odpowiedni tekst. Najlepiej wydrukować i pociąć na paski 10cmX2cm. 30 dag mąki tortowej 8 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki oleju i jeżeli ciasto źle się zagniata dodać trochę śmietany szczypta soli. Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każdym położyć migdałek czy orzeszek(...)złożoną karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę, zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk. Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa. Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat w tym wypadku nie o jedzenie idzie. Jak zabawa, to zabawa. Młotek nie będzie
Kulinarny karnet ChristopheraFarsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 jajko 150- 200 ml wody 50 ml oleju 0,5 łyżeczki soli Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy(...)rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić
Kulinarny karnet ChristopheraStrawberries in a basket. Proponuję deserek, lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo. Składniki: Greckie ciasto filo Truskawki Kandyzowany por —po 3 szt .na porcję Kilka bezików 300ml śmietany kremówki 2 -3 łyżeczki gotowego syropu chilli z limonką i kolendrą Wykonanie. Płaty ciasta pokroić w kwadraty jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić(...)posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na drugi ( 4 sztuki) i włożyć do foremek. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski kandyzowanego pora. Syrop chilli z limonką i kolendrą
Kulinarny karnet Christopheranadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki 18cm są bardzo poręczne w jedzeniu. Składniki - 4 sztuki. Ciasto. 225g mąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody 1 łyżka oleju 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżeczki soli Nadzienie. 130g mięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor(...)łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche
Kulinarny karnet ChristopheraAromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów. Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym(...)specyficzny składnik, mianowicie eko mąka sojowa firmy Fresano( do nabycia tutaj ) . W mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż
peanutbuttermonstercukrem i 50 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć(...)bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułeczki układamy na blasze podsypaną mąką. Na każdej bułeczce nacinamy krzyżyk i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku
Moniki Smakołykizanim to nastąpi celebrujesz każdy miesiąc. Każdy pojedynczy dzień. Każdą milisekundę. Przynajmniej ja tak mam. P rzecież pierwsze pięć miesięcy obchodzi się raz w życiu! Stąd to ciasto. Którego miało teoretycznie nie być. Bo Stwórca. Bo sensor. I takie tam. Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec . Sesese! Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas ostatniego urlopu w Polsce(...)Taka próba generalna. Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć. Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście! No, to też. Ale ważniejsze po co jechali. "Piątnica" Gizmola. Wystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia. Dobry. Ale zawsze może
bastalenahehe i trzeba coś z nimi zrobić. Długo zastanawiałam się co? Urodził się pomysł tarty serowej i wyszła obłędnie, jest bardzo sycąca mimo, że nie zawiera mięsa. Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli trochę letniej wody farsz 300 g sera typu włoskiego 200 g sera gorgonzola 100 g parmezanu(...)jajko mała główka brokułu sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym (wycinam trochę większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 C. W misce
Niezły MłynekJeśli jesteście łasuchami to ten przepis jest właśnie dla Was!. Drożdżowe ciasteczka napakowane bakaliami i polane białym lukrem...kto ma ochotę? Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży pół szklanki ciepłego mleka lub śmietany 8 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Składniki na nadzienie; bakalie, dowolna mieszanka jaką tylko chcecie, łącznie potrzebujemy ok 40 dag, migdały(...)cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić na ok 15 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski dajemy pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto formując kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Na rozwałkowane ciasto ścieramy na tarce masło
Apetyczna babeczkarobię tą szarlotkę, to zawsze znika jeszcze ciepła:), mało kiedy ma szanse ostygnąć!. Jest prosta w wykonaniu, bez smażenia jabłek - co sprawia, że często do niej wracam :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić(...)oczkach. Dodać cukier, cynamon, wymieszać. Składniki na różową piankę: 5 białek 1 szklanka cukru 1 czerwony kisiel Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel. Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta, rozłożyć masę jabłkową, na jabłka wyłożyć ubitą pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok 1 godziny w tem 180C
Apetyczna babeczkadrożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw
Apetyczna babeczkaSernik z jabłkami jest pyszny. To wyjątkowe połączenie. Dla mnie lepszy od tradycyjnego. Oryginalne marmurowe patery znajdziecie na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szk mąki 1/3 szk cukru kryształu 3 żółtka 7 dag margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zarobić ciasto z wszystkich składników i odłożyć(...)foremkę. Na serze układać ćwiartki obranych jabłek. Piana: 3 białka 1/2 szk cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać równo na jabłka. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równo rozłożyć na pianie. Piec ok 1 godziny w tem 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaprzepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu można dodać jedno jajo(...)ciasto może się zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą
Apetyczna babeczkaCiasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją zapiekać w formie tarty, lub z zwykłej blaszce do pieczenia ciasta. Składniki na ciasto: 25 dag mąki pszennej lub krupczatki 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżeczka soli 50 ml wody Posiekać nożem(...)talarki. Smażyć na maśle przez 10 minut, do odparowania wody. Dodać posiekaną cebulę, smażyć razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dołożyć mięso z kurczaka. Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę. Nagrzać piekarnik do 180C, ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić
Apetyczna babeczkaCytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości(...)białka, dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą. Masa kawowo - orzechowa: 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek mielonych orzechów
Apetyczna babeczka