ciasto - 164325 przepisów (strona:2822/10955)

Oponki wegańskie 149

szczypta soli ½ łyżeczki sody 2 łyżki wódki 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek musu jabłkowego 80 g KASI wegańskiej Dodatkowo: Cukier puder do posypania oponek Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto będzie elastyczne, jeśli zbytnio będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 6 mm i wykrawam szklanką krążki, a małym kieliszkiem

Słodki sentyment
KREM Z BRZOSKWIŃ 168

Krem z brzoskwiń to pyszny brzoskwiniowy krem z budyniem. Krem jest delikatny w smaku, dlatego polecam dodać do kremu frużelinę brzoskwiniową, która go wzmocni. Masę wykorzystałam do pysznego ciasta Brzoskwiniowiec. Kremem można udekorować babeczki :). Polecam! Więcej słodkich inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Składniki: 40 ml mleka 30 g cukru 160 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki) 40 ml mleka 4 g mąki

Słodki Pomysł
krem do dekoracji tortu 878

mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mleko w rozmieszane proszku i miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie dodajemy barwniki spożywcze. Gotową dekorujemy torty, ciasta, muffiny

Domowy Smak Jedzenia
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 121

przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni.  Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Dodatkowo: * 1 puszka masy orzechowej (użyłam  Helio

Zrób to smacznie
Ciasto z fasoli i ciecierzycy – ciasto bezglutenowe i wegańskie 178

Ciasto z fasoli być może znasz, ale czy znasz ciasto z fasoli i ciecierzycy? Takie eksperymentalne ciasto bezglutenowe i jednocześnie wegańskie z kakao... The post Ciasto z fasoli i ciecierzycy – ciasto bezglutenowe i wegańskie appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Parówki z serem w cieście francuskim 205

Proste i szybkie do przygotowania parówki  w cieście francuskim mogą być fajną przekąską, świetnie się sprawdzą na śniadanie lub kolację. Smakują równie dobrze na zimno jak i na ciepło. 8 porcji opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki  użyłam paryżanek. 4 plastry żółtego sera 1 żółtko opcjonalnie ziarna czarnuszki lub sezamu Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych części. Parówki dzielimy(...)połowę. Plasterki sera żółtego kroimy na połowę i owijamy każdą parówkę, układamy na środku każdego plastra ciasta francuskiego i zwijamy/owijamy w rulon. W między czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Parówki w cieście układamy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. S marujemy  rozbełtanym żółtkiem,   opcjonalnie posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy do ze złocenia ok 15 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Rolada kakaowa z kremem 163

takie ciasta to jest to! Czekoladowy biszkopt otulający delikatny krem śmietanowo-serowy i słodko-kwaskową niespodziankę sprawdza się na każdą okazję. Pomyślicie, że rolada to dużo roboty, bo trzeba upiec, wystudzić, ubić krem, przełożyć, zawinąć i kto wie co jeszcze? To ja na to powiem, że tak, trzeba to wszystko zrobić, ale zajmie to maksymalnie godzinę (i to z krótkimi(...)przerwami)! I jeszcze przynajmniej dwie godziny na schłodzenie już gotowego ciasta, ale to nie wymaga naszego nakładu pracy. Ale… Takie ciacha to prawdziwy hit na każdą okazję. Zwykły biszkopt z kremem nie zrobi takiej furory jak właśnie rolada, a przecież to jedno i to samo. Dlatego właśnie zachęcam do tego (pozornego) wysiłku jak rolada. Nie jest

Analiza Smaku
Bahamy - Rolada z guawą w sosie rumowym (Guava Duff) 186

Bardzo prosty przepis na ciasto z karaibską nutą. Składniki: Ciasto: - 4 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - 50g masła + 10 g do wysmarowania naczynia - odrobina oleju - puszka guawy (najlepiej bez pestek) - szklanka cukru - pół szklanki wody - 3 łyżki cynamonu Sos: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 2 łyżki rumu Przygotowanie: 1)  Odsączamy guawę(...)odstawić na bok. 2) Do miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy w małym naczynku. Dodajemy proszek do pieczenia, jajko, mleko i mąkę. Mieszamy. Gdy masło ostygnie, wlewamy je do ciasta. Mieszamy wszystko razem i chwilę ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto. Chcemy uzyskać (mniej więcej) prostokąt, który będziemy w stanie zwinąć, aby powstała rolada. 3) Zawartość garnka z guawą miksujemy blenderem. Nakładamy kilka

