Keks - pyszne ciasto z owocami. 221Keks - pyszne ciasto z owocami. Składniki : 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 6 jajek 52 dkg owocowej mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać(...)Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki wyścielonej papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Po przestudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową i ozdobić owocami
Przepisy i porady kulinarne
Ciasto piaskowe z ananasami. 227Ciasto piaskowe z ananasami. Składniki : 1 puszka ananasów w plasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania(...)soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki keksowej ( około 25 cm długości ), wyścielonej
Przepisy i porady kulinarne
Obrączki francuskie z cukrem. 213Składniki : 1 kg ciasta francuskiego ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi(...)szklanki co pewien czas zanurzamy w mące,aby szklanka nie kleiła się do ciasta. Kółka wykrawamy jedno obok drugiego,tak aby było jak najmniej ścinek. Jeśli chcemy możemy zagnieść wszystkie ścinki pozostałe po wykrawaniu,rozwałkować i wyciąć kółka. Gdy mamy już wykrojone duże kółka z całego ciasta,wykrawamy teraz małe kółeczka w środku każdego dużego kółka, za pomocą malutkiego kieliszka
Przepisy i porady kulinarne
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 262Alessio Orrù - Fotolia.com Ptysie same zjechały z blaszki :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna, taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce. Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy
Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z serem i cynamonem 241tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj(...)jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy
W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron 168theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę mieszamy z jajkiem i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Mieszamy dokładnie, ciasto ma mieć dość zwartą konsystencję. Kiedy wyrobimy ciasto tak, że jest jednolite wkładamy je do woreczka foliowego i odkładamy na kilka minut. Dzięki temu ciasto łatwo będzie się wałkować. Krok(...)Ciasto wyjmujemy z torebki i bardzo cienko rozwałkowujemy. Posypujemy dużą ilością mąki aby się nie sklejało. Zawijamy ciasto w rulonik i kroimy na cieniutkie nitki. Krok 3 Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu makaron przelewamy zimną wodą. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePL
Domowe pączki. 174odstawić na około 10 min. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić(...)objętość. Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię. Strząsamy z pączka mąkę, kładziemy na powierzchni smalcu i smażymy około 2-3 min. Następnie odwracamy
Symfonia smakowa
Pączki z nierafinowanym olejem palmowym 245cytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli chcecie aby "rośnięcie" przebiegło szybciej wstawcie miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni(...)Kiedy ciasto jest wyrośnięte delikatnie wyrabiam je jeszcze raz przez krótką chwilę. Następnie łyżką nabieram ciasto, rozpłaszczam na d ło ni i nakładam na krążek łyżeczkę konfitury. Całość dokładnie sklejam i formuję pączka. Odkładam na opruszoną mąką deskę. Kiedy wszystkie pączki są gotowe przykrywam ściereczka i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości). Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym
Magiczna kuchnia Darii
Wegańskie PĄCZKI PIECZONE + patent na lepienie pączków :) 289Pamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)będzie jeszcze słodkie nadzienie, - drożdży też można trochę więcej, jeśli ktoś lubi mocno pachnące drożdżami ciasto, ale my zostawiliśmy tę samą ilość, jak zawsze. Ciasto szykujemy dokładnie w ten sam sposób i kiedy dochodzimy już do rozwałkowanego placka (tylko niezbyt cienkiego, pamiętajcie, że to mają być jednak pączki), wykorzystujemy patent mojej Babci na klejenie pączków :) Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE