Całuski z wiśniami 198Jednak w porę sobie przypomniałam, że jakiś czasu temu piekłam ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie komponuje się kwaskowatością wiśni i słodyczą lukru. Ciastka wyszły po prostu przepyszne! Rozeszły się w kilka godzin :) Porcja na około 32 sztuki (w zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy(...)cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy
My simple kitchen
Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową - IV 193rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
koktajl z ogórkiem i jarmużem 221składniki: 2 świeże ogórki gruntowe ok. 50 g świeżych liści jarmużu sok z 1/2 cytryny 100 ml wody miód do smaku wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy, kroimy
Domowy Smak Jedzenia
fasolka szparagowa z jajkiem, pomidorem i anchois 185składniki: 300 g fasolki szparagowej 1 duży pomidor 2 jajka mała puszka filecików anchois parę czarnych oliwek sól, pieprz wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy
Domowy Smak Jedzenia
Jak to czasem z autem bywa... I skandynawskie jagodzianki 186Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe lato! Sami powiedzcie - czy można im się oprzeć...? Drożdżówki z jagodami i kremem cynamonowym Składniki(...)letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon i sól. Dodać drożdże, mleko z masłem i roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: łyżką dokłądnie roztrzeć masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 221Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być lekko klejące, w razie potrzeby dodajemy mąki. Dodajemy posiekane drobno oliwki i zagniatamy, formułujemy kulę, obtaczamy w mace, układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto na wierzchu nacinamy ostrym
Moniki Smakołyki
Wytrawne ciasto z cukinii 271jednak, że o ile można poszaleć z dodatkami, to czasami jednak baza potrawy powinna być zgodna przynajmniej z ogólnymi zasadami. Pieczenia dotyczy to o wiele bardziej, dlatego pieczenie słodkich ciast zostawiam zwykle mojej mamie. Ciasto na słono, to inna bajka, tak mi się przynajmniej wydawało- nic bardziej mylnego. Zmieniłam proporcje składników i wyszedł cudowny gniotek. Dlatego po prostu(...)większym pietyzmem zwracając uwagę na gramatury- i wyszło cudownie. Teraz jest częstą przekąską, która czeka na swych amatorów w lodówce- nigdy za długo czekać nie musi ;) Przedstawiam przepis na ciasto z cukinią, świetne jako ciepły posiłek, jeszcze lepsze jako zimna przekąska. Przygotujcie następujące składniki: 400 g cukinii 200 g mąki 50 g parmezanu 100 ml oleju cebula 5 jajek
Pichceniomania
Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia) 333lubię zjeść sobie takiego gęstego grysiku z konfiturą ;)))) Od kilku dni jednak chodziła za mną nieodparta chęć zjedzenia tej pysznej kaszki więc postanowiłam przygotować z niej ciasto. Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się(...)mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Smakołyki Asi
kalafior z beszamelem 306składniki: 1 kalafior 300 ml mleka 2 łyżki masła + ok. 1 łyżka do zapiekania 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Kalafior oczyszczamy
Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z jagodami 192poniżej przepisu jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga Olgi Smile LINK . SKŁADNIKI Na ciasto do pierogów: 1 kg mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego około 400 ml bardzo gorącej wody Na nadzienie: 250 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Dodatkowo do podania: około 100 g masła cukier WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej po czym stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać by się nie poparzyć). Ciasto należy zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich. Ciasto na pierogi
Passions hobbies life
czerwony napój z buraka, marchewki i jabłka 211składniki: 200 g buraka 150 g marchewki 200 g jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny natka pietruszki wykonanie: Buraka, marchew i jabłko myjemy, obieramy. Przepuszczamy przez
Domowy Smak Jedzenia
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 231wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami(...)Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/ BosowKuchni Artykuł Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Ciasto podwójnie cytrynowe 347Składniki na ciasto mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 1/2 szkl masło, 250g jajka, 4 szt cukier, 1 szkl cukier waniliowy, 1 opak sok z cytryny, 1/3 szkl proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na polewę cukier puder, 1 szkl sok cytryny, 5-6 łyżek Przygotowanie Obie mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło(...)miski z utartym masłem przekładamy pianę z jajek, dodajemy mąkę z proszkiem oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do połączenia składników. Kwadratową blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180st, przez około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Cukier puder dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny, wylewamy na wystudzone ciasto. Odstawiamy na 2 godziny
Gotowanie moimi oczami
Pełnoziarniste drożdżówki z konfiturami bananowo-truskawkowym i rabarbarem 243mleko(tak by swobodnie wsadzić w nie palec/skropić nadgarstek) 3, Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę,sól,esencję waniliową rozpuszczone masło i ciepłe mleko. 4. Wyrób ciasto mikserem(odpowiednimi końcówkami) albo dłońmi do czasu aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut) 5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj(...)przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą. 6. W tym czasie umyj rabarbar (obierz jeśli łodygi są grube), pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. 9. Z każdej czesci uformuj placuszek, nałóż dżem i owoce na śreodek(o objętości
Fiolka w kuchni
ogórki kanapkowe w zalewie z curry 320składniki: 2500 g ogórków gruntowych, świeżych 750 ml octu 10% 750 ml wody 3 szkl cukru 1/2 -1 łyżka curry 1/2 łyżki kurkumy 2-3 ząbki
Domowy Smak Jedzenia