Knedle z truskawkami 182odrobinkę pysznych ziemniaczków :) Przygotowanie: 1. Ugotować ziemniaki na miękko, nastepnie przepuścić przez praskę. 2. Dodać pozostałe składniki,mąki dodać 300 g i następnie dodawać w zalezności od uzyskanej konsystencji ciasta; ciasto nie może się za bardzo kleić jednoczesnie nie może być zbyt ubite 3. Resztę mąki wykorzystać do odsypania stolnicy/blatu 4. Podzielić ciasto na około 3-4 porcje(...)Uformować walec i kroić plasterki jak na kopytka 6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek 7. Na środek placuszka kłaść truskawkę 8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką 9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz
KreatywnePiny
Pierogi z botwinką 179mąki typ 00 (która nadaje się nie tylko do pizzy). Im niższa liczba w typie mąki, tym bardziej pasuje do delikatnych wyrobów a więc na pierogi była idealna! Ciasto rozpływało się w ustach. Bardzo długo szukałam takiej mąki, okazało się, że jest dostępną na portalu Cabas.pl (czyli najsmaczniejszym bazarze w sieci!), z którym nawiązałam współpracę. To jeden z powodów(...)koncepcja „wielkiego internetowego ryneczku”, który daje dostęp konsumentom do naturalnej, tradycyjnej, certyfikowanej żywności prosto od producentów. Dla mnie bomba, wszak nie zawsze mam nastrój by iść na zatłoczony targ... ;-) Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego
Szefowa kuchni
Babka piaskowa z majonezem 234Obie mąki mieszam przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Następnie dodaję po łyżce majonezu ciągle ocierając. Masło roztapiam i dość gorące wlewam do ciasta. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30-35 min. Upieczoną odstawiam w foremce, aż całkowicie ostygnie, a ciasto zacznie(...)proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. Jeśli polewa jest zbyt płynna dodaję kolejną szklankę mleka w proszku, aż otrzymam pożądaną konsystencję. Polewą smaruję wierzch zimnego ciasta i posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową
Ciasteczkowy Potwór
Makaron z truskawkami 458Makaron z truskawkami tego dania nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Jest to szybka w wykonaniu, łatwa i pyszna propozycja na ciepłe dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jagielnik, czyli sernik bez sera;) 266Lubię piec ciasta, a jeszcze bardziej lubię je jeść:) Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto dyniowe, nie mogłam się tylko zdecydować jakie ma być konkretnie. Szuakłam, przeglądałam różne przepisy w internecie i nic mnie nie przekonało - a to za dużo roboty, tu nie mam wielu składników, itp. W niedzilę sie wzięłam i zrobiłam to, co lubię najbardziej - kulinarny eksperyment(...)byłam pewna co z tego wyjdzie, bo pierwszy raz piekłam jagielnik, ale się udało:) Ciasto bardzo dobre, bardzo sycące i co dla mnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa
pyszne zdrowości
Ciasteczka korzenne 273trochę inne niż zwykłe, z racji moich dietetycznych ograniczeń. Pierwszy raz piekłam ciastka z dodatkiem mąki sojowej. Trochę się bałam, że będzie ją czuć po upieczeniu, bo podczas wyrabiania ciasto miało dość specyficzny zapach. Na szczęście nie czuć nic a nic:) A jak pachniało kokosami, gdy się piekły! Mniam! Składniki: 190 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę 100 g mąki(...)suchych składników Wymieszać wszystko dokładnie, masa będzie dość kleista. Odstawić na około 15 minut aby len wchłonął trochę płynu Na końcu dodałam mąkę gryczaną aż do uzyskania plastycznego ciasta, wyszło około 100 g mąki Ciasto należy zagnieść i uformować kulkę, schować do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto. Ja lubię cienkie ciasteczka więc rozwałkowałam
pyszne zdrowości
sorbet arbuzowy 261składniki: 1000 g miąższu z arbuza 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wody wykonanie: Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy go na mniejsze kawałeczki i zamrażamy
Domowy Smak Jedzenia
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 663kamień się sprawdzi. Przeprowadzę jeszcze jeden eksperyment na dniach. Rozgrzeję kamień, wyjmę z piekarnika i wbiję na niego kilka jajek! No , ale dziś zrobimy sobie pizzę! Przepis na ciasto znajdziecie W TYM MIEJSCU! Dodatki do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie -mąką ECO pszenna od Młyn Kopytowa -oliwa z oliwek -utarty ser -łosoś wędzony, pokrojony drobno -papryka marynowana(...)domowo Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu. Natychmiast zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała. Pieczenie to faktycznie lada moment. Trzeba uważać ,aby się nie poparzyć. Ja wyciągnęłam kamień, aby dodatkowo
Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczki z siemieniem lnianym 156łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka miodu Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy wodę i siemię lniane, a następnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki, a jeżeli za gęste - wodę. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i łatwo odchodzić od palców. Następnie z ciasta formujemy kulki (ok. 10 sztuk
My Chcemy Jeść
Gryka Cake 186Kasze są zdrowe i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Składniki 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 opakowanie kefiru lub szklanka mleka owsianego 2 szklanki wody 3 jabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru Kaszę gryczaną(...)ostygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i odciskamy sok. Wystudzoną kaszę mieszamy z miodem i delikatnie blendujemy. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (użyłam margaryny roślinnej). Ciasto składa się z warstw kaszy i jabłek. Najpierw układamy warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy trzecią warstwą
My Chcemy Jeść
Leniwe bezglutenowe z sosem morelowym 204jajka - szczypta soli Dodatkowo: - sos morelowy ( przepis na blogu ) Leniwe robi się bardzo szybko, więc najpierw nastawiamy w dużym garnku posoloną wodę. Zanim się woda zagotuje przygotujemy ciasto. Ziemniaki i twaróg rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie przesiane mąki oraz jajka rozkłócone z solą. Wyrabiamy ciasto, łącząc wszystkie składniki. Ciasto będzie się lepić do rąk, więc wygodniej(...)robić to w rękawiczkach. Stolnicę posypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy wałeczek, lekko go spłaszczamy i tępą stroną noża robimy kratkę. Kroimy ukośne kluski. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy gorące polane sosem morelowym . Leniwe bezglutenowe z sosem morelowym, to moja wersja podania tych
mojewypiekiinietylko
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 376nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku
codojedzenia
Tort z truskawkami - urodzinowy 419przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki(...)galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy dokładnie kremem (wierzch i boki). Na górze układamy pokrojone truskawki i startą gorzką czekoladę
VioletoweKucharzenie
Maślane bułeczki z konfiturą 198zobaczyłam te śliczności u Dominiki , zakochałam się od razu! Chciałam natychmiast je zjeść, popić kawą lub ciepłym mlekiem, jak w dzieciństwie. Alternatywa dla drożdżówek, mnóstwo możliwości smakowych. Idealne ciasto drożdżowe, z którym fantastycznie się pracuje. Sama przyjemność. Składniki (na blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka(...)miski. Do mąki dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz sól. Całość wymieszać widelcem. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, dodać dwa rozkłócone jajka. Wymieszać całość widelcem. Wyrabiać ciasto ręcznie około 10 minut. Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut do 1 godziny
Garniec Magalie
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 194mała garść suszonych żurawin ok. 250 ml ciepłej wody 3 łyżki pestek dyni Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i drożdżami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. godziny). Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posypać pestkami dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu
Weekendy w domu i ogrodzie