ciasto - 164325 przepisów (strona:2827/10955)

Miękkie, puszyste bułki - bez wyrabiania ciasta 208

Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki, a nie macie czasu na wyrabianie ciasta, to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Z podanych składników przygotujecie 12 dużych, miękkich i puszystych bułek, które długo zachowują swoją świeżość. Bułki po upieczeniu połączą się w jedną całość 😊 Świetnie smakują ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na 12 bułek: (forma(...)szklanki i roztrzepać za pomocą widelca. Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać masło, jajka i rozczyn. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; ciasto będzie wyrastać około 1,5-2 godziny). Następnie ciasto przełożyć na blat. Krótko wyrobić i podzielić

Ugotować
Piernik dojrzewający/staropolski 147

zamiarem z dwa lata. Zawsze budziłam się kilka dni przed samymi świętami… Sama nie wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny. To ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik. Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie   nic się nie stanie, ciasto będzie równie smaczne.  Składniki: 0,5 kg mąki pszennej(...)Miód, cukier i masło podgrzać w garnku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Podpowiedź:   Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami

W garach u Gosi
Paszteciki z domowym pasztetem 133

mąki. Pozostawiamy pod ścierką do wyrośnięcia około 30 minut. 2. Pozostałe składniki : mąkę, mleko, 1 jajko, olej, sól + rozczyn dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia około 60 minut. 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy na duży prostokąt, na wysokość około 0,5cm, wzdłuż nakładamy farsz, zawijamy, podcinamy ciasto (tak by ciasto naszło na ciasto od spodu pasztecika.) i tak robimy(...)końca ciasta. 4. Ostrym nożem rulony tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut. Na zdjęciu prezentuje wam talerze firmy ambition. W wolnej chwili zapraszam was na http://ambition.pl

Dziś Ja gotuje
CIASTO KAKAOWE Z PATELNI – BEZ PIECZENIA! 181

Jakiś czas temu na blogu wylądowało dwusmakowe ciasto z patelni! Pewnie dobrze wiecie, o które ciasto mi chodzi, bo na blogu zrobiło prawdziwą furorę! Dziś przygotowałam podobne, ale o smaku intensywnie kakaowym – dla wielbicieli mocnych smaków. Nie dodałam do niego nic, posypałam jedynie cukrem pudrem. Wy śmiało możecie wrzucić kawałki ulubionej czekolady albo garstkę owoców – za każdym razem(...)Dodajemy kakao, mieszamy. Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy masę. Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut. UWAGA! Jeśli spód zacznie nam się zbyt przypiekać ciasto możemy odwrócić na drugą stronę na ostatnie 10 minut. Smacznego

Ostra na Słodko
Cienka pizza 178

ciepłej wody 7 g suchych drożdży Przygotowanie : Drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 min. do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami, zagniatać około 10-15 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch blaszkach(...)wyposażenia piekarnika; można też rozwałkować ciasto).  Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ulubione dodatki Piec w 200 *C (lub większej) przez 20 min. lub do zarumienienia spodu. Ok. 5 min. przed końcem pieczenia posypałam startym serem. Ciasto ułożyłam w dużej blaszce z piekarnika i drugiej mniejszej 25 cm x 25 cm             Ciasto

Proste Potrawy
Francuskie kieszonki z kurczakiem 25073

lodówce zalegały mi 2 opakowania ciasta francuskiego i pierś z kurczaka. Z tego tez powodu na szybko powstał ten przepis. Patrząc na reakcję domowników okazał się on strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków(...)kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę przyprawy do kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów; 3. Każdą część ciasta posmarować keczupem bądź sosem pomidorowym; 4. Ułożyć kilka kawałków kurczaka, dodać ogórka; 5. Każdą kieszonkę przykryć plasterkiem żółtego sera

