RABARABAROWY TERCET – SERNIK Z MUSEM RABARBAROWYM I WANILIOWĄ PIANKĄ 140samo mocno jak ja kocha serniki – to wiedziałam, że na bank ciacho będzie na jego bazie. Na spróbowanie zabrałam też kawałek do Ł. – wszyscy jednogłośnie byli zachwyceni! Ciasto robiłam pierwszy raz, ale na bank zagości na stałe. Zarówno w rabarbarowej, jak i innej, owocowe wersji. Delikatny, obłędnie kremowy serowy spód przykryty lekkim, kwaskowatym musem i słodką waniliową pianką(...)tworzy fantastyczną całość , której nikt, absolutnie nikt się nie oprze! Ciasto rozpływa się w ustach! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: SPÓD: * herbatniki „szkolne” – 20 szt MASA SEROWA: * twaróg wiaderkowy ( gęsty, dobrej jakości ) – 800 g * śmietana kremówka 36% – 250 ml * jajko M – 3 szt * cukier drobny do wypieków – 1 szkl = 250 ml * mąka ziemniaczana
Ostra na Słodko
Owsiane brownie z czekoladową glazurą 178wody do dekoracji płatki migdałów Przygotowanie: Spód Rozgrzej piekarnik na 180 C W średniej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną, stopniowo dodawaj masło. Jak ciasto się połączy wyłóż nim blachę (np. 8x10 cm ), wcześniej wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz przez 10 minut Brownie W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę Pozostałe składniki umieść(...)naczyniu miksującym, mieszając powoli dodawaj roztopione wcześniej masło i czekoladę. Jak wszystkie składniki się połączą przelej czekoladową mieszankę na wcześniej podpieczony spód. Ciasto ponownie umieść w piekarniku i piecz 25 minut. Glazura W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać wodę oraz cukier puder. Mieszać energicznym ruchem. Gotową masą polać ciasto i przyozdobić pałatkami migdałów. Smacznego
Niezły Młynek
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 147sezonie na rabarbar nie może zabraknąć tego doskonałego ciasta, przykrytego chmurką z maślanej kruszonki. Po zmiksowaniu składniku ciasta ucieranego, możemy mieć wrażenie że gęsta konsystencja brei prowadzi do powstania zakalca. Jednak po upieczeniu otrzymujemy pięknie wyrośnięte i miękkie ciasto z owocami. Artykuł Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pl
Racuszki jogurtowe z bananami 152smażenia cukier puder do posypania *** Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajka, jogurt i cukier waniliowy ** *** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Jabłko i banana obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę *** *** Pokrojone owoce dodajemy do ciasta i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta(...)patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Racuszki jogurtowe
Blog z Apetytem
Śmietanowiec z ananasami 136Proste ciasto śmietanowe z ananasami, które idealnie się sprawdzi w gorące dni :-) Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, warstwa śmietanowa: śmietana 18% 3 szklanki galaretka pomarańczowa 2 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 5 łyżek, dodatkowo: ananasy w puszce(...)cukier, a następnie po jednym żółtku. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy wszystko razem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min., do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z wierzchu powstałą skorupkę i nasączamy go połową
kulinarne odsłony pati
RUSTYKALNY PLACEK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI 192razem moja drożdżówka ma formę prostego, rustykalnego placka ... takiego jak u babci 😀 Dość słodkie, puszyste, wyrośniete ciasto, bakalie i dla odmiany - brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g cukru(...)masła (lub margaryny) 250 g bakalii (u mnie żurawina, rodzynki, kandyzowany ananas, skórka pomarańczowa) kilka kropli aromatu cytrynowego dodatkowo : 1 żółtko+odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja ubić z cukrem
Walijskie Pichcenie
Klasyczne pszenne bułki 194przygotowane domowym sposobem. Potrzebujemy dosłownie kilka składników. Przepis na: Domowy chleb na zakwasie Do ich przygotowania możecie użyć zarówno drożdży instant, jak i świeżych. Osobiście preferuję te drugie, ciasto na nich rośnie znacznie lepiej. Składniki 1 kg mąki pszennej 35g drożdży świeżych (lub 15g drożdży instant) 700 ml wody 1 łyżka soli Sprawdź również: Domowe bułeczki pszenne Klasyczne pszenne bułki(...)przepis Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na min. 10 godzin. Po 10 godzinach wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 2 minut, formujemy bułeczki, nacinamy i układamy na blasze do pieczenia do wyrośnięcia i zostawiamy na ok. 20 minut. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z rosą 174Sernik z rosą to pyszne i dość łatwe do zrobienia ciasto. Kremowy ser na kruchym cieście, a do tego delikatna beza z kroplami słodkiej rosy. Pyszny deser, który uświetni każde przyjęcie, czy też rodziny obiad w mniejszym gronie. Sernik z rosą jest dość popularny i często można go spotkać na różnych stronach kulinarnych. Dość długo nosiłam się z zamiarem(...)dodatkami, im dłuższa lista składników, tym gorszej jakości ser. Sernika z takiego sera po upieczeniu może się sporo skurczyć i wcale nie smakować białym serem. Tak jak większość pieczonych ciast, sernik nie lubi nagłych zmian temperatury zaraz po upieczeniu. Najlepiej jest najpierw studzić go około 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć i dalsze studzenie
Kuchcik gotuje
Rybna zapiekanka po francusku 151Rybna zapiekanka po francusku Rybna zapiekanka po francusku, to genialne lekkie i sycące danie. Idealne dla amatorów kremowych, delikatnych, sosów, ryby no i oczywiście ciacha francuskiego. Moja rodzinka uwielbia ciasto francuskie zarówno na słodko jak i w wersjach wytrawnych, lepsze od niego jest tylko ciasto filo które niestety rzadko u nas można złowić w sklepach. Prostota wykonania sprawia, że jest(...)wart publikacji nawet z takim słabym intro składniki na 2 osoby: 2 filety rybne, mrożone ( ja użyłam dorsza w kostce, generalnie może być każda ryba którą lubisz) 1 opakowanie ciasta francuskiego (to jedna z tych rzeczy, których nigdy nie zrobię sama chyba, że mi odbije co jest możliwe, choć z drugiej strony, czy wariat może być jeszcze bardziej szalony
Ogrodnik w podróży
DUPA PAWIANA – CIASTO Z LODAMI CIEPŁYMI 244tegoroczne Święta Wielkanocne, a który „chodził” za nią już od dawna. Nie wiem skąd ta nazwa się wzięła, ale pomimo jej ( bo mi się nie podoba! ) ciasto okazało się naprawdę genialne w smaku. Delikatny, puszysty biszkopt pokryty piankowym kremem z ukrytymi w środku malutki lodami na ciepło. Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci! Ciasto
Ostra na Słodko
Ciasto Balladyna 142Ciasto Balladyna to pyszne serowo – kajmakowe ciasto z malinami. Dlaczego Balladyna? Pamiętacie dramat Słowackiego pt. „Balladyna” i garnek malin? Obowiązkowa lektura w szkole podstawowej czy gimnazjum, to już zależy od lat nauki. To właśnie przez te maliny ciasto ma swoją nazwę. Do zrobienia galaretki z malinami można użyć malin mrożonych. Ja używałam również takich. … Czytaj dalej(...)Ciasto Balladyna Artykuł Ciasto Balladyna pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
TRUSKAWKOWY CURD – krem z truskawek 205Truskawkowy curd to przepyszny krem z truskawek do tortu i ciasta. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem truskawkowy. Truskawkowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Polecam również malinowy, cytrynowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g: 180 g truskawek
Słodki Pomysł
GOFRY 167przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju gofrownicy, ustawionej mocy, głębokości/pojemności otworu na ciasto. Te głębsze będą piekły się nieco dłużej. Warto wspomóc się czasem podanym w instrukcji danej gofrownicy. Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie odczekać aż temperatura osiągnie pożądaną wysokość. Unikniemy(...)przy tym samym czasie pieczenia co poprzednia tura. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Szybko mieszam rózgą kuchenną lub mikserem (tylko do połączenia). Podobnie jak z ciastem na naleśniki, można je odstawić na 15 minut – ja tak robię. W międzyczasie przygotowuję gofrownicę – nagrzewam ją do wybranej temperatury. Szykuję łyżkę wazową, którą będę nakładać porcje ciasta
Zasmakuj Kuchni
Ekspresowy murzynek z polewą czekoladową 148Szybki i prosty w przygotowaniu murzynek z polewą czekoladową to delikatne i mięciutkie ciasto które każdy jest w stanie przygotować. Do tego polewa z ulubionej czekolady i możemy delektować się pysznym ciastem do poobiedniej kawy czy herbaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na murzynka: 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka(...)dżem, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do gotowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników szpatułką/łyżką ale nie mikserem!, gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy keksowej u mnie 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra
Blog kulinarny S9.PL