Naleśniki z mąki razowej 291zabierze więcej płynu a inna mniej. Praktyka czyni mistrza. Musimy metodą prób i błędów wyczuć jaka konsystencja będzie odpowiednia. Moje pierwsze próby z mąką razową nie były zbyt udane. Ciasto się rozwalało i przywierało do patelni. Moim błędem było to, że nie dałam mu odpocząć. Takie ciasto musi odczekać kilkanaście minut zanim zaczniemy smażyć naleśniki. Nie zniechęcajcie się :) Naleśniki(...)mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej) szklanka mleka szklanka wody 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia Naleśniki z mąki razowej Wykonanie: Jajko ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Następnie ciasto odstawiamy na 15 - 20 minut. Dopiero po tym czasie nadaje
Pyza i Surówka
Mini pączki twarogowe 1131marmoladą wymagają nieco więcej czasu i zachodu. Dlatego tez może skusicie się na te , które dziś proponuję - szybkie do zrobienia , ale też szybko znikają :) Małe , okrąglutkie kule , z ciasta twarogowego. Chrupiące na wierzchu , puszyste i delikatne wewnątrz. Dotąd piekłam mini pączuszki z użyciem serka homogenizowanego , ale te dzisiejsze skradły moje serce. W sklepie spotkałam się z nazwa "perły twarogowe(...)cukier puder do obsypania pączków. Wykonanie: Ser rozdrobnić widelcem ,lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka , śmietanę i cukier. Połączyć całość np mikserem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ręką.Nie musimy przejmować się jeśli w cieście będą widoczne drobne grudki sera. W garnku rozgrzać olej (ok 1l) W celu sprawdzenia czy olej jest już dobrze nagrzany wrzucamy mały kawałeczek ciasta
Malinowa Kawiarenka
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane 353mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta. Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem(...)rozpuścić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub zaczynem i dodać pozostałe składniki, na końcu dolewając powoli rozpuszczone masło. Przez około 10-15 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie, ponownie krótko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami 228puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g, 1 łyżka kapary, 100 g pieczarek, szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 40 g startego sera żółtego, ciasto: 15 g świeżych drożdży, 200 g mąki z pełnego przemiału,, 1/4 łyżeczka cukru, 100 ml wody, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżki suszonego szczypiorku, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)kawałki i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem szczypty soli, odstawiamy do przestygnięcia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz i całość mieszamy. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część
Moniki Smakołyki
Ciasto Góra Lodowa 296jakiegoś czasu ciasto to króluje na grupach kulinarnych. Przepis bardzo mi się spodobał, bo ma moje ulubione mleko w proszku i postanowiłam go wypróbować. I powiem Wam, że się nie zawiodłam. Ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne nie za słodkie. Jeżeli tak jak ja lubicie mleko w proszku myślę, że będzie Wam smakowało. Przepis wygląda na czasochłonny(...)tylko pozory. Warstwy robi się w między czasie. W oryginalnym przepisie kakaowy biszkopt jest nasączany w pączu z herbaty i rumu, ja z tego zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie tego pomijać. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Passion of Cooking
Kluski leniwe – pierogi leniwe 271już raczej nie można nazwać ich kluskami leniwymi Jeśli lubicie nabiał, czy też kluski to na pewno zasmakujecie w kluskach leniwych. Robi się je dość prosto. Kwestia wyczucia struktury ciasta i dodania idealnej ilości mąki. Jeśli mąki dodamy za dużo, kluski będą twarde. Zbyt mała ilość mąki będzie powodować, że kluski nam się rozpadną. Brzmi strasznie? Kluski leniwe są naprawdę(...)kostki) 1 jajko 175-200 gr mąki pszennej 2 łyżeczki masła szczypta soli Bułka tarta, masło, cukier do polania i posypania Wykonanie Z sera, jajka, mąki i masła zarabiamy ciasto. Solimy je. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być zwarte. Dzielimy ciasto na 3 części, formujemy z nich wałeczki i tniemy je pod kątem. Kluseczki wrzucamy na osolony
Mieszam w Garnku
Banica z mięsem drobiowym 228łyżka tymianku, 3 łyżki masła, 200 ml bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą(...)wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać. Do masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić w garnuszku. Tortownicę wysmarować masłem. Posmarować płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy mięsnej, na wierzchu ułożyć trochę szpinaku. Zrolować i ułożyć w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do zużycia mięsa i szpinaku. Następnie posmarować