Roślinożerni urlopowicze
Sernik śmietankowy 184

Sernik to jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast w naszych domach. Robimy go na co dzień, na niedzielę i oczywiście na każde święta. Wielu z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez sernika. Wielu z nas też ciągle poszukuje tego idealnego przepisu na sernik. Ciężko podać taki przepis bo ile osób tyle smaków. Ja dziś zrobiłam sernik śmietankowy(...)lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu głównie o jajka i masło, które musi być miękkie. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasto obok siebie kakaowe herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wielkości formy. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier i ubijałam je przez ok. 2-3 minuty mikserem na najwyższych obrotach

Waniliowe Improwizacje
Raffaello bez pieczenia 141

Dziś kolejny smakołyk kokosowy bez pieczenia, czyli ciasto raffaello na krakersach, inspirowane popularnymi pralinkami kokosowymi dostępnymi w sklepach. Jest to ciasto czy też deser bardzo prosty i łatwy do zrobienia, nie wymagający wielu skomplikowanych i drogich produktów. Ale to nie znaczy, że jest przez to mniej smaczny. Fanom kokosa na pewno przypadnie do gustu. A oprócz tego że super smakuje(...)Będzie więc idealny zarówno na co dzień jak i od święta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 30 solonych krakersów 0,5l mleka 150g wiórków kokosowych + do posypania ciasta 1 cukier waniliowy 1/3szkl. cukru kryształu 120g masła 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka Sposób przygotowania: Foremkę prostokątną o wymiarach ok. 11x19cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie

Waniliowe Improwizacje
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 156

kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego , ciastka owsiane czy muffinki . Jednak po tym wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym(...)oraz odstać minimum kilka godzin w lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli uda Wam się przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało Smacznego! Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Proste ciasto bananowe Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Drukuj przepis Porcji: 8 -12 Czas gotowania: 2 godziny

Kuchnia Bazylii
Ciasto pocałunek Murzyna 339

Natknęłam się na ten przepis przypadkiem w internecie. Pomyślałam sobie, że ciasto musi być pyszne i nie myliłam się. Wszystkie warstwy doskonale do siebie pasują. Ładnie się prezentuje więc świetnie nadaje się na wszelkie przyjęcia. Polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki 2 szkl cukru 2 szkl śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki sody 2 łyżki octu Dodatkowo: 4,5 łyżki maku(...)waniliowe z cukrem 4 łyżki cukru 1 l mleka kilka kropel ekstraktu waniliowego Polewa:  1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny Ciasto: wszystkie składniki zmiksować i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zmiksować. Do drugiej orzechy i rodzynki a do trzeciej części mak.   Każdą część ciasta przelać

Smakołyki Asi
Ciastka warszawskie – aspirynki – słoneczka 325

warszawskie królowały kiedyś w cukierniach. W innych częściach Polski były nazywane aspirynkami lub słoneczkami . Nie wiem czy teraz są jeszcze w sprzedaży. A są bardzo smaczne i spokojnie zastąpią ciasto dla gości. To markizy z bezową skorupką przełożone marmoladą lub jednolitym dżemem, obtoczone w kremie – np. budyniowym, grysikowym, kawowym oraz wiórkach kokosowych lub orzechach. Można zamiast kremu użyć także(...)obtaczania, choć ciastka są wg mnie najlepsze właśnie z dodatkiem kremu budyniowego lub grysiku. W zależności od średnicy i grubości uzyskamy ok. 40-50 ciastek. Ciastka warszawskie – kruche ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 kostka masła (200 g) 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru Ciastka warszawskie – lukier/beza: 1 szklanka cukru pudru

Poezja smaku
Serowe oponki 160

użyłam z wiaderka) 6 żółtek (z białek możecie zrobić babkę ) 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne. Z ciasta formuję kulkę, którą kroję na dwie części i każdą część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawam szklanką kółka, a mniejszym kieliszkiem

Słodki sentyment
Karnawałowe roladki z szynką i serem 153

Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotowałam jako przekąskę na moje urodziny. Wierzcie mi, że nie spodziewałam się, że tak szybko znikną i będą tak bardzo smakować. Nawet mój wybredny tata się nimi zajadał, a na następny dzień pytał, czy jeszcze mi może zostały. Przede wszystkim jest to szybka przekąska, a takie są najlepsze na każdą okazję(...)imprezę karnawałową, czy też urodziny. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano 6 dużych plastrów sera 13 plastrów szynki 1 małe jajko sezam WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą, pieprzem i oregano. Najpierw ułożyć

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania