (które zresztą genialnie się rozpływa po przekrojeniu), a jako polewy roztopionego masła z szałwią. Potrzebujemy: na ciasto: 50 g mąki semoliny 200 g mąki tortowej (typ 450) 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki oliwy ok. 5 łyżek zimnej wody łyżeczka soli na farsz: 250 g ricotty(...)oraz sokiem z limonki, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Farsz najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i tak nakładać do ravioli. Masło przygotowujemy rozpuszczając masło i dodając posiekaną szałwię. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy koła nie mniejsze niż 9 cm średnicy. Nakładamy farsz, zostawiając środek pierożka pusty. W sam środek wybijamy żółtko, przykrywamy drugim kołem i porządnie sklejamy. Ravioli

Marder&Marder Manufacture
Tarta z kurkami i serem ricotta 162

zamrażalnika, to oczywiste. Kto późnym latem planuje, ten w zimę objada się kurkami :) Nazbieraliśmy, Madzia wpadła na pomysł żeby zamrozić, no i mamy teraz. Przy okazji odgrzebaliśmy jakieś zapomniane ciasto francuskie. Właściwie nie wiem skąd się wzięło w naszym zamrażalniku, bo w sumie nie jadamy takich rzeczy. Albo ktoś nam podrzucił, albo musiało kilka lat tam leżeć(...)czasie zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek 1 łyżeczka miodu 3 jajka 150 g sera ricotta 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta suszonego tymianku pieprz, sól Kurki

Marder&Marder Manufacture
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami 168

zakwasu żytniego 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 100 g orzechów laskowych Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce i łyżką wyrabiamy ciasto. Wystarczy tylko porządnie zamieszać do połączenia się składników, jakieś 3-5 minut. Przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo dwóch małych). Ciasto powinno sięgać mniej więcej do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Czas wyrastania zależy od paru czynników, m.in. od siły zakwasu, czy temperatury otoczenia. W każdym razie będzie to trwało około 12-16 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy (lub prawie do brzegów). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie ostrożnie i delikatnie wyjmujemy chleb z formy

Marder&Marder Manufacture
Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 182

prawda jest taka, że tarta jest genialna. Najlepiej smakuje lekko ciepła. Przepis wynalazłam chyba w listopadowym wydaniu KUCHNI i oczywiście poddałam lekkiej modyfikacji (inaczej nie byłabym sobą :)) Potrzebujemy: na ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie(...)cukru 2 jajka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki marmolady z pomarańczy Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową

Marder&Marder Manufacture
Paszteciki do barszczyku 169

czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa(...)oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części

Marder&Marder Manufacture
Chałka 203

mąki pszennej mak/sezam do posypania Nie lubimy komplikować spraw, które z natury rzeczy mają być proste więc zalecamy od razu wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Będzie to trwało jakieś 15-20 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie). Wyjmujemy ciasto na blat (w razie(...)potrzeby może być omączony) i dzielimy ciasto na 4 części. I każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą chałkę. Zaplatamy je tak jak na zdjęciu poniżej. zdjęcie z www.creativejewishmom.com Wykładamy uformowane chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 250

zagotować). Ale poza tym to właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu(...)tych, którzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi, ani się nie przypali. "YOGURT / YEAST DOUGH" - do przygotowywania domowego jogurtu, a także wyrastania ciasta drożdżowego. Podejrzewam, że to będzie jeden z najważniejszych dla nas programów. Zarówno domowy jogurt gości u nas każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki z białym serem 186

kaloryczności samych drożdżówek :) Ale kto by na to zwracał uwagę, gdy to takie pyszne jest. Potrzebujemy: na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy(...)około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie (ciężko to opisać więc wszystkie kroki staraliśmy się pokazać na schematycznym rysunku

Marder&Marder Manufacture
Quiche z grzybami 192

Teraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz,kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad! Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag masła szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18% Farsz: 1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki 1 cebula 3 łyżki masła gałka muszkatołowa(...)zioła prowansalskie do smaku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 3 jajka 150 ml śmietany 18% 10 dag sera gouda pęczek pietruszki naciowej Sposób przygotowania Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki. Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania