Najłatwiejsze ciasto w świecie 167Naprawdę najłatwiejsze ciasto w świecie;) Pyszne mięciutkie, idealnie komponują się z nim wszystkie owoce. Moje dzisiejsze z truskawkami bo przecież to ich sezon;) Serdecznie polecam. Dzieci kiedyś o nim śpiewały tak: Najłatwiejsze ciasto świata Przepis pochodzi ze stronki MojeWypieki Składniki: 7 jajek 1 i 1.4 szklanki cukru drobnego do wypieków 210 ml oleju 2.5 szklanki mąki 2.5 łyżeczki(...)wlewamy strużką olej. Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Na sam koniec wlewamy 2 łyżki ekstraktu waniliowego, mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przepołowione truskawki układamy na surowym cieście. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę bądź do tzw suchego patyczka. Przestudzone opruszamy cukrem pudrem
Krakowskie smaki Ani
Jesienne bułeczki z dynia 190Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie i przygotujcie je w domu(...)jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części
Krakowskie smaki Ani
Jabłkowo - serowa rozkosz 238potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego 100 gram cukru(...)pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa serowa: 350 gram białego sera zmielonego szczypta startej drobno laski wanilii czubata
Krakowskie smaki Ani
Pampuchy 200Wykonanie: Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy(...)ciasto. Gotowe zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki i czekamy aż ponownie podrosną. Gotujemy na parze przez około 6- 10 minut. Z podanych proporcji wyszło mi 12 pampuchów wielkości ręki. Smacznego
Krakowskie smaki Ani
Świderki Karnawałowe 252łyżeczka cukru pudru 1 łyżka koniaku 50 dag smalcu do smażenia Wykonanie: Mąkę wysypujemy na stolnice robimy w środku dołek dodajemy żółtka, śmietanę oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto następnie wybijamy wałkiem aż będą tworzyć się na cieście pęcherzyki powietrza. Kroimy mały kawałek ciasta wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy paseczki szerokości 0,5 centymetra składamy na pół i skręcamy
kgwjanczewo
Ciasto przekładane truskawkami w galaretce 151mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół. 3. Przygotować galaretki wg przepisu podanego na opakowaniu. 4. Truskawki obrać i umyć. Pokroić na połówki. 5. Na pierwszą część ciasta wyłożyć(...)truskawki i zalać tężejącą galaretką. 6. Ciasto schłodzić w lodówce przez 10-15 min. a następnie wyciągnąć z lodówki i przykryć drugą częścią ciasta. 7. Przygotować polewę wg przepisu podanego na opakowaniu lub przygotować domową. 8. Gotową polewę wyłożyć na ciasto a następnie schłodzić je przez ok. 2 godziny
A Ty Smakuj Mnie
Ciasteczka z marmoladą - crostatine alla marmellata 194SKŁADNIKI 250g mąki 125g masła 1 jajko 100g cukru pudru szczypta soli aromat waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia foremki do ciasta marmolada o różnych smakach SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Połączyć mąkę z zimnym masłem (poszatkować nożem lub użyć robota kuchennego ). Wyłożyć tak wymieszaną mąkę z masłem i dodać resztę składników : cukier puder, jajko, szczyptę soli, aromat waniliowy, proszek do pieczenia . Zagnieść ciasto(...)następnie rozwałkować na około 0,5 cm. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki . Wykrawać krążki o wielkości foremek. Wyłożyć foremki ciastem, ponakłuwać spody przy pomocy widelca. Ja w tym przepisie użyłam jednorazowych papierowych foremek do pieczenia, jeśli ktoś posiada metalowe należy ja posmarować masłem a dopiero potem wyłożyć ciastem. Ozdobić górną część ciasteczek przy pomocy resztek ciasta. Tak przygotowane
zielonacukinka
Tartaletki z dżemem 228Pyszne małe co nie co ..do kawy lub herbaty..szybko zrobione i szybko zjedzone...do ciasta zamiast cukru dałam miód mniszkowy , który można kupić tutaj .. Miód wielokwiatowy mniszkowy polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Miody Polskie oprócz miodu mniszkowego(...)mąki 2-3 łyżki miodu np. mniszkowego 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki śmietany powidła lub dżem Z mąki, miodu, margaryny i śmietany zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem[ trochę ciasta zostawić na kratkę] , nakłuć widelcem, wyłożyć dżem , ułożyć kratkę z ciasta.[ ja użyłam wałka do kratkowania]. Piec przez około
Moje domowe kucharzenie
Marysieńka 1373Marysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżka kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem
Ala piecze i gotuje
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 218resztę płynu i wyrabiać mikserem około 10 minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarze 27 x 8,5 cm. Po włożeniu ciasta do formy odstawiam(...)drugiego rośnięcia na ok. 30 minut (czasami już w połowie wyrastania wstawiam do piekarnika i ciasto pięknie podrasta w trakcie gdy piekarnik osiąga wymaganą temperaturę). Wyrośnięte ciasto smaruję chleb białkiem i piekę ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni. * przepis cytuję za Kasiaac z moimi drobnymi zmianami.U Kasi występuję on jako chleb tostowy
KUCHARNIA
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 193możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy i pieczmy razem. Pozwalajmy im dotykać, wąchać, mieszać i bałaganić. Niech zaprzyjaźnią się z warzywami, mąką, surowym ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia. U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał domowy pomidorowy makaron orecchiette . Ciasto jest(...)satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i odstawić pod przykryciem na minimum 20 minut. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i uformować z nich cienkie wałeczki o średnicy ok. 1/2 cm. Pokroić
KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 203banię, lub inaczej harbuza pokrajać w kawałki, nalać gotowanem mlekiem tyle, aby objęło banię i dusić póki nie zmięknie, potem przecisnąć massę przez gęste sito i używać do ciasta, zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać bani nie należy, gdyż jest ciężka i ciasto(...)DYNIOWE Z RUMEM I CZEKOLADĄ /na 10 tartaletek/ Na spód 80 g masła 75 g cukru 1 jajko 150 g mąki Wszystkie składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni. Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Następnie
KUCHARNIA
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 202posypania Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę. Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.Z każdego kawałka(...)Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki. Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia. Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut. Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia
KUCHARNIA
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 207najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy(...)zależności od tego, jak duża jest botwina). Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę (by podczas pieczenia ciasto się nie podnosiło) i zapiec 15 minut. Wyjąć z pierarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je nadzieniem. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy
KUCHARNIA
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 223łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy Na nadzienie ok. 5 łyżek masła spora garść siekanego czosnku niedźwiedziego sól do smaku * 1 ząbek czosnku Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia(...)misce połączyć masło z posiekanymi drobno listkami czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą. Jeśli smak czosnku ma być bardziej intensywny, można dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim masło z czosnkiem i zwinąć, jak roladę. Podzielić na 12 równych części i każdą przełożyć do formy
KUCHARNIA