ciasto - 164325 przepisów (strona:3305/10955)

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 188

białej czekolady 5 dużych jajek Przesiewamy mąkę, dodajemy drobno posiekane masło, cukier, migdały i jajko. Mieszamy składniki do otrzymania drobnej kruszonki, najlepiej posiekać wszystko nożem na stolnicy, następnie zagniatamy ciasto. Zwijamy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Ciasto trzeba rozwałkować, najlepiej pomiędzy folią spożywczą, aby nie przywierało. Ciasto przekładamy(...)formy, wykładamy  ciastem spód i bok na wysokość  2 cm. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy

KuchcikoweLove
Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach 211

mleka wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka Po 15 minutach – przygotowanie ciasta Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki namoczoną mąkę gryczaną z sezamem i siemieniem , pozostałe mleko , sól , mąkę pszenną razową , pozostałą mąkę pszenną I wszystko razem dokładnie mieszam za pomocą(...)łyżki Ciasta nie wykładam na blat bo jest bardzo luźne i można je dokładnie ''wyrobić'' ( wymieszać) w misce Tak wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę , żeby podwoiło swoją objętość Po około 1 godzinie Foremkę wykładam papierem do pieczenia , papier smaruję olejem za pomocą pędzelka Teraz do foremki wykładam wyrośnięte ciasto , foremkę z ciastem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Pszenny z Jogurtem Naturalnym 165

większej miski daję jogurt , olej i mieszam łyżką tak żeby jogurt połączył się z olejem . Następnie dodaję rozczyn , mąkę , sól i całość mieszam łyżką do połączenia się składników . Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut . Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło(...)swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 60 minutach , formowanie chlebka :  Foremkę wykładam papierem do pieczenia .  Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Dorayaki 263

wodzie i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach i wymieszać miotełką lub robotem na bardzo delikatnych obrotach i tylko do połączenia się składników. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. Powinno stać w temp. pokojowej. Przed smażeniem sprawdzić konsystencję ciasta, powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki, ale lejące się. jeżeli jest za gęste(...)dodawać po trochu letnią wodę i mieszać. Rozgrzać patelnie, posmarować delikatnie olejem przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego. Wylać na środek porcję ciasta, powinno się samo ładnie rozlać. Smażyć chwilę do uzyskania ładnego ciemnego koloru, odwrócić na drugą stronę, usmażyć, zdjąć i powtórzyć czynności z kolejną porcją ciasta. Usmażone placuszki przekładamy pastą anko sklejając

Mix smaku
Jabłka w cieście naleśnikowym z miętowym sosem orzechowym 234

Jabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w swojej prostocie i smaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem(...)również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta

Kraina Miodem Płynąca
Sernik - Käsekuchen 352

twaróg. Mimo to dla chcącego nic trudnego. I tak oto powstał- Przepyszny, domowy sernik, który swoim cudownym zapachem, moze przyprawić o zawrót głowy :) Zapraszam! Sernik z płatkami migdałowymi. Składniki: ciasto: 200g mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia masa serowa: 0,5kg chudego twarogu  150g cukru sok z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu(...)opakowania cukru waniliowego 250 ml mleka dodatkowo: dwie garście płatków migdałowych cukier puder Przygotowanie:  Mąkę z proszkiem, cukier, masło i jajko w misce wymieszać dokładnie. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. Prażymy płatki migdałowe na patelni. Piekarnik rozgrzać do 175'C- termoobieg.  Wszystkie składniki z masy serowej wymieszać.  Formę wysmarować tłuszczem, posypać

Tagebuch po polsku
Ciasto z batatów bez mąki 251

Ciasto z batatów chodziło mi po głowie po jednym z odcinków Masterchefa. Tak się fajnie złożyło, że akurat owe bataty oraz inne potrzebne składniki w kuchni gościły. Ciasta z batatów nigdy nie jadłam więc nie mogłam oprzeć się pokusie aby nie spróbować :) Poszperałam tu i tam, dodałam od siebie cynamon i skórki.... A ciasto wyszło przepyszne. Miało fajną konsystencję(...)jajka ( zależnie od wielkości batatów ) 300 ml mleka kokosowego sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej- zależy jak słodkie lubimy ciasta ) cukier puder do posypania Bataty obrać o pokroić w dużą kostkę. Gotować aż będą miękkie. Przestudzić, dodać mleko kokosowe i zblendować ( jak na puree ). Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę

Jemy Pijemy
chatka Puchatka vel chatka baby Jagi 527

składniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe babeczki z bakaliami 228

Pyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki(...)pomarańczowa… :) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej

Ciastkozercy
Pierniczki 243

przepis na pierniki  na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu płynnego(...)piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej tłuszcz do blaszki Sposób wykonania: 1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto. 2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 212

malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę(...)dwie). Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Już teraz powinniśmy zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy

Mango Papaja
aksamitna polewa czekoladowa na ciasta 284

mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasta. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Serduszka z nadzieniem orzechowym 203

nimi dosłownie każdy. Do nadzienia możecie wykorzystać dowolne orzechy takie jak włoskie, brazylijskie czy pekan - każde będą tu pasować. Drożdżówki są puszyste i smaczne nawet przez kilka dni :) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 15 g świeżych drożdży 160 ml ciepłego mleka Nadzienie: 200 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich(...)rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki,na końcu dodając masło, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Chocolate Muffin Blog
Proste ciasto mocno pomarańczowe 298

Pyszne ciasto z mnóstwem pomarańczowej słodyczy. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia w opałach . Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 2 małe słodkie pomarańcze 100 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego

My Culinary Art
Ciasto wiewiórka 207

zawsze jest nieco inny. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na „naszą wiewiórkę”. Może jak taki sam jak Wasz, a może nieco inny? a może w ogóle nie znacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów(...)mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Dodajemy odcedzone rodzynki, jabłka, skórkę pomarańczową oraz czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na to ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 40 minut. Pieczemy to suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto i dostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę. Serek ubijamy z masłem. Dodajemy stopniowo

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania