ciasto - 164325 przepisów (strona:3310/10955)

Serowe poduszeczki z nadzieniem 1266

syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc mi wyszło 6-7) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie I: 3-4 łyżki startego żółtego sera (czubate) 3 łyżki serka śmietankowego (może być dowolny wariant(...)smakowy) sól, pieprz Nadzienie II: mozzarella  Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Przygotować masę na ciasto. Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną i jajkiem.  (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie

Di gotuje
Prosta tarta marcepanowa ze śliwkami 211

cukrem pudrem różanym  lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym. Polecamy :) Porcja: forma o średnicy 25 cm   Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta   Składniki:   Ciasto na  tarte   z tego przepisu lub  opakowanie ciasta na słodką tartę.   Nadzienie:   150 g masy marcepanowej   100 g serka(...)ziemniaczanej,   szczypta cynamonu   Dodatkowo:   500 g śliwek,   d o posypania cukier puder różany lub zwykły.   Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.   Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia.   Na gorące ciasto wylej nadzienie i wyłóż śliwki pokrojone na ćwiartki

SzczyptaSmaQ
Obwarzanki cynamonowe 157

Dzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml  mleka , 25g  drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1  jajko , 400 g  mąki , 50g  masła , szczypta  soli , Masa cynamonowa: 50g  masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka  cynamonu(...)PRZYGOTOWANIE: 1.  Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2.  Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Oreo 1226

ciastka Oreo a ja kocham mojego brata. Dlatego postanowiłam specjalnie z okazji jego urodzin upiec dla niego tort, który od początku do końca będzie smakował jak wspomniane wcześniej ciastka. Ciasto czekoladowe użyte w tym torcie jest ciężkie, gęste i mięsiste, mocno czekoladowe- prawie jak brownie. Krem lekki o konsystencji dość zbitej. Dekoracja powstała ze zmiksowanych ciastek. Polecam wypróbować. Składniki(...)tortownicę o średnicy 22- 24 cm): Ciasto czekoladowe (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2/3 szklanki mąki 90 gram masła 1/2 szklanki cukru 2 duże jajka 2/3 szklanki maślanki 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Krem: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru

Mango Papaja
szarlotka z bananami 1156

odpisałam od niej kilka przepisów ze starych pożółkłych kartek. Znalazłam tam między innymi taki przepis na szarlotkę. Ciekawa byłam jaki wyjdzie spód, bo kilka razy nie byłam zadowolona z ciasta do szarlotki. Ten był idealny, właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru.  *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki(...)ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 223

sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto(...)blat i złóż kilka razy . Włóż z powrotem do misy do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Powtórz składanie ciasta i daj mu odpocząć przez 10 minut. Podziel ciasto na 7 porcji, każda około 300 gram. Uformuj bagietki i ułóż na blasze do pieczenia bagietek. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą nasion. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut

codojedzenia
PIERNIK STAROPOLSKI (PIERNIK DOJRZEWAJĄCY) 501

Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.  Składniki: * 1,2 kg mąki      * 2 szklanki cukru  * 1/2 litra miodu  * 150 g masła * 100 g smalcu  * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka  * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody  Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier(...)z przyprawą do piernika i sodą. Schłodzoną masę cukrowo maślaną zaczynamy miksować dodając stopniowo jajka, a następnie po łyżce połowę mąki, później mleko i resztę mąki.  Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówki  Ciasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy

Anioły w kuchni
Ciasteczka imbirowe 195

wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka(...)wychodzą delikatne i kruche. Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Ciastkozercy
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 203

tutaj  Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło z miodem i zagniatamy ciasto. Całe ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce.  Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy kształty foremkami.  Pieczemy

Niezły Młynek
Babka jabłkowo - marchewkowa 265

babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru(...)marchewką. utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki cynamonowe 241

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 9 bułeczek w kwadratowej foremce o wymiarach 25×25 cm. Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Ciastkozercy
Pączki z masą krówkową 270

mlekiem. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka, masło/margarynę, cukier wanilinowy i wódkę. Następnie wlać podrośnięty rozczyn. Całość wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podrośnięcia). Gdy ciasto podwoi swoją objętość to podzielić je na 6-8 części. Z każdego kawałka ciasto(...)olej, rozgrzać go. Pączki smażyć partiami (na średnim ogniu). Usmażone pączki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  Jak przygotować idealne pączki? - ciasto z poniższego przepisu jest dosyć rzadkie; podczas wyrabiania/formowania pączków możecie podsypać odrobiną mąki (podkreślam - odrobiną!), - zbyt duża ilość mąki spowoduje, że pączki będą twarde i niesmaczne, - pączki należy bardzo dobrze

Ugotować
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 348

Odkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny budyń ... Znacie lepsze zestawienie?  Babeczki robi się na prawdę szybko, przepis jest prosty, zachęcam więc wszystkich łasuchów do wypróbowania przepisu. Oryginalny przepis znajdziecie  tutaj . Składniki na ciasto: 300 g mąk i pszennej 3 żółtka(...)żółtka 1/2 op. cukru wanilinowego Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Mikserem wyrabiamy krótko, do połączenia się składników, po czym przekładamy ciasto na blat stołu i formujemy z niego kulę. Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę

Walijskie Pichcenie
Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami 327

Jeśli lubicie ciasta szybkie, ucierane i do tego czekoladowe z orzechami, koniecznie wypróbujcie ten przepis.  SKŁADNIKI (na keksówkę 30x12cm)   5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia    2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 4 łyżki ciemnego kakao 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania(...)orzechy i mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą).  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 207

Dzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami.  Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki: Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania