jagody. A jak już miałam jagody to czas na pierogi ;-) Opłacało się. Wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko. Chyba za szybko. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jagód, 5 łyżek cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą(...)wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Jagody mieszamy z cukrem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem
Passion of Cookingkwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-) Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki tortowej 30 g kakao 130 g masła 80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie, to może być zwykły) 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie(...)jeżyn 100 g białej czekolady WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies liferobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Aromatyczne, kwaskowate wiśnie ze słodką, cynamonową kruszonką smakowały wyśmienicie. Świetne na drugie śnadanie lub podwieczorek do kawy. Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej+1 łyżka(...)kruszonkę: 50 g mąki orkiszowej 25 g cukru 25 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rodelku, 0dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wszystkie marzenia się spełnią, kiedyś taki właśnie poranek przeżyję, z kawą nawet - w końcu zasady są po to, żeby je łamać, prawda...? Dla tych, co kawę pijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji(...)polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać! A musicie wiedzieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewczorajszym obżarstwie tłustych, słodkich pączków, faworków i oponek serowych przyszedł czas zastanowić się nad ciastem na niedzielę :) Moją propozycją jest sernik gotowany - mam nadzieję choć troszkę zdrowszy, niż te wczorajsze przysmaki. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki gęstej śmietany ½ opakowania proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa serowa(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Wykonanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części, cienko wałkujemy i pieczemy do zarumienienia na 4 blaszkach natłuszczonych masłem i margaryną (trzeba uważać żeby ciasta się za bardzo nie przypiekły bo są bardzo
psgotujemyKruche ciasto z pysznymi jabłkami z dodatkiem cynamonu jest idealne do zaspokojenia wzmożonego zapotrzebowania na słodycze, zamiast kupować batona wystarczy szybko zagnieść ciasto, wykroić z niego kółka po czym położyć kawałek jabłka i zrobić uśmiechającą się w naszą stronę smaczną buźkę :) Smacznego! Składniki: 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 150 g masła 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłka cynamon dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy ją razem z zimnym masłem. Dodajemy jajko, po czym zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy każde na 8 części - lub mniej jeśli chcemy mieć grubsze jabłka w środku i oprószamy cynamonem (ciastek powinno wyjść ok. 20 sztuk). Ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką
psgotujemyNONE Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu. Smacznego! Składniki(...)Ciasto: 30 dag mąki ćwierć szklanki mleka 5 dag drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżeczka cukru 5 dag tłuszczu szczypta soli Nadzienie: 60 dag kwaszonej kapusty 10 - 15 dag mięsa mielonego średniej wielkości cebula olej do smażenia pieprz, sól Wykonanie: Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, wsypujemy 2 łyżki mąki, cukier mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego
psgotujemyodrobinie oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie ciasta: 1 kg obranych ziemniaków gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę. 2 kg obranych, surowych ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy mocno z nadmiaru soku - sok zbieramy(...)więcej - zależy od rodzaju ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy tak, by wszystkie składniki się połączyły. Następnie przygotowujemy pyzy: najlepiej zrobić jedną pyzę na próbę i ją ugotować - żeby sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt luźne i czy się nie rozpuszcza pod wpływem wody (jeśli na próbie wyjdzie, że pyzy się rozpadają - wtedy do ciasta dodajemy więcej mąki ziemniaczanej). Nabieramy
psgotujemyświeżych, sięgnij wówczas po ½ kostki (50g), przygotuj rozczyn w ciepłym mleku sojowym, pozostaw go na 10 minut i dopiero wtedy dodaj do reszty składników. Obok piekącej się formy z ciastem koniecznie postaw żaroodporną miseczkę z wodą – chlebek stanie się jeszcze bardziej delikatny. Wspaniały i zdrowy wypiek w pyszny sposób łączący ze sobą pożywność orkiszu, witaminy marchewki i zdrowe tłuszcze(...)odstaw na bok. W rondlu podgrzej mleko sojowe tak, aby było ciepłe i dodaj do niego syrop klonowy. Powoli przelej je do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj też orzechy włoskie z olejem kokosowym, a potem startą marchewkę i całość dalej zagniataj do momentu, aż uzyskasz gładkie ciasto, co powinno zająć około 10 minut. Przykryj
Roślinna - blog wegańskiDelikatne, kruche ciasto, mój ulubiony lemon curd i wspaniała, ciągnąca beza. Czy może być coś lepszego? Czego chcieć więcej? Składniki: Kruche spody: 175 g mąki pszennej 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn(...)Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia. Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier
Cakes By Kejtpszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 25g drożdży 250g zimnej margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego dowolne nadzienie: krem czekoladowy, masło orzechowe, marmolada, serek Almette owocowy Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem margaryny - ta musi być zimna, z lodówki. Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, dodać żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę i pokrojoną w kosteczkę margarynę(...)Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, jedną zostawić na stolnicy, a dwie pozostałe włożyć do lodówki. Ciasto wałkować na około 4-5 mm, wykrawać kółka, nadziewać dowolnie i sklejać w pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Analogicznie postąpić z pozostałą ilością ciasta. Ciasteczka umieszczać na blasze, piec w 180 stopniach około 15 minut
Cakes By KejtPizza wiejska na grubym cieście Składniki: ciasto: - 3 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 100ml letniego mleka - 200ml wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 45g drożdży - 1 łyżeczka cukru dodatki do pizzy: - ketchup - ser żółty - cienka kiełbasa wiejska - 2 jajka na twardo - 1/4 cebuli - 4-5 pieczarek - papryka marynowana Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do kubka z letnim(...)mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ręką ciasto. Odstawiam pod przykryciem (najlepiej przykryć ściereczką) na 30 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 1 cm. Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków
Kuchnia co dniaPizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie(...)Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje tez cukier. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej i jogurt. Wyrabiam ręką dokładnie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam
Kuchnia co dniaPaszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 40g masła - 1/3 szklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki soli farsz: - 400g świeżych pieczarek - 1/2 cebuli średniej - mielony czarny pieprz - suszona bazylia - sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand dodatki: - 1 białko do wysmarowania ciasta - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy lub barszcz(...)Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże oraz cukier. Odkładam na kilka minut. Do miski dodaje resztę składników i rozpuszczone drożdże. Zagniatam wszystko dokładnie. Ciasto jest lekko klejące. Odstawiam do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Pieczarki oczyszczam i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę. Dodaję do pieczarek razem z przyprawami. Smażę
Kuchnia co dniajaja (najlepiej nie z lodówki) i masło. Na początku dodaj tylko pół kostki, bo potem zobaczysz czy będzie taka potrzeba. Dodaj szczyptę soli. 4. Wyrabiaj teraz ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. 5. Przełóż ciasto do dzieży wysmarowanej masłem lub olejem. Przykryj strecz folią. 6. Włóż do lodówki na 6-8 godzin(...)7.Wyłóż ciasto na blat i formuj kulki. Mnie wyszło 12. Ciasto lepiło mi się do ręki ale załatwiłam to mocząc rękę za każdym razem w zimnej wodzie. 8. Wysmaruj formę masłem, ułóż kuleczki ciasta i pozostaw znów do wyrośnięcia. 9. Kiedy wyrosną zacznij piecz w 180 stopniach 30-40 minuty. Sprawdź
AZgotuj!