Prosty przepis na
Torcik z orzechów włoskich z kremem czekoladowym 169

okazji mam dla Was przepyszny przepis na szybki torcik czekoladowy z orzechów włoskich. Szybki i prosty w wykonaniu, przyjazny osobom, które są na bakier z pieczeniem ciast. Poprzez użycie zmielonych orzechów włoskich biszkopt zyskuje na smaku i na barwie, a czekoladowy krem nadaje mu słodyczy. Zapraszam na kawałek! Składniki na ciasto o śr. 23cm: – 6 jajek – 100g cukru(...)Składniki na krem: – 250g mascarpone – 200g śmietanki 30% – 100g czekolady mlecznej – 50g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty (z 3 saszetek), biała czekolada (opcjonalnie) CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. W pierwszej misce żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, następnie dodajemy do niej zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej białka

Be Fit Be Strong
Tarta dyniowa czyli pumpkin pie 146

skoro dynia jest królową jesieni, a tarta jest moim ulubionym daniem. Tym razem tatra na słodko czyli pumpkin pie. Jest przepyszna, bardzo delikatna, rozpływa się w ustach. Takie jesienne ciasto świetnie pasujące do jesiennych, pomarańczowych i czerwonych liści. Składniki (na formę o średnicy 28 cm): ciasto 200 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody farsz(...)skórki i pestek, sam miąższ), 2 jajka, 4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę  i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc. Dynię pokroić w kawałki i upiec w piekarniku, najlepiej w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem

Moja kraina smaków
Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami 153

Drożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem.  Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju(...)łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy

Lena Gotuje
Rogale drożdżowe w 30 minut 260

Ciasta zazwyczaj piekę na weekendy lub różnego rodzaju przyjęcia rodzinne i święta. Czasami jednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie(...)stolnicę lub do miski przesiać mąkę. Dodać masło i posiekać. Kiedy otrzymamy kruszonkę, dodać jajko, śmietanę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszać i szybko zagnieść jednolite ciasto. 3. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w  tym przepisie ). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę

Danka Pichci
ORANGE CURD – pomarańczowy krem 236

Instagramie – obserwuj! Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Pomarańczowy curd to owocowy budyń, który można jeść jako deser :). Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego. Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami

Słodki Pomysł
Domowe bajaderki 147

cukierni, dlatego wyrosła potrzeba zrobienia domowej bajaderki. Do zrobienia domowej bajaderki można wykorzystać wszystko w kuchni, co wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków U mnie będzie to ciasto marchewkowe , które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek(...)wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam

Słodki sentyment
Szybki i tani jabłecznik 251

Pomysł na szybkie i tanie w przygotowaniu ciasto - delikatny, puszysty, lekko wilgotny biszkopt nadziany kawałkami jabłek. Idealny wypiek do kubka gorącej kawy.  Składniki na tortownicę o średnicy 23-25 cm: 3 duże jabłka (wagowo około 0,7 kg) 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)ubitych jajek wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone jabłka i ponownie delikatnie wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w  180ºC przez około 50-55 minut (do zarumienia ciasta) . Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  Etapy przygotowywania ciasta Od lewej strony: masa

Ugotować
Babka z batatów z karmelem i migdałami 150

Jedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam! Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy!   Składniki: 300g puree z batatów (około 3 średnie sztuki) 150g mąki pszennej typ 650 170g mąki pełnoziarnistej 50g płatków owsianych 150g cukru trzcinowego dark(...)dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę o wymiarach 12 cm x 24 cm (małą keksówkę) wyściełamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 40-45 minut. W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy solony karmel. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier

Pyry na Gaz
Ciasto "gotowane" z jabłkami 1017

Ciasto z tego przepisu jest niezwykle wilgotne, wysokie i cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na co dzień do ulubionej kawy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru. 250 g margaryny 1,5 szkl cukru 1/2 szkl wody 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej 2-3 jabłka łyżka cynamonu cukier puder do posypania(...)gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić.  Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem.  Jabłka obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać z cynamonem a następnie z ciastem. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania