ciasto - 163312 przepisów (strona:2825/10888)

Sękaczek 152

Orzechy i jabłka to niewątpliwie wspaniałe połączenie. W ubiegłym roku piekłam właśnie to ciasto. Robi się dość szybko, można go spokojnie zrobić 2 dni wcześniej, by kruche placki zmiękły. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki 25 dag masła / margaryny 12 dag cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 żółte galaretki Masa(...)orzechowa: 18 dag posiekanych orzechów 18 dag cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno 3 blaty w 200 st.C do zrumienienia. Ostudzić. 2. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok 10 minut - można dodać odrobinkę wody. Zdjąć

Kuchnia domowa Ani
Sernik królewki na kakaowym cieście 185

talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis pochodzi ze strony KwestiaSmaku.   Z podanej tam porcji piekłam w większej tortownicy i wyszedł dość gruby. Składniki: Kakaowe ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła (twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa serowa(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Przygotowanie: Jedną kostkę masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki

W kuchni bez szafek
Ciasto Góra lodowa 1771

Jakiś czas temu ciasto to było wielkim hitem, więc może niektórzy z Was o nim słyszeli, a nawet mieli okazję go spróbować. Jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików(...)które stanowią taką kropkę nad "i" tworząc góry. Być może stąd ta nazwa ciasta... Całość doskonale się kroi i prezentuje bardzo efektownie, nieprawdaż? W internecie możecie znaleźć mnóstwo przepisów na Górę lodową, gdzie zastosowano różne proporcje składników. Moja wersja niejednokrotnie już się sprawdziła, nie jest przesłodzona i dodatkowo wychodzi wielka blaszka, która mimo swoich gabarytów - ekspresowo znika! Polecam! (Forma

Di gotuje
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 185

Szybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np.  NAJPROSTSZA(...)SAŁATKA Z ROSZPONKI  😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego ok. 90 g szynki parmeńskiej ok. 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem

Kuchnia MagdaLeny
drożdżówka bez wyrabiania śliwkowo-jabłkowa z kokosową kruszonką... 144

rózgą roztrzepać na jajka wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać olej, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól miskę nakryć talerzem i zostawić na 3 godziny na stole kuchennym do ciasta dodać olejek rumowy, łyżką wszystko dobrze wyrobić, forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek(...)podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. leniwe jest bardzo smaczne, łatwe, warunkiem to trzeba mieć świeże drożdże..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z mango i masą budyniową 170

Jutro niedziela więc nie może się obyć bez ciasta. Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\ Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową. Ciasto polecam nie tylko na weekend, może być fajnym pomysłem na zbliżające się Święta. Biszkopt upiekłam w nowej tortownicy Delicia Gold(...)którą możecie zakupić poprzez FAVI.pl . I wiecie co ? Można myć je w zmywarce, to super rozwiązanie. Spód może służyć jako taca a to ułatwia podanie ciasta. Znajdziecie tam wiele innych ciekawych produktów. Zapraszam do zakupów. Oprócz kwadratowej formy wybrałam sobie okrągłą tortownicę i obręcz do tortów. ciasto z mango i masą budyniową

Ewa w kuchni
Szafranowe bułeczki z migdałowym nadzieniem 208

posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i zarób gładkie ciasto. Używając miksera użyj haka do ciasta. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)minut. W między czasie zmiksuj migdały z cukrem pudrem, amaretto i masłem na puszystą masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa placki o grubości 0,5 cm. Jeden placek posmaruj migdałowym nadzieniem i przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Pokrój placek na paski wzdłuż krótszego boku. Zwiń paski w spiralę, a następnie zwiń w kółko. Układaj bułeczki na blasze pokrytej papierem

codojedzenia
Mięciutkie pierniczki 437

Mięciutkie pierniczki Przepis ten dostałam od koleżanki, gdy poczęstowała mnie tymi pysznymi i mięciutkimi pierniczkami w życiu nie pomyślałam, że w skład ciasta wchodzą…ziemniaki! Są one zupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Polecam wypróbować(...)dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia *** *** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko *** *** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk należy dodać trochę więcej mąki *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy

Blog z Apetytem
Piernik staropolski z marcepanem 153

Czas nastawić ciasto na piernik!   Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny!   Składniki: 500g mąki 20 dag cukru 10 dag masła 15dag miodu 1,5 łyżeczki sody 2 jajka szczypta soli 30g przyprawy do piernika 80g orzechów 25 dag masy marcepanowej słoik gęstych powideł śliwkowych cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka(...)cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a następnie mąkę przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień, dwa. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Piernik z jabłkami 257

piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki(...)wsypywać suche składniki (mąkę, przyprawy i resztę). Miksować nie za długo, tylko do połączenia składników. Następnie wsypać bakalie oraz jabłka i wymieszać drewnianą łyżką tak, aby wszystko było oblepione ciastem (jabłek w stosunku do ciasta jest całkiem sporo). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny

My simple kitchen
Ślimaki z ciasta francuskiego 176

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego szynka ser żółty ketchup oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem (u mnie pikantny). Posypujemy oregano. Na całości ciasta układamy najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawijamy (łapiemy za dłuższy brzeg i rolujemy). Kroimy na plasterki o szerokości ok. 1,5 cm Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej papierem(...)d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&appId=395202813876688"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
Wilgotne ciasto czekoladowe 135

Wilgotne ciasto czekoladowe, proste w przygotowaniu, bez miksera, w kilka chwil i do pieca. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, polewą, lukrem, ja jednak dziś zrezygnowałam z wszelakich dodatków. A jest radocha! SMACZNEGO! Cudne, mokre ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu malinowego, no idealne do dzisiejszej kawy przy tym pięknym słońcu! Inspiracja tutaj . SKŁADNIKI: 125 g masła 250 ml mleka 1 jajko(...)mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru z wanilią nieco większa szczypta przyprawy do piernika Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 31 x 12 cm. Składniki w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Masło rozpuszczam, studzę. Mąkę i sodę przesiewam. W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam

Zasmakuj Kuchni
Korzenne ciasto dyniowe 170

Jesienne ciasto dyniowe z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek. Wilgotne dzięki sporej ilości dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego ale jeszcze lepsze :)   Składniki: (na blachę 25cm x 25cm) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki zmielonego przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)mniejsze kawałki i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko. Sypkie składniki ciasta przesiewamy. W misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki

Pyry na Gaz
Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 200

znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis na to ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi, zawsze się sprawdza !  CIASTO DROŻDŻOWE mąka 550 g.  masło roztopione i ostudzone 100 g.  cukier 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka drożdże świeże(...)łyżka jaja 2 szt.  Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, sól, jaja, śmietanę i masło. W mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto.  Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  FARSZ kapusta kiszona 0.5 kg.  pieczarki 300-400 g.  cebula 1 szt. sól, pieprz do smaku

Kuchnia Paulettes
Przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki i tłuszczu 154

Ciasto obłędnie pomarańczowe! No i oczywiście rozkosznie czekoladowe! Pachnie obłędnie, jest lekko wilgotne, niesamowicie puszyste, rozpływa się w ustach i zachwyca każdego Kolejną zaletą jest to, że jest dość proste w przygotowaniu, do tego nie zawiera mąki ani tłuszczu, więc można zjeść większy kawałek bez wyrzutów sumienia *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme(...)Wykonanie Najlepiej rozłożyć przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia polecam ugotowanie pomarańczy. Pomarańcze umyj pod gorącą wodą, włóż je bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką i zalej wodą do takiego poziomu, by były całe zakryte wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny – właśnie z tego powodu

Eat me! Fit me!