królestwo garów
Chleb z burakiem - styczniowa piekarnia 195chleb z burakiem z książki Emmanuela Hadjiandreou How to Make Bread . Pięknie wygląda, smakuje dobrze, buraczki nie powodują, wbrew moim obawom, ze chleb staje się słodki. Technika zagniatania ciasta chlebowego wg Emmanuela Hadjiandreou (w przepisie) bardzo mi się podoba (zerknijcie na film – klik !) Ciasto było dosyć lepiące, mieszałam w misce, później przełożyłam na blat. Pierwsze zagniatanie mało przyjemne, drugie nieco(...)lepsze. Cały czas trochę podsypywałam ciasto mąką. Ostatnie, czwarte zagniatanie już właściwie bez problemu. Mój bochenek w trakcie pieczenia nieco się rozlał, poza tym piekłam go dłużej bo 50 minut. Można ten chleb upiec na zakwasie, można na drożdżach, jak kto woli. Piekłam na zakwasie, moim zdaniem jest to jeden z chlebów mało kłopotliwych, z pewnością będę go piekła jeszcze
Stare Gary
Faworki dla leniwych 165Idealny przepis na faworki dla osób, które nie mają czasu, siły ani chęci by wyrabiać długo ciasto i robić tradycyjnym sposobem faworki. Ten przepis jest zdecydowanie dla leniwych, nie mniej jest bardzo smaczny i wychodzi z niego cała góra smacznych, chrupiących faworków. Składniki: 3 jajka 1 kg mąki pszennej 125 gram masła 1 szklanka śmietanki 36% szczypta soli 3/4 szklanki(...)Śmietankę podgrzać z masłem do rozpuszczenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, utarte jajka z cukrem i przestudzoną śmietanę z masłem. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Następnie podzielić ciasto na 5-6 części i wałkować każdą cienko. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto w 2,5-3,5 cm paski a następnie każdy pasek dzielimy na kilka
Mango Papaja
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 200łyżeczki kminku (całego) 150 ml wody Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 450 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 22 g miód jasny 50 g marmolady jabłkowej 12 g soli 90 -172 g wody cały zaczyn cała zaparka Z podanych składników wyrobić(...)miękkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godz. Następnie ciasto rozciągnąć i złożyć. Pieczenie bez formy Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz. Pieczenie w formie Ciasto uformować
Przepisy na domowy ser i chleb
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 191pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem. Wyrównujemy po całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C – 170°C. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto buraczane zdejmujemy wraz z papierem z blachy i zostawiamy do przestudzenia. Gdy będzie lekko ciepłe (ale nie gorące), odkrajamy 2 cm brzegi z każdej strony. Następnie odwracamy ciasto i delikatnie zdejmujemy
Poezja smaku
Pierogi z soczewicą 226mężem nalewamy sobie po lampce wina, włączamy ulubioną muzykę i na spokojnie, bez pośpiechu lepimy pierogi – również większą ilość na kilka dni. Składniki na około 80 sztuk: Ciasto: 600 g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki soli 2 szklanki (400 ml) bardzo gorącej wody ¼ szklanki oleju słonecznikowego Farsz: 3 duże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju słonecznikowego 1 opakowanie (400g(...)Przełóż ją do miski z cebulą i poczekaj, aż przestygnie. Dodaj lubczyk i majeranek, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Teraz kolej na ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę z olejem i wlej mieszankę do mąki, mieszając całość drewnianą łyżką. Przełóż ciasto
Roślinna - blog wegański
Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert 477się zastanawiałam, dlaczego ciasto francuskie tylko sporadycznie sama przygotowywałam. Teraz już wiem, że kiedy coś gotuję, to bardzo rzadko wcześniej planuję i dlatego gotowe ciasto kupuję i jak mam pomysł to na szybko coś z niego szykuję. Dzisiaj roladki mięsne z kurczaka przygotowałam i w okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. W środku(...)pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy
Moniki Smakołyki
Drożdżówka marmurkowa 167mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy pozostałe mleko, dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, pozostałą mąkę i mieszamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Ok. 1/3 wyrobionego ciasta odkładamy do oddzielnej miseczki. Dodajemy przesiane kakao i wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto możemy już przekładać warstwami do natłuszczonej blaszki(...)pozostawić do wyrośnięcia, ale ciasto zyska na puszystości, jeśli najpierw damy mu trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut. Doskonale smakuje bez dodatków, ale można też posmarować
Maminek kulinarny
Churros 206rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ok. 7 cm kawałki ciasta
Aga w kuchni