ciasto - 164325 przepisów (strona:4116/10955)

Tarta z kurczakiem i pieczarkami 275

stolnicę i dodajemy do tego sól i masło. Masło siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy do tego wodę i całość ugniatamy ze sobą. Po uformowaniu kuli z ciasta, odkładamy je do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Siekamy w drobną kostkę cebulę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę(...)dodajemy pieczarki. Smażymy aż woda odparuje. Kurczaka kroimy na bardzo małe kawałki i smażymy na innej patelni. Po usmażeniu dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Dno musimy ponakłuwac widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut. Tak podpieczone ciasto wyjmujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
zupa krem z pomidorów 184

składniki: ok. 1500 g świeżych, mięsistych pomidorów (ja użyłam malinówki i bawole serca) 3 – 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 125 -200

Domowy Smak Jedzenia
serowe placuszki z sosem malinowym 164

składniki na placuszki: 300 g sera białego tłustego lub półtłustego 2 żółtka z świeżych jaj, najlepiej wiejskiech 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru

Domowy Smak Jedzenia
Makowy marmurek z serem i śliwkami 165

łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.  Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę  i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek.  Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru. Kolejno dodajemy(...)cytryny. Dobrze mieszamy mikserem. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem  i oprószamy mąką.  Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje  masy serowej i maku.  Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego  do temperatury

Pyszności Słodkości
Muffinki ze śliwkami na śmietanie i 4 urodziny bloga 235

gębie". Polecam te muffinki upiec jednak w wyższych foremkach (jeśli nie macie takich gotowych możecie je sami przygotować z papieru do pieczenia), dzięki temu będziecie mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)kostkę. Do jednej miski wlać olej, śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut

My simple kitchen
sernik z malinami i pieprzem 172

składniki na czekoladowy spód: 85 g czekolady gorzkiej 50 g cukru 20 g kakao 55 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 225

Ciasto na weekend! Rolada z malinami, którą ostatnio robiłam, a przepis Wam zdradziłam na blogu, została zjedzona do ostatniego okruszka. Była przepyszna. Postanowiłam upiec jakieś nieduże ciasto również z malinami, tak mi ten smak się spodobał. Myślałam i kombinowałam, stanęło na serniku z malinami i jeżynami, ale żeby nie było zbyt sztampowo to sernik z dodatkiem masła orzechowego. W końcu(...)jakie miałam w lodówce, więc przepis jest na małą tortownicę. Jeśli chciałabyś wykonać go w dużej formie wszystkie składniki pomnóż razy dwa.  Jestem bardzo zadowolona ze smaku tego ciasta, może wygląd tego sernika nie powala na kolana, ale smak i owszem. Masło orzechowe nadało aromatycznego posmaku, maliny kwaskowatości, a głębię smaku dopełnił ciepły sos malinowy z dodatkiem miodu. Czasami

SMYKWKUCHNI
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 257

kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin(...)ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku

karmelowy
Diabelska pizza + personalizowana deska obrotowa do pizzy od My Gift Dna - pomysł na prezent! 183

komuś uczucia, podziękować czy przeprosić. Takie prezenty sprawdza się na wielu okazjach np. ślubach, chrztach, urodzinach. Koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu bo na pewno wybierzecie jakieś cudeńka dla siebie! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Wierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka(...)czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu piri piri 1/2 czerwonej papryki 2 jasnozielone papryczki chili 2 ciemnozielone papryczki chili Oregano Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką

VioletoweKucharzenie
lody szpinakowe z czekoladą 165

składniki: 130 g liści szpinaku 50 g czekolady gorzkiej 2 zamrożone banany 400 g jogurtu greckiego 500 ml mleka (może być roślinne) wykonanie: Do misy Thermomixa

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z mięsem i pieczarkami 252

odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta z kurkami 233

czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)tartego żółtego sera Dodatkowo: szczypiorek pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, żółtkami i 3-4 łyżkami zimnej wody. Ciastem wyklejamy dno i brzegi formy do tarty. Ciasto na dnie tarty nakłuwamy widelcem i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na łyżce oleju

Smakowity Blog Kulinarny
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 177

łyżkami mąki, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i dokładnie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blachę

Zrób to smacznie
schabowy z pieczarkami i żółtym serem 213

składniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
domowe pesto z natki pietruszki 376

*składniki: 1 duży pęczek świeżej natki pietruszki 70 ml oleju słonecznikowego 70 g ziaren słonecznika sok z 1/2 cytryny (małej) sól, pieprz opcjonalnie: 1 ząbek czosnku

